Oud Zuylen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie het artikel Oud-Zuilen voor het Nederlandse dorp aan de Utrechtse Vecht.

Oud Zuylen Utrecht is een schaakclub uit Utrecht, in 2016 ontstaan uit een fusie tussen Schaakclub Oud Zuylen en Schaakclub Utrecht.

Schaakclub Oud Zuylen is opgericht in 1936, in de hausse van nieuwe schaakclubs ten gevolge van de zege van Euwe op Aljechin. De club leidt door de jaren heen een bloeiend bestaan en heeft een keur aan sterke spelers voortgebracht, zoals Bruno Carlier en Erik Knoppert. Anno 2015 heeft de club bijna honderd leden, onder wie schrijver Ed van Eeden, beeldend kunstenaar Bas Lobik en Nationaal Meester Jaap van der Tuuk.

Schaakclub Utrecht is opgericht in 1886. De club heeft veel in de schaakwereld bekende leden gehad, onder wie jhr. A.E. van Foreest, Eduard Lodewijk Olland, Eduard Spanjaard en Hans Bouwmeester.

Elke dinsdagavond wordt een clubavond gehouden, in Het Huis Utrecht in de Boorstraat, waarop een interne competitie wordt afgewerkt volgens het systeem Keizer. Daarin is een bekercompetitie geïntegreerd. Verder wordt een rapidcompetitie gespeeld en een snelschaakkampioenschap, alsmede een rapidtoernooi dat ook voor niet-leden toegankelijk is. In de zomer vindt traditioneel het zomerschaak plaats. Een belangrijk aspect op de clubavond is naast het schaken de gezelligheid.

Daarnaast neemt Oud Zuylen Utrecht deel aan de KNSB- en de SGS-competitie. De eerste twee teams komen uit in de KNSB, de overige teams spelen bondswedstrijden in de SGS. Beide bonden kennen een bekercompetitie. Bovendien doet de club jaarlijks mee aan het SGS-snelschaakkampioenschap voor clubteams.

Schaakvereniging Goede Zetten Zat (voorheen Schaakvereniging Kanaleneiland) fuseerde in 2012 met (toen nog) Schaakclub Oud Zuylen en ging verder onder de naam van laatstgenoemde club. Op 1 juni 2016 fuseerden Schaakclub Oud Zuylen en Schaakclub Utrecht. De club ging verder onder de naam Oud Zuylen Utrecht.

Externe links[bewerken]