Onygenales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onygenales
Coccidioides immitis
Coccidioides immitis
Taxonomische indeling
Rijk: Fungi (Schimmels)
Stam: Ascomycota
Klasse: Eurotiomycetes
Onderklasse: Eurotiomycetidae
orde
Onygenales
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De Onygenales vormen een orde van ongeveer 25 soorten uit de klasse Eurotiomycetes.

Tot deze orde behoren allerlei membraanachtige structuren die worden gevormd in een mazaedium. De vertegenwoordigers van de Onygenales bezitten enzymen waarmee ze het eiwit keratine kunnen verteren en gebruiken als voedingsbron. Hierdoor zijn ze in staat om te groeien op huid, haar, hoornmateriaal en veren.

Belangrijke geslachten zijn Arthroderma en Nannizzia die de seksuele stadia zijn van de respectievelijke anamorfen Trichophyton en Microsporum. Deze schimmels veroorzaken onder andere huidziekten waaronder hoofdzeer (veroorzaakt door Trichophyton). Wanneer deze huidafbrekend schimmels of dermatofyten in het laboratorium gekweekt worden op een geschikte voedingsbodem, dan kan eenzelfde mycelium verschillende aseksuele stadia of anamorfen ontwikkelen. Dit verschijnsel wordt synanamorfie genoemd.

Onygenales produceren cleistothecia als vruchtlichamen, waarbij de wanden bestaan uit een kluwen. Hierin bevinden zich een klein aantal, maar vrij grote sferische protunicate asci of zakjes. Bij het rijpen verdwijnt de wand ervan, zodat de sporen vrijkomen.

Families[bewerken]