Naar inhoud springen

Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door AGL (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2020 om 15:58.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Українська Радянська Соціалістична Республіка
Украинская Советская Социалистическая Республика
Soevereine staat (19191922)
SSR binnen de Sovjet-Unie (19221991)
 Oekraïense Volksrepubliek
 Tweede Poolse Republiek
 Krimse Oblast
 Sovjetbezetting van Bessarabië en Noord-Boekovina
1919 – 1991 Oekraïne 
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad tot 1934 Charkiv, daarna Kiev
Oppervlakte 603.700 km²
Bevolking 51.706.746 (1989)
Talen Oekraïens, Russisch
Munteenheid Roebel

De Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek of OEkrSSR (Oekraïens: Українська Радянська Соціалістична Республіка (УРСР); Oekrajinska Radjanska Sotsialistytsjna Respoeblika (ORSR), Russisch: Украинская Советская Социалистическая Республика; Oekrainskaja Sovjetskaja Sotsialistitsjeskaja Respoeblika) werd gevormd op 25 december 1917 en was vanaf de formatie van de Sovjet-Unie in 1922 een republiek hiervan.

Na de Tweede Wereldoorlog werden in 1945 enkele amendementen op de grondwet van de Oekraïense SSR aangenomen die het toestonden om als een aparte entiteit voor de internationale wetgeving naar buiten te treden, zij het alleen in bepaalde gevallen en met een zekere reikwijdte, terwijl het op hetzelfde moment ook onderdeel bleef van de Sovjet-Unie. Deze amendementen hadden vooral hun belang doordat het de Oekraïense SSR toestond om een van de leden te worden die de Verenigde Naties stichtten, samen met de Sovjet-Unie en de Wit-Russische SSR. Dit betekende in de praktijk niets anders dan dat de Sovjet-Unie extra zetels (en dus extra stemmen) kreeg in de VN, aangezien de Oekraïense SSR geen onafhankelijke stem had in het buitenlands beleid.

Op 24 augustus 1991 werd de Oekraïense SSR hernoemd tot Oekraïne en op dezelfde dag afgescheiden van de Sovjet-Unie, waarmee het een onafhankelijke staat werd.

Zie ook