Naar inhoud springen

Onafhankelijkheid (staatkunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Onafhankelijk land)

Onafhankelijkheid is het volledig soeverein kunnen heersen door een land of staat over het eigen grondgebied, zelfstandig kunnen beslissen over het binnenlands en buitenlands beleid en niet worden bestuurd door een ander land.

De status van onafhankelijkheid wordt internationaal bepaald door de erkenning door andere staten. Alleen onafhankelijke landen kunnen volledig lid worden van de Verenigde Naties, maar hiertoe zijn zij niet verplicht. Er zijn enkele landen waarvan de onafhankelijkheid op internationaal niveau niet of amper wordt erkend. Een voorbeeld is de Turkse Republiek van Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als afvallige provincie, en onderscheidt dit van een eventueel (door China nog meer afgekeurd) verklaren van de onafhankelijkheid. Staten die door geen enkele andere staat erkend worden, zijn bijvoorbeeld Somaliland en Artsach.

Wegen naar onafhankelijkheid

[bewerken | brontekst bewerken]

Veel staten zijn ontstaan vanuit een vrijheidsstrijd gevoerd door een onafhankelijkheidsbeweging of bevrijdingsbeweging. Meestal gaat dit gepaard met de afkondiging van een onafhankelijkheidsverklaring. De oudste bewaard gebleven onafhankelijkheidsverklaring is die van Schotland, de Declaration of Arbroath. Een ander voorbeeld is de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring geschreven in 1776.

Begin 21e eeuw probeerde een nationalistische regering in Schotland dit land tot een zelfstandige staat te maken, los van het Verenigd Koninkrijk, middels een referendum over onafhankelijkheid.

Onafhankelijkheid per continent

[bewerken | brontekst bewerken]
Continent Nr. Laatste land met onafhankelijkheid Onafhankelijkheid van
 Afrika
54 Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan (2011) Vlag van Soedan Soedan
23 Vlag van Saint Kitts en Nevis Saint Kitts en Nevis (1983) Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
12 Vlag van Suriname Suriname (1975) Vlag van Nederland Nederland
 Azië
44 Vlag van Oost-Timor Oost-Timor (2002) Vlag van Indonesië Indonesië
 Europa
50 Vlag van Montenegro Montenegro (2006)
Vlag van Kosovo Kosovo (2008, betwist)
Vlag van Servië Servië
14 Vlag van Palau Palau (1994) Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Alle territoriale claims ongeldig
door Antarctisch verdrag