Oud-Romeinse keuken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herculaneum Fresco 001.jpg

In de Oud-Romeinse keuken waren voor de gewone man brood, bonen en linzen het hoofdbestanddeel van de dagelijkse maaltijden. Er bestonden ook eetkramen of thermopolia. De gegoede burgerij at drie maaltijden per dag

Maaltijden[bewerken]

Bij de bakker

Ientaculum[bewerken]

Oorspronkelijk worden broodachtige vlaaien van spelt met wat zout als ientaculum (ontbijt) gegeten, bij de welstellenden ook eieren, kaas en honing. Daarbij dronk men melk en at men fruit. Er werd ook graag moretum, een soort kruidenkwark, gegeten bij het brood.

Prandium[bewerken]

Het prandium kan men ook als een licht middagmaal zien. Er worden vooral koude spijzen gegeten, zoals ham, brood, olijven, fruit, kaas, vruchten (dadels). Het prandium was overvloediger dan het ontbijt, maar voor de Romeinen niet van centraal belang. Veel belangrijker was voor hen de cena.

Cena[bewerken]

In de vroege republiek bestond de cena (avondmaal) in wezen uit de puls of pulmentum, een dikke brij uit spelt- of bonenmeel. Waarschijnlijk aten de welgestelden bij hun puls eieren, kaas en honing, echter zelden of nooit vlees of vis.

Tafelcultuur[bewerken]

Triclinium

Hiernaast zie je een Triclinium of eetkameropstelling voor negen gasten. De opdiener (meestal een slaaf) stond in het midden en reikte kleine porties aan. De gasten lagen aan tafel. Het verlaten van de tafel, voor wat dan ook, werd als onbeleefd beschouwd. Handen en voeten werden vooraf gewassen. Aangezien men voornamelijk met de handen at werden die tijdens de maaltijd veelvuldig gereinigd.

Voedselbereiding[bewerken]

Romeinse keuken

De bakoven nam een belangrijke plaats in. In de meeste keukens had je een kweern of graanmolen en een olijfoliepers. Andere gebruiksvoorwerpen waren :

  • olla, een pot om voedsel te koken.
  • cacabus cacabulus, een ander soort pot
  • vergieten en zeven, zorgen voor het filteren.
  • patina of ovenschaal om te braden.
  • sartagines of kachel
  • vijzel om ingrediënten te vermalen voor bijvoorbeeld saus.
  • forma of Formella vormen om voedsel te versieren.
  • harpago de Trulla, Furca, Carnarium) pollepels, vorken en messen.

Ingrediënten[bewerken]

eieren in bronzen schaal

Een lekkernij was ubera seminabis of uier van een zeug.

Dranken[bewerken]

Naast water, was er Mulsum, een mengsel van wijn en honing, meestal verdund met water. Je had rode en witte wijn uit verschillende streken, die vervoerd werd met amforen. Er was ook een voorloper van glühwein, conditum paradoxum, een mengsel van wijn, honing, peper, laurier, daddels, mastiek en saffraan, die eventueel warm werd opgediend.

Gerechten[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Primaire Bron[bewerken]

Andere[bewerken]