Orde van Wetenschappelijke Verdienste (Brazilië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Grootkruis van de Nationale Orde van Wetenschappelijke Verdienste.
Commandeurskruis en miniatuur

The Nationale Orde van Wetenschappelijke Verdienste van Brazilië (Portugees: Ordem Nacional do Mérito Científico) is een ridderorde die Braziliaanse wetenschappers opneemt en steunt omwille van hun verdiensten jegens wetenschap en technologie in Brazilië. De orde wordt door het Braziliaanse Ministerie van Wetenschap en Technologie beheerd.

De orde werd op 16 maart 1993 bij decreet ingesteld door president Itamar Franco. De orde heeft slechts twee graden en wordt toegekend voor uitzonderlijke wetenschappelijke verdiensten. Het aantal "normale" leden van Braziliaanse nationaliteit is aan een grens gebonden, maar een onbeperkt aantal vreemdelingen kan "bijzonder lid" van de orde worden.

De Braziliaanse president is Grootmeester en de Minister van Wetenschap en Technologie is Kanselier van de orde. Hij zit het kapittel van de orde voor. Daarin hebben ook de ministers van Buitenlandse Zaken, Onderwijs en van Ontwikkeling, Industrie en Buitenlandse Handel zitting. Zij benoemen een technische commissie die uit negen leden bestaat. Deze commissie moet de voordrachten beoordelen en advies uitbrengen.

De orde mag volgens de statuten 200 Grootkruisen en 500 Commandeurs omvatten.

De graden van de Orde[bewerken]

Versierselen[bewerken]

Het kruis is rood geëmailleerd en heeft een iets gebogen gouden rand. Het centrale medaillon is van goud en wordt omgeven door een goudgerande wit geëmailleerde ring met met de aanduiding van de graad in de orde. Zo staat op het grootkruis in gouden letters "GRĀ-CRUZ" en op de ster "ORDEM DO MÉRITO CIENTIFÍCO" boven drie gouden vijfpuntige sterren.

De ster is achtpuntig en heeft 72 vergulde lancetvormige stralen. In het midden is het kruis van de orde gelegd. Op het centrale medaillon is het portret van de verlichte Braziliaanse wetenschapper José Bonifácio de Andrada e Silva afgebeeld.

Op het centrale gouden medaillon van het grootkruis is het wapen van Brazilië afgebeeld.

Het lint is rood met een witte bies.

Op een gekleed kostuum dragen de leden als knoopsgatversiering een kleine rood-witte rozet op een stukje goud- of zilverkleurig galon.[2]

Grootkruis[bewerken]

Landbouw[bewerken]

Biologie[bewerken]

Techniek[bewerken]

Aardwetenschappen[bewerken]

Natuurkunde[bewerken]

Wiskunde[bewerken]

Scheikunde[bewerken]

Sociale wetenschappen[bewerken]

Technologie[bewerken]

Buitenlandse wetenschappers[bewerken]

Binnenlandse wetenschappers (immigratie)[bewerken]

Aspirant-leden[bewerken]

Landbouw[bewerken]

Biologie[bewerken]

Techniek[bewerken]

Aardwetenschappen[bewerken]

Natuurkunde[bewerken]

Wiskunde[bewerken]

Scheikunde[bewerken]

Sociale wetenschappen[bewerken]

Technologie[bewerken]

Buitenlandse wetenschappers[bewerken]

Binnenlandse wetenschappers (immigratie)[bewerken]

Overleden leden van de orde[bewerken]

Literatuur[bewerken]