Oranje zalmplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oranje zalmplaat
Oranje zalmplaat
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Entolomataceae
Geslacht:Rhodophana
Soort
Rhodophana nitellina
(Fr.) Papetti (2014)
Synoniemen

Clitopilus nitellinus [1]

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De oranje zalmplaat (Rhodophana nitellina) is een schimmel behorend tot de familie Entolomataceae. Hij leeft saprotroof in kleine groepen in humus van loof- en gemengde bossen op matig vochtig, voedselrijk, kalkrijk zand of leem.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De hoed heeft een diameter van 1-2,5 cm, aanvankelijk convex, daarna plat-convex, meestal met een kleine, ronde umbo, gegolfd. De hoedrand is aanvankelijk gekruld en vervolgens recht. De hoed is hygrofaan. Als hij nat is, varieert de kleur van oranjebruin tot roodbruin, lichter aan de rand, doorschijnend, gestreept tot twee derde van de straal. Wanneer hij droog is, zeer vervaagd, lichtbruin, maar met een donker centrum. Het oppervlak is glad, kaal en aan de rand hoogstens licht vezelig.

Lamellen

Er zijn 20 tot 40 lamellen die reiken tot aan de steel. Ze staan middelmatig dicht bij elkaar. De kleur is aanvankelijk crème of lichtbruin, daarna rozebruin. De bladen zijn gelijk en hebben dezelfde kleur.

Steel

De steel is 2 tot 4,5 cm lang en 0,5 tot 3 mm dik. De steel is cilindrisch, smaller of breder naar de basis toe, vaak gebogen, aanvankelijk vol, daarna hol. Het oppervlak heeft dezelfde kleur als de hoed of is lichter, glad, soms licht berijpt aan de bovenkant, wasachtig aan de basis en met witte vezels.

Geur en smaak

De zwam heeft een sterke, zoetige meelgeur en een zeer ranzige smaak.

Sporenprint

De sporenprint is rozegeel.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De basidia zijn viersporig en meten 20–42 × 6–10 μm. De basidiosporen zijn dunwandig, ellipsvormig, langwerpig, inamyloïde en meten 7–10 × 5–5,5 μm. De hyfen in de buitenste laag van de hoed zijn cilindrisch, 3-7 μm dik. Ze bevatten een geelachtig pigment, vaak subtiel ingelegd. Er zijn gespen aanwezig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa en Noord-Amerika is hij wijd verspreid, maar zeldzaam. Hij komt voor van de laaglanden tot de bergen. Bovendien komt hij voor op enkele afzonderlijke plaatsen in Algerije en Mongolië.

In Nederland komt de oranje zalmplaat zeldzaam voor. Hij staat niet op de rode lijst en in de categorie 'bedreigd'.[2]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]