Omar Barghouti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Omar Barghouti (Qatar, 1964) is een Palestijns activist en mede-oprichter van de "Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel" (PACBI), de lobbygroepering die streeft naar een academische en culturele boycot van Israël.

Barghouti werd geboren in Qatar en groeide op in Egypte. Barghouti studeerde aan de Columbia University in New York, waar hij zijn masters haalde in elektrotechniek. Hij vestigde zich in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. In 2004 richtte hij in Ramallah met een aantal Palestijnse intellectuelen de PACBI op.

In 2009 studeerde Barghouti filosofie aan de universiteit van Tel Aviv. Medestudenten ondertekenden een petitie om Barghouti vanwege zijn boycotcampagne van de universiteit te verwijderen. De universiteit wees deze petitie af.[1] Barghouti rondde ook deze studie af met een masterstitel.

Tegenwoordig reist Barghouti als pleitbezorger van de "Boycott, Divestment and Sanctions-beweging de wereld over en bezocht ook Nederland een aantal malen.

Dekolonisatie van onze geest[bewerken]

Barghouti is negatief over de Oslo-akkoorden .In zijn ogen hebben deze de Palestijnen in "het gebied van 1948"[2] van hun rechten beroofd en hebben zij een splitsing veroorzaakt:

"Daartegenover benadrukt de BDS-beweging het recht van alle Palestijnen hun zelfbeschikking als een verenigd volk uit te oefenen en benadrukt ook de rechten van alle Palestijnen, inclusief de Palestijnen van 1948.[3] Maar het is waar dat we nog niet genoeg hebben gedaan om ook daar het besef van onze strijd te kweken. Het is daar moeilijker te strijden voor de dekolonisatie van onze geesten.Een belangrijk deel van onze campagne bestaat uit het tenietdoen van de wanhoop en het voeden van de hoop en de overtuiging dat wij, de onderdrukten, in staat zijn een einde te maken aan de onderdrukking."[4]