Olaudah Equiano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olaudah Equiano
The interresting narrative of the life of Olaudah Equiano

Olaudah Equiano (Essaka, ca.1745Londen, 31 maart 1797), ook bekend als Gustavus Vassa, was een achttiende-eeuwse koopman en schrijver van Afrikaanse afkomst die in Groot-Brittannië en de Britse kolonies leefde. Hij was een belangrijk abolitionist.

Leven[bewerken]

Volgens zijn autobiografie begon zijn leven in Essaka (nu gespeld als Isseke) aan de Niger rivier in Nigeria. Men spreekt er Igbo en het district heet nu Anambra. Op jeugdige leeftijd werd hij ontvoerd door zijn familie en moest hij huisslaaf worden in een naburig dorp.

Op 10-jarige leeftijd werd hij verkocht aan blanke slavenhandelaars en naar de Nieuwe wereld gebracht. Hij werd gekocht door Michael Pascal, een Navy-kapitein. Pascal gaf hem de naam Gustavus Vassa omdat in die tijd door het hernoemen gepoogd werd de slaaf zijn vroegere identiteit te ontnemen. Later werd hij gekocht door Robert King, een Quaker die handel dreef met de Caraïben. Equiano had ondertussen al Engels leren lezen.

Voor zijn dertigste kocht Equiano zijn vrijheid terug van King voor de oorspronkelijke vraagprijs van 40 pond. Uit vrees om opnieuw in slavernij te belanden vertrok hij naar het veiliger Engeland. In Londen ging hij de zaak van het abolitionisme verdedigen. Hij was een populair spreker en men drong erop aan dat hij zijn memoires zou schrijven. In 1789 verscheen zijn autobiografie onder de titel The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, or Gustavus Vassa the African. Het is één van de oudste boeken gepubliceerd door een Afrikaanse schrijver. Henri Grégoire hield niet van Equiano's stijl, misschien omdat Equiano mensen probeerde te beschamen die zich nog niet achter de zaak van het abolitionisme gesteld hadden.

Equiano trouwde met Susannagh Cullen op 7 april 1792 en uit dit huwelijk kwamen twee dochters voort. Equiano stierf op 31 maart 1797 op 52-jarige leeftijd, een jaar na zijn vrouw.

Roman[bewerken]

In 2013 verscheen de roman De zwarte messias van de Belgisch-Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe, gebaseerd op het leven van Equiano.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Publicatie[bewerken]

  • Merkwaardige levensgevallen van Olaudah Equiano of Gustavus Vassa, den Afrikaan, door hemzelven beschreven, Rotterdam, 1790

Literatuur[bewerken]

  • Paul Edwards, Equiano's reizen. De autobiografie van een negerslaaf, vertaald door Karel Roskam, 1977