One Piece

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
'One Piece'
ワンピース)
(Wan Pīsu)
Doelgroep Shōnen
Genre Actie, Avontuur, Fantasy, Komedie
Manga: 'One Piece'
Mangaka Eiichiro Oda
Uitgever Shueisha
Andere uitgevers Vlag van BelgiëVlag van NederlandVlag van Frankrijk Glénat
Vlag van Australië Madman Entertainment
Vlag van de Verenigde Staten Viz Media
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Gollancz Manga
Publicatie in Weekly Shonen Jump
Originele publicatie 19 juli 1997 – loopt nog
Delen 98
Tv-anime: 'One Piece
Regie Konosuke Uda 1–278
Junji Shimizu 131–159
Munehisa Sakai 244–372
Hiroaki Miyamoto 352–679
Toshinori Fukazawa 663–
Schrijver Junki Takegami 1–195
Hirohiko Uesaka 196–
Achtergrondmuziek Kohei Tanaka
Shiro Hamaguchi
Studio Toei Animation
Distributeur Vlag van BelgiëVlag van NederlandVlag van Frankrijk Kana
Netwerk Vlag van Japan Fuji TV
Vlag van België 2BE, Kadet
Originele uitzending 20 oktober 1999 –
Afleveringen 968

Films

 • One Piece: The Movie (2000)
 • Clockwork Island Adventure (2001)
 • Chopper's Kingdom on the Island of Strange Animals (2002)
 • Dead End Adventure (2003)
 • Curse of the Sacred Sword (2004)
 • Baron Omatsuri and the Secret Island (2005)
 • The Giant Mechanical Soldier of Karakuri Castle (2006)
 • Episode of Alabasta: The Desert Princess and the Pirates (2007)
 • Episode of Chopper: Bloom in the Winter, Miracle Sakura (2008)
 • One Piece: Strong World (2009)
 • One Piece 3D: Mugiwara Chase (2011)
 • One Piece Film Z (2012)
 • One Piece Film: Gold (2016)
 • One Piece: Stampede (2019)

One Piece (Japans: ワンピース Hepburn: Wan Pīsu) is een Japanse mangaserie geschreven en geïllustreerd door Eiichiro Oda. De manga wordt sinds 19 juli 1997 in series gepubliceerd in het Weekly Shonen Jump-tijdschrift van Shueisha. De hoofdstukken zijn verzameld in achtennegentig tankobonvolumes.

One Piece volgt de avonturen van Monkey D. Luffy, een grappige jongeman wiens lichaam de eigenschappen van rubber krijgt na het onbedoeld eten van een duivelsvrucht. Met zijn diverse bemanningsleden van piraten genaamd de Straw Hat Pirates (Japans: 麦わらの一味 Hepburn : Mugiwara no Ichimi), verkent Luffy de oceaan op zoek naar de wereld van de ultieme schat bekend als One Piece om de volgende piratenkoning te worden.

Van de manga is ook een Original Video Animation (OVA) gemaakt, geproduceerd door Production IG in 1998, en een animeserie, geproduceerd door Toei Animation, waarvan de uitzending in Japan begon in 1999 en waarvan tot nu 968 afleveringen zijn uitgezonden. Bovendien heeft Toei veertien geanimeerde speelfilms, twee OVA's, en vijf televisiespecials geproduceerd. Verschillende bedrijven hebben verschillende vormen van merchandising ontwikkeld, zoals een ruilkaartspel en een groot aantal videospelletjes. De licentie van de mangaserie voor Noord-Amerika ligt in handen van Viz Media, in het Verenigd Koninkrijk van Gollancz Manga en in Australië van Madman Entertainment. De animeserie werd gelicentieerd door 4Kids Entertainment voor een Engelstalige uitgave in Noord-Amerika, in 2007 kwam de licentie in handen van Funimation.[1] De manga is in Nederland en Vlaanderen tot en met deel 17 uitgebracht door Glénat in het Nederlands. In Vlaanderen werd de anime uitgezonden door 2BE en nu Kadet

Van de manga zijn wereldwijd meer dan 380 miljoen volumes in omloop, waardoor het de best verkochte mangaserie is in de geschiedenis.[2]

De wereld van One Piece[bewerken | brontekst bewerken]

Logo

Setting[bewerken | brontekst bewerken]

De wereld van One Piece bestaat uit meerdere rassen waaronder mensen, zeemeermannen, zeemeerminnen, vismensen en reuzen. De wereld is verdeeld in twee oceanen die verdeeld worden door een grote lange reeks van bergen, genaamd de Red Line, dat tevens het enige continent van de wereld is. De Grand Line, een zee die haaks loopt op de Red Line, verdeelt de oceaan in nog eens vier zeeën, te weten North Blue, East Blue, West Blue en South Blue. Om de Grand Line heen zijn twee gebieden genaamd Calm Belts. Deze gebieden worden bewoond door zogenaamde neptunians, ook wel zeekoningen genoemd. Door deze wezens is het erg lastig om de Grand line te bereiken. Terwijl het voor de marine mogelijk is om op schepen met zogenaamde sea-prism stones de Calm Belts te bevaren, zijn de schepen die geen sea-prism stone hebben genoodzaakt om het kanalensysteem van Reverse Mountain (een gebied bij de eerste kruising van de Grand line en de Red line) te gebruiken. Water van alle vier de zeeën stroomt hier de berg op om boven samen te voegen en weer via een vijfde kanaal naar beneden te stromen in het eerste deel van de Grand Line. Het tweede deel van de Grand Line wordt ook wel de New World genoemd.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal begint met de executie van Gol D. Roger, een man die bekendstaat als de koning van de piraten. Net voor zijn dood vertelt Roger dat zijn verborgen schat, de One Piece, beschikbaar is voor de eerste die hem vindt, waardoor de Great Pirate Era begint. Hierdoor gaan veel piraten naar de Grand Line om zijn verborgen schat te vinden.

22 jaar zijn voorbijgegaan na de executie van Roger. Een jongeman genaamd Monkey D. Luffy, geïnspireerd door zijn idool en piraat "Red Haired" Shanks, gaat op een reis vanuit de East Blue om de One Piece te vinden en zichzelf uit te roepen als koning van de piraten. Terwijl hij probeert zijn eigen bemanning te vinden, genaamd the Strawhat Pirates, redt hij een zwaardvechter genaamd Roronoa Zoro waar hij bevriend mee raakt en in zijn bemanning opneemt. Later wordt Luffy nog vergezeld door Nami, een navigator en een dief, Usopp, een scherpschutter en een grote leugenaar en Sanji, een charmante chef. Met deze bemanning krijgt Luffy de beschikking over een schip genaamd The Going Merry en krijgen ze vele confrontaties met andere piraten waaronder: Buggy the Clown, Captain Kuro en Don Krieg. Als Luffy een voormalig piraat genaamd Arlong verslaat, komt Nami officieel bij de bemanning en krijgt Luffy een geldbedrag op zijn hoofd door de marine. Terwijl de bemanning aan wal ligt op Drum Island, komt Tony Tony Chopper, een dokter en rendierachtig persoon die een Zoan-vrucht opheeft, ook bij de bemanning en samen gaan ze op zoek naar de One Piece.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Monkey D. Luffy[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Mayumi Tanaka (Japans), Bella Hudson (Engels, 4Kids), Colleen Clinkenbeard (Engels, Funimation)

Monkey D. Luffy is het hoofdpersonage van de One Piece-serie. Toen hij 7 was probeerde hij bij de piratenbende van de "Red Haired" Shanks te komen. Hij werd afgewezen en vernederd, waarna hij de schat van de piraten opat. Dit was de Paramecia-type duivelsvrucht Gom Gom vrucht (ゴムゴムの実 Gomu Gomu no Mi) waardoor zijn lichaam de eigenschappen van rubber kreeg. Nadat Shanks een arm verloor toen hij Luffy probeerde te redden, wilde Luffy niet meer bij de Shanks komen. Hij wil nu zijn eigen piratenbende oprichten en de koning van de piraten worden. Tien jaar later richt hij zijn eigen bende op genaamd "The Strawhat pirates" genoemd naar de strohoed die hij van Shanks heeft gekregen. Met zijn bende gaat hij richting de Grand Line en wordt al snel bekend als "Straw Hat Luffy".

Roronoa Zoro[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Kazuya Nakai (Japans), Marc Diraison (Engels, 4Kids), Christopher R. Sabat (Engels, Funimation)

Roronoa Zoro is een zwaardvechter die met drie zwaarden (Santōryū) tegelijk vecht, waarbij hij er twee in zijn handen houdt en een in zijn mond. Hij probeert een belofte aan Kuina, zijn overleden jeugdvriendin, na te komen door de beste zwaardvechter van de wereld te worden door "Hawk Eyes" Mihawk te vervangen. Tijdens het reizen op zee en het geld verdienen als bountyhunter wordt hij al snel bekend als "Pirate Hunter" Zoro. Als hij in een conflict komt met een man genaamd Helmeppo laat hij zich gevangennemen om zo de veiligheid van de dorpelingen te garanderen. Terwijl Helmeppo tracht hem te laten vermoorden wordt hij van een executie gered door Luffy, op voorwaarde dat hij diens eerste bemanningslid wordt. Hoewel hij eerst tegen Luffy zegt dat hij tegen hem zal keren zodra Luffy tussen hem en zijn belofte komt, ziet hij later van die belofte af en kiest ervoor om een leerling van Mihawk te worden.

Nami[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Akemi Okamura (Japans), Kerry Williams (Engels, 4Kids), Luci Christian (Engels, Funimation)

Nadat Nami, toen ze nog een kind was, haar moeder vermoord zag worden door de beruchte Arlong, wiens piratenbende het eiland waar Nami op woont bezet houdt en van de inwoners steelt, sloot ze een deal met Arlong. Ook al was Nami nog een kind, ze was één erg begaafde navigator die ervan droomde om een complete map van de wereld te hebben en besluit daarom lid te worden van de bende van Arlong. Met als uiteindelijke doel dat ze de vrijheid van haar dorp kan kopen. Ze groeit op als één piraten hatende piraat en ze ondertussen mappen maakt en schatten van andere piraten steelt, wordt Nami een uitstekende inbreker, zakkenrolster en navigator met één gave om het weer te voorspellen. Nadat Arlong haar verraad en zijn bende wordt verslagen door de Staw Hat Pirates, voegt ze zich toe bij de bemanning van Luffy om hier alsnog haar dromen te achtervolgen. Tijdens haar reizen wordt ze berucht als "Cat Burglar" Nami.

Usopp[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Kappei Yamagushi (Japans), Jason Griffith (Engels, 4Kids), Sonny Straight (Engels, Funimation)

Tijdens zijn jeugd wordt Usopp verlaten door zijn vader Yasopp, die vertrekt om bij de Red-Haired Pirates te gaan. Als later zijn moeder Bachina ziek wordt, begint Usopp grootse verhalen te vertellen over hoe zijn vader terug zal komen en hem mee zal nemen op grote avonturen op zee. Zelfs als zijn moeder overlijdt, geeft hij zijn vader nooit de schuld omdat zijn vader hen heeft verlaten. Hij stelt zichzelf ten doel om een geweldige piraat te worden ondanks zijn angstige karakter. In gevechten gebruikt hij een katapult waarmee hij verschillende soorten ammunitie met geweldige precisie kan afvuren. Later gaat hij ook wel door het leven als zijn alter-ego "Sogeking", the King of Snipers een held met een rode cape en een gouden masker.

Sanji[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Hiroaki Hirata (Japans), David Moo (Engels, 4Kids), Eric Vale (Engels, Funimation)

Sanji komt uit een familie uit North Blue, zijn vader wil een leger maken door met geavanceerde technieken levende “machines” te klonen die zijn geprogrammeerd om geen gevoelens te hebben hetzelfde wil hij met zijn vier zoons: Ichiji, Niji, Sanji, Yonji en zijn dochter Reiju. Sanji is het enige experiment die is mislukt. Hierdoor is hij t.o.v. Zijn broers en zus fysiek niet sterk en heeft hij gevoelens. Omdat zijn broers geen emoties hebben, slaan ze hem in elkaar en maken hem het leven zuur. Zijn zus heeft dezelfde fysieke krachten als sanji’s broers maar heeft wel emoties, zij pest Sanji ook, maar nadat hij in elkaar wordt geslagen helpt zij hem altijd. Ze pest hem ook omdat ze bang is om zelf ook gepest te worden. Sanji wordt na een tijdje gevangen genomen door zijn vader, Reiju helpt hem te ontsnappen, maar Sanji wordt betrapt door zijn vader, tegen Sanji’s verwachting in vindt zijn vader het niet erg. Maar als voorwaarde Mag Sanji niemand vertellen wie zijn vader is en waar hij vandaan komt. Uiteindelijk komt hij terecht op een schip van een piraat waar hij als leerling-kok op het schip aan het werk gaat, geleid door de beruchte "Red Foot" Zeff, belandt het schip in een gevecht. Tijdens het gevecht wordt Sanji door een grote golf de zee in geslagen, maar Zeff springt erachteraan om hem te redden. Dit doet hij om hun gezamenlijke droom om de All Blue, een legendarische zee die alle soorten vis van de wereld bevat, te vinden. Zeff red het leven van Sanji nogmaals door hem al zijn eten te geven en daardoor zijn eigen been moet opeten om te overleven. Nadat ze gered worden blijft Sanji nog enkele jaren bij Zeff om hem te helpen een drijvend restaurant, the Baratie, te bouwen. Zeff helpt Sanji een eersteklas kok te worden, en leert hem te vechten met zijn benen. Sanji begint hierdoor eigenschappen van Zeff over te nemen: Hij kan nooit een persoon die honger heeft een maaltijd weigeren, hij vecht altijd met zijn benen zodat hij zijn handen kan beschermen omdat hij die nodig heeft om te koken. Hij heeft een zwak voor vrouwen (wat zijn biologische broers ook hebben) en stelt zichzelf de vuistregel om nooit een vrouw pijn te doen, al kost hem dat zijn leven want als hij dat doet, zal owner Zeff zichzelf vermoorden. Uiteindelijk wordt hij berucht onder de naam "Black Leg" Sanji, en ontwikkelt later een techniek waarmee hij enigszins door de lucht kan lopen.

Tony Tony Chopper[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Ikue Ōtani (Japans), Lisa Ortiz (Engels, 4Kids), Brina Palencia (Engels, Funimation)

Tony Tony "Cotton Candy Love" Chopper is een dokter en één blauwneusrendier. Omdat Chopper een Zoan-type duivelsvrucht heeft gegeten heeft hij de kracht om in één mens of in één mensrendierhybride te veranderen. Een zelfontwikkelde drug genaamd "Rumble Ball" maakt het voor hem mogelijk om nog meer transformaties te ondergaan.

Nico Robin[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Yuriko Yamaguchi (Japans), Veronica Taylor (Engels, 4Kids), Stephanie Young (Engels, Funimation)

Nico Robin groeit op in Ohara, waar de grootste en de oudste bibliotheek van de wereld zich bevindt, en wordt op haar achtste levensjaar een archeoloog. Op een gegeven moment eet Robin het Paramecia-type "Flower Flower" duivelsfruit waardoor ze de krachten krijgt om tijdelijk kopieën van haar lichaamsdelen, waaronder ook haar ogen en oren, op andere oppervlakten te laten verschijnen. Achter de ruggen om van haar leraren, verkrijgt Robin de kunde om oude Poneglyph stenen, die verspreid over de wereld liggen, te vertalen. Hiermee krijgt Robin hetzelfde doel als die van haar leraren, namelijk het vinden van de legendarische Rio Poneglyph waarvan het verhaal gaat dat deze de verloren historie van de wereld bevat. Terwijl ze op het punt staan om de zoektocht te beginnen, komt de marine achter hun plannen en stuurt een vloot om ze te stoppen. Tijdens de aanval vindt de hele populatie, waaronder de moeder van Robin, de dood. Robin is de enige die de aanval overleeft en ontsnapt van het eiland. Ze krijgt de naam "Devil Child" en krijgt een bounty op haar hoofd waardoor ze continu op de vlucht is en niemand kan vertrouwen. Om te overleven werkt ze samen met verschillende piraten en ander uitschot tot ze uiteindelijk samen gaat werken met Sir Crocodile, die de baas is van Baroque Works, onder de codenaam "Ms. All-Sunday". Als Baroque Works uit elkaar valt en Robin geen plek heeft om naartoe te gaan, besluit Robin om mee te gaan met de Staw Hat Pirates. Tijdens haar verblijf bij de Straw Hat Pirates raakt ze steeds meer bevriend met de bemanning waardoor Robin zichzelf aan de marine overgeeft om ze te redden. Als de Straw Hat Pirates hierachter komen, verklaren ze de marine de oorlog om haar terug te halen. Hierdoor begint Robin in te zien dat ze eindelijk mensen heeft gevonden die haar nooit zullen verraden, en besluit om een volwaardig lid van de Straw Hat Pirates te worden.

Franky[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Kazuki Yao (Japans), Patrick Seitz (Engels, Funimation),

Cutty Flam, bijnaam Franky, is op 10-jarige leeftijd door zijn piratenouders verlaten en wordt als leerling-schepenbouwer in huis genomen door een schepenbouwer die geheime plannen heeft voor een oud en gevaarlijk wapen. Door de roekeloosheid van Franky krijgen agenten van de World Government de mogelijkheid om de plannen in handen te krijgen. Franky raakt erg gewond terwijl hij zijn meester probeert te redden en overleeft doordat hij delen van zijn lichaam vervangt door stukken metaal. Hierdoor veranderd Franky in een Cyborg, die Cola als brandstof gebruikt, met bovenmenselijke krachten. Nadat hij berucht wordt onder de naam "Cyborg", bouwt Franky een schip genaamd "Thousand Sunny", een oorlogsschip voor de Straw Hat Pirates en gaat met hen mee op zoek naar de One Piece.

Brook[bewerken | brontekst bewerken]

Ingesproken door: Chō (Japans), Ian Sinclair (Engels, Funimation)

Nog voor de tijd van Roger was "Humming" Brook al een piraat die op de Grand Line voer als vice-kapitein van de muziek spelende Rumbar Pirates. Ze laten hun huisdier, een babywalvis genaamd Laboon, achter bij Reverse Mountain en beloven hem terug te keren zodra ze rond de wereld zijn gevaren. Nog voor ze dit voor elkaar krijgen worden ze allemaal gedood. De kracht van de Paramecia-type Revive-Revive duivelsvrucht zorgt er dan voor dat "Dead Bones" Brooks tot leven komt en een tweede leven kan leiden als levend skelet.

50 jaar later wil Brook nog steeds de belofte van hem en zijn crew nakomen en besluit daarom om bij de Staw Hat Pirates te gaan. Brooks is een begaafde muzikant die elk instrument kan bespelen, maar voornamelijk een viool gebruikt. Als hij op een gegeven moment weggaat bij de Straw Hat Pirates, en incognito verdergaat onder de naam "Soul King" Brooks, wordt hij wereldberoemd en trekt volle zalen met fans. Brooks is tevens een erg goede schermer en gebruikt daarbij een shikomizue, een soort stok met een verborgen zwaard erin, tijdens gevechten. Doordat hij een skelet is weegt hij erg weinig en is daardoor in staat om erg hoog te springen en over het water te rennen. Uiteindelijk leert Brooks een andere kracht van de duivelsvrucht en is dan in staat om buiten zijn skelet te treden en als ziel zijn omgeving te verkennen.

Duivelsvrucht[bewerken | brontekst bewerken]

De duivelsvrucht is een vrucht die gegeten kan worden waardoor de persoon speciale krachten kan krijgen. Er zijn naar schatting meer dan 100 verschillende soorten vruchten in de wereld die in drie verschillende categorieën kunnen worden verdeeld;

 • Paramecia: Dit is het meest voorkomende type. Gebruikers van deze soort vrucht krijgen bovennatuurlijke krachten of kunnen hun lichaam/omgeving beïnvloeden.
 • Zoan: Gebruikers van deze soort vrucht kunnen zich in een dier of iets tussenin zichzelf en het dier veranderen.
 • Logia: Dit is het meest zeldzame type van de drie. Gebruikers van deze soort vrucht kunnen zichzelf veranderen in een bepaald element en kunnen het compleet beheersen.

De Zoan-categorie is verder onderverdeeld in drie subcategorieën;

 • Carnivore Zoan: De persoon die deze vrucht eet verandert in een dier dat een carnivoor is.
 • Ancient Zoan: De persoon die deze vrucht eet verandert in een uitgestorven dier, bijvoorbeeld een dinosaurus.
 • Mythic Zoan: De persoon die deze vrucht eet verandert in een legendarisch wezen; deze vrucht is de zeldzaamste in One Piece.

Hoewel de gebruiker heel veel krachten krijgt van de vrucht komt de vrucht met een groot nadeel: de gebruiker kan niet meer zwemmen in zeewater. De legende gaat namelijk dat de duivelsvruchten reïncarnaties zijn van de zeeduivel, en dat gebruikers van de vruchten niet kunnen zwemmen omdat de zee hen haat.

Bounties[bewerken | brontekst bewerken]

In de wereld van One Piece kunnen piraten bounties krijgen. Dit is een bedrag dat zij dan waard zijn voor de marines. Bounties functioneren wederom als een soort krachtmeting.

Monkey D. Luffy[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Luffy kreeg zijn eerste bounty van 30.000.000 in East Blue na het verslaan van Arlong, Don krieg en Buggy. Hij versloeg ook marine kapitein "Nezumi" die dit persoonlijk nam en er voor zorgde dat hij per direct de hoogste bounty in East Blue kreeg.

2e Bounty Na het verslaan van de "Shichibukai" Crocodile in Arabasta werd Luffy zijn bounty verhoogd naar 100.000.000 Beli. Dit zou hem later in "De Nieuwe Wereld" een "Super Rookie" maken.

3e Bounty Luffy's bounty ging omhoog naar 300.000.000 na het verslaan van Rob lucci en Blueno van de CP9 in Ennies Lobby.

4e Bounty Na het aanvallen van een "World Noble", het bevrijden van een hoop criminelen uit Impel Down en het meedoen aan de oorlog op het Marineford werd zijn bounty verhoogd naar 400.000.000. Zijn relatie met Monkey D. Dragon en het verslaan van Shichibukai Gecko Moria heeft hier misschien ook invloed op gehad.

5e Bounty Zijn bounty verd verhoogd naar 500.000.000 na het verslaan van voormalig shichibukai Donquixote Doflamingo.

6e Bounty Doordat Luffy de broer is van Sabo, de kapitein van de "Straw Hat Grand Fleet", het optreden in Whole Cake island en het verslaan van Charlotte Katakuri werd zijn bounty verhoogd naar 1.500.000.000 Beli.


Roronoa Zoro[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Na het verslaan van "Mr 1" oftewel Daz Bonez in Arabasta en 100 bounty hunters in Whisky Peak kreeg Zoro een bounty van 60.000.000 Beli.

2e Bounty Na het verslaan van Kaku van de CP9 in Ennies Lobby ging zoro's bounty omhoog naar 120.000.000 Beri waardoor hij later zal worden gezien als iemand van de "Worst Generation".

3e Bounty Zoro's bounty ging omhoog naar 320.000.000 na het verslaan van Pica van de Donquixote Familie.


Nami[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Omdat Nami Kalifa van de CP9 heeft verslagen kreeg ze haar eerste bounty van 16.000.000 Beri.

2e Bounty Na het "bezoek" aan Dressrosa werd Nami's bounty verhoogd naar 66.000.000 simpelweg omdat ze deel uit maakt van de straw hat pirates.


Usopp[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Usopp kreeg in Ennies Lobby zijn eerste bounty van 30.000.000 maar omdat hij zich had vermomd als "sogeking" was dit niet onder zijn echte naam.

2e Bounty Nadat Usopp een grote rol speelde in de val van Donquixote Doflamingo en het verslaan van Sugar in Dressrosa kreeg hij een bounty van 200.000.000 Beri onder de naam "God Usopp" deze vervangde de "Sogeking" poster.


Sanji[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Ook Sanji kreeg zijn eerste bounty in Ennies Lobby na het verslaan van Jabra van de CP9. Op deze poster stond geen foto maar een schets van Sanji's gezicht die niet heel erg op hem leek.

2e Bounty Na dressrosa word Sanji's bounty verhoogd naar 177.000.000 Beli. Puur omdat hij deel uit maakt van de strawhat pirates. Later word bekent dat zijn vader er persoonlijk voor heeft gezorgd dat deze bounty een stuk hoger is. Ook is er op deze poster een accurate foto en heeft hij de status van "Only Alive" terwijl dit normaal gesproken "dead or alive" is.

3e Bounty Na whole cake island wordt zijn bounty nogmaals verhoogd naar 330.000.000 Nu is ook zijn volledige naam te zien en is de status terug naar "Dead or Alive"


Tony Tony Chopper[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Na Ennies Lobby werd Choppers bounty vastgezet op 50 Beri omdat hij werd gezien als huisdier van de Strawhats. Ook tijdens het verslaan van CP9 agent Kumadori werd hij niet herkent omdat hij toen een andere vorm aan nam.

2e Bounty Na Dressrosa werd Choppers bounty verdubbeld naar 100 Beri. Dit is nog steeds significant laag omdat hij nog steeds word gezien als huisdier.


Nico Robin[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Robin had op haar 8ste al een bounty van 79.000.000 Beri omdat ze de "Poneglyphs" kan lezen en dit haar een gevaar maakt voor de world government.

2e Bounty Na Ennies Lobby ging Robins bounty maar een klein beetje omhoog, namelijk naar 80.000.000.

3e Bounty Robins bounty werd verhoogd naar 130.000.000 na het helpen van het verslaan van Donquixote Doflamingo in Dressrosa.


Franky[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Na het verbranden van de blueprints voor het wapen "pluton", het verslaan van CP9 Agent Fukurou en het helpen van de Straw Hats kreeg Franky zijn eerste bounty van 44.000.000 Beri.

2e Bounty Na het verslaan van Senor Pink in Dressrosa kreeg Franky een bounty van 94.000.000 Beli. Franky zelf was teleur gesteld dat deze bounty niet boven de 100.000.000 uit kwam.


Brook[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Tijdens Brook zijn "vorige leven" had hij al een bounty van 33.000.000 Beri. Nadat hij voor bijna 50 jaar als dood bestempeld werd, werd dezelfde bounty, na het aansluiten bij de straw hats, weer actief.

2e Bounty Na het Dressrosa incident kreeg Brook een bounty van 83.000.000 Beri. De poster die gebruikt werd is hetzelfde als de concertposter die Brook gebruikte in sabaody archipelago.


Jinbe[bewerken | brontekst bewerken]

1e Bounty Nadat Jinbe zich aansloot bij de "Sun Pirates" en tegen de marines vocht kreeg hij een bounty van 76.000.000 Beri.

2e Bounty Het is niet helemaal duidelijk gemaakt hoe maar Jinbe zijn bounty ging vervolgens omhoog naar 250.000.000 Beri. Deze bounty werd echter inactief nadat hij de titel van Shichibukai kreeg.

3e Bounty Na het verlaten van de shichibukai en het helpen van Whitebeard en Luffy in de oorlog op marineford werd zijn bounty gezet op 438.000.000 Beri.


Ontvangst en prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Manga[bewerken | brontekst bewerken]

One Piece is de best verkopende manga in de geschiedenis. In februari 2011 waren er meer dan 200 miljoen kopieën verkocht[3] en in 2015 gingen er wereldwijd meer dan 380 miljoen kopieën rond. Volgens Oricon is de manga van One Piece sinds 2008 elk jaar de best verkochte manga sinds Oricon het bijhoudt.[4] Ook brak de serie records met individuele drukken van de mangaserie. Het record werd meerdere malen verbroken en staat nu op naam van het 67ste deel met een oplage van 4,05 miljoen delen.[5]

Anime[bewerken | brontekst bewerken]

In een recensie van de tweede dvd-release van de vertaling van 4Kids Entertainment's vertelt Todd Douglass Jr. van DVD Talk dat de vertaling een slappe behandeling heeft gekregen waardoor de serie minder goed is dan de Japanse. Zo wordt de intro van de serie beschreven als een "crappy rap song" en bekritiseert hij het feit dat er soms hele stukken van de aflevering missen waardoor je ook het gevoel krijgt dat je delen van de aflevering mist.[6] Later toen 4Kids stopte met de vertaling nam Funimation het over. In een recensie over de eerste dvd-release van Funimation vertelde Bryce Coulter dat One Piece geen typisch piratenavontuur is en dat er precies genoeg humor en plezier in zit waardoor het een leuke serie is om te zien.[7] In een recensie over de tweede dvd vertelt Bryce Coulter dat Funimation de serie de aandacht geeft die 4Kids niet gaf.[8]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Manga[bewerken | brontekst bewerken]

 • One Piece was drie keer op rij finalist voor de Tezuka Osamu Cultuurprijs in het jaar 2000, 2001 en 2002.[9][10][11]
 • De Duitse vertaling van het vierenveertigste deel won de Sondermann-publieksprijs in de internationale manga categorie.[12]
 • In 2009 werd One Piece genomineerd voor favoriete mangaserie in de Nickelodeon Magazine's Comics Awards.[13]
 • One Piece won in 2012 de 41ste Japan Cartoonists Association Award hoofdprijs.[14]
 • Op 15 juni 2015 werd bekend dat Eiichiro Oda en One Piece een wereldrecord hebben gevestigd in het Guinness Book of Records met de meeste uitgebrachte kopieën van dezelfde stripserie van dezelfde auteur.[15]

Anime[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het eerste openingslied genaamd "We Are" won de Animation Kobe Theme Song Award van het jaar 2000.[16]
 • In februari 2001 plaatste One Piece zich als negende op de lijst van meest populaire animeseries in Japan.[17]
 • In een stemming van 2005, door het Japanse televisiebedrijf TV Asahi, kwam One Piece als zesde uit de bus als meest populaire animeserie.[18]
 • De eerste uitgave van de Funimation-dvd van de serie One Piece: Season 1 First Voyage werd genomineerd voor de Fifth Annual TV DVD Awards.[19]

Arcs[bewerken | brontekst bewerken]

De One Piece manga bestaat uit meer dan 1000 hoofdstukken en bestaat uit meerdere arcs.

Titel Hoofdstukken Volumes Anime-afleveringen
Romance Dawn 1-7 1 1-3
Orange Town 8-21 1-3 4-8
Syrup Village 22-41 3-5 9-18
Baratie 42-68 5-8 19-30
Arlong Park 69-95 8-11 31-44
Loguetown 96-100 11-12 45, 48-53
Reverse Mountain 101-105 12 62-63
Whisky Peak 106-114 12-13 64-67
Little Garden 115-129 13-15 70-77
Drum Island 130-154 15-17 78-91
Arabasta 155-217 17-24 92-130
Jaya 218-236 24-25 144-152
Skypiea 237-302 26-32 153-195
Long Ring Long Land 303-321 32-34 207-219
Water 7 322-374 34-39 229-263
Enies Lobby 375-430 39-44 264-290, 293-302, 304-312
Post-Enies Lobby 431-441 45-46 313-325
Thriller Bark 442-489 46-50 337-381
Sabaody Archipelago 490-513 50-53 385-405
Amazon Lily 514-524 53-54 408-417
Impel Down 525-549 54-56 422-425, 430-452
Marineford 550-580 56-59 457-489
Post-War 581-597 59-61 490-491, 493-516
Return to Sabaody 598-602 61 517-522
Fish-Man Island 603-653 61-66 523-541, 543-574
Punk Hazard 654-699 66-70 579-589, 591-625
Dressrosa 700-801 70-80 629-746
Zou 802-824 80-82 751-779
Whole Cake Island 825-902 82-90 783-877
Levely 903-908 90 878-889
Wano Country 909- 90- 890-894, 897-906, 908-

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]