Onder de vulkaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Onder de vulkaan is een semi-autobiografische roman van de Engelse schrijver Malcolm Lowry, uitgebracht in 1947. De roman vertelt over Geoffrey Firmin, een alcoholverslaafde Brits consul in het kleine Mexicaanse stadje Quauhnahuac (Cuernavaca). Het verhaal speelt zich af op de Dag van de Doden in 1938-1939.

Het verhaal werd al vlug na de publicatie bewerkt voor de radio. In 1984 werd het verhaal verfilmd door John Huston.

In North Vancouver, Brits-Columbia wordt jaarlijks het Under the Volcano Festival of Art and Social Change georganiseerd. Hier schreef Lowry het verhaal.

Publicatie[bewerken]

Lowry huurde Harold Matson in om een uitgever te vinden voor zijn manuscript, maar dit werd verschillende malen verworpen. Alhoewel het verhaal verschillende malen werd bewerkt door Lowry zelf, werd de originele versie in 1994 gepubliceerd onder de titel The 1940 Under the Volcano.

In 1944 brandde de woning van de schrijver in Brits-Columbia af. Zijn echtgenote, Margerie Bonner, wist de onafgewerkte roman te redden. Lowry’s andere onafgewerkte manuscripten gingen in de vlammen op.

Het uiteindelijke verhaal werd in 1945 afgerond en onmiddellijk naar een aantal uitgevers verzonden. Later dat jaar, toen hij in Mexico verbleef, vernam hij dat twee uitgeverijen interesse hadden in het verhaal: Reynal & Hitchcock in de Verenigde Staten en Jonathan Cape in het Verenigd Koninkrijk.

In reactie op de lezerscommentaren schreef hij een tientallen pagina’s tellende brief naar Jonathan Cape om de gemaakte bedenkingen te weerleggen.

Het boek werd verschillende malen gepubliceerd in het Engels. Het werd pas op het einde van de 20e eeuw vertaald in het Nederlands. In 1998 werd het als 11e boek geplaatst in Modern Library’s 100 best novels of the 20th century. Time nam het boek eveneens op in haar lijst van 100 beste Engelstalige romans. Deze lijst nam boeken op vanaf het jaar 1923. [1]

Personages[bewerken]

Geoffrey Firmin is de alcoholverslaafde oud-consul voor Groot-Brittannië in Quauhnahuac. Hij werd recent ontheven van zijn functie omwille van diplomatieke problemen tussen het VK en Mexico, ten gevolge van de nationalisatie door Mexicaans president Lázaro Cárdenas van de olievoorraden in 1938. Geoffrey Firmin wil een boek schrijven, maar zijn alcoholisme beïnvloedt zijn hele leven, vooral de relatie met Yvonne.

Yvonne Firmin is Geoffrey’s ex-echtgenote. Zij keert terug naar Mexico om haar relatie met Geoffrey nieuw leven in te blazen.

Hugh Firmin is de halfbroer van Geoffrey en heeft in het verleden een affaire met Yvonne gehad. Hij is journalist voor de London Globe en is in Mexico om verslag te doen over het fascisme. Hij voelt zich schuldig dat hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog niet gevochten heeft.

Films[bewerken]

John Huston regisseerde de film Under the Volcano in 1984. Albert Finney, Jacqueline Bisset, Anthony Andrews en Katy Jurado namen enkele van de rollen voor hun rekening. Albert Finney kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol van Geoffrey Firmin. De muziek van de film werd eveneens genomineerd voor een Oscar.

Volcano: An Inquiry Into the Life and Death of Malcolm Lowry (1976) is een documentaire van National Film Board of Canada en werd geregisseerd door Brittain Kramer en John Kramer. De film start met het ongelukkige einde van Lowry zelf, waarna het leven van de auteur wordt behandeld. Delen van Onder de vulkaan worden door Richard Burton voorgelezen.

Muziek[bewerken]

Enkele liedjes werden geïnspireerd op de roman. Jack Bruce bracht in 1974 het nummer "The Consul at Sunset" uit.

De Young Fresh Fellows namen in 1987 het nummer "Back Room Of The Bar" op.

Matthew Good heeft op zijn cd "Live at Massey Hall" het nummer "I'm a Window" staan.

Op de cd "Bijt!Bijt!Bijt!" van de groep De legende met onder andere Elvis Peeters staat het nummer "De consul".

Referenties[bewerken]

  1. Time All-Time 100 Novels

Externe links[bewerken]