Otibanda-formatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buidelwolven, waarvan fossiel materiaal is gevonden in de Otibanda-formatie

De Otibanda-formatie is een geologische formatie in Papoea-Nieuw-Guinea die afzettingen uit het Plioceen omvat. Het is de vindplaats van fossielen van onder meer grote buideldieren.

Locatie en ouderdom[bewerken]

De Otibanda-formatie ligt aan de oostzijde van Papoea Nieuw-Guinea in de provincie Morobe. Het werd afgezet in een laaglandgebied. De afzettingen dateren van 3,1 tot 2,5 miljoen jaar geleden.

Fauna[bewerken]

De paleofauna van Nieuw-Guinea tot aan het Plioceen is onbekend. De oudste aanwijzingen voor landecosystemen op Nieuw-Guinea zijn plantenfossielen uit het Vroeg-Perm die zijn gevonden in de centrale bergketen. In het Vroeg-Perm was de regio van Nieuw-Guinea een ondiepe gematigde zee. De zuidpool lag destijds ter hoogte van de huidige locatie van Zuid-Australië. Ongeveer 160 miljoen jaar geleden ontstonden tijdens het Jura het huidige centrale deel van Papoea Nieuw-Guinea en delen van het Vogelkop-schiereiland als eilanden. In het Tertiair had de Nieuw-Guinese regio de tropische regio bereikt. Mogelijk waren er intermitterend verbindingen tussen de verschillende eilanden onderling en met Australië.

Er zijn in de Otibanda-formatie fossielen gevonden van een buidelwolf (Thylacinus sp.), buidelmarter (Myoictis sp.), drie soorten kangoeroes (Watutia novaeguineae, Protemnodon buloloensis, P. otibandus), een struikwallabie (Dorcopsis sp.), drie soorten diprotodonten (Kolopsis rotundus, K. watutense, Kolopsoides cultridens), een muis, een kasuaris en krokodillen. Het materiaal van de zoogdieren bestaan met name uit geïsoleerde tanden.