Oni (mythisch wezen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een beeld van een Oni, gewapend met een tetsubo
Een masker van een Oni

Oni zijn fabelwezens uit de Japanse folklore, en ze zijn te vergelijken met westerse trollen en demonen. Ze zijn populair in Japanse literatuur, Japanse kunst, en Japans theater.

Verschijning[bewerken]

Afbeeldingen van oni variëren erg, maar over het algemeen worden ze afgebeeld als enorme, afschuwelijke wezens met scherpe klauwen, wild haar, en lange hoorns op hun hoofd. Ze lijken op mensen, maar soms worden ze afgebeeld met onmenselijke eigenschappen, zoals extra ogen of ledematen. Hun huid kan bijna elke kleur zijn, maar meestal is deze rood, grijs, zwart, roze of groen. Hun woeste uiterlijk wordt alleen maar versterkt door de tijgerhuiden die ze meestal dragen, en de ijzeren knuppels, tetsubo, waarmee ze rondlopen.

Ook worden Oni's als onzichtbaar gezien, of in de gedaante van dieren. Vooral de vossen-oni is berucht, maar deze is ook de trouwe metgezel van de rijstgod Inari (zie ook kitsune).

Oorsprong en gedrag[bewerken]

In de eerste legenden werd er gezegd dat oni geluksbrengers waren, die het kwaad afweerden. Ook werd er gezegd dat ze mensen die kwaad hadden gedaan straften. Volgens het 13e-eeuwse boeddhisme waren ze de bewakers van de hel of onderwereld. Ze worden gezien als Kami, en duistere geesten.

Na een tijd werden oni sterk geassocieerd met het kwaad, en werden ze gezien als de voorbode van rampen. In volksverhalen werden ze nu afgeschilderd als domme, sadistische bruten, die alleen maar willen vernietigen. Buitenlanders en barbaren werden ook aangezien voor oni. Vandaag de dag worden ze beschreven als de geesten van de dood, van de aarde, van de wraak, en van de woede. Het maakt ook niet uit waar ze hun essentie vandaan halen, ze worden over het algemeen gezien als iets om buiten je huis te houden.

Momotaro en Issun Boshi vechten met Oni's.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]