Oceanário de Lisboa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oceanário de Lisboa
Het Oceanário.
Geopend 1998
Locatie Parque das Nações, Lissabon, Portugal
Coördinaten 38° 46′ NB, 9° 6′ WL
Thema aquarium, zeezoogdieren, watervogels, amfibieën
Website

Het Oceanário de Lisboa (Nederlands: Oceanarium van Lissabon) is een groot aquarium in het oosten van Lissabon, in het Parque das Nações. Het is een van de grootste aquariums van Europa. Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Peter Chermayeff en lijkt op een vliegdekschip. Het ligt op een pier in de rivier Taag. Het is gebouwd ter gelegenheid van wereldtentoonstelling Expo '98 in Lissabon.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oceanário omvat twee gebouwen. In het eerste gebouw bevinden zich de kassa's, een winkel, een cafetaria en ruimtes voor tijdelijke exposities. Het andere gebouw is het daadwerkelijke oceanarium, dat twee etages omvat en verdeeld is in zes themagebieden.

Het middendeel van het Oceanário bestaat uit een centrale tank, die uitzonderlijk groot is en veel grote vissen bevat. Het representeert Oceano Global en tot de dieren in dit deel behoren diverse soorten haaien en roggen, barracuda's, manta, een zeldzame maanvis en tandbaarzen.

In de vier hoeken van het gebouw aandacht besteed aan andere mariene biotopen. Op de eerste verdieping bevindt de bezoeker zich in elk van de vier themagebieden boven het wateroppervlak en op de begane grond onder het water oppervlak. De vier themagebieden zijn:

Op de begane grond bevindt zich tussen Atlântico Norte en Antártico nog een gedeelte met amfibieën.

Het is ook mogelijk een rondleiding te krijgen "achter de schermen". Dit geeft een beter beeld van hoe groot de centrale tank is.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]