Oud Zuylen Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oud Zuylen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie het artikel Oud-Zuilen voor het Nederlandse dorp aan de Utrechtse Vecht.
Oud Zuylen Utrecht
Algemene gegevens
Opgericht 21 juni 2016
Plaats Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Sportruimte Denksportcentrum Dijckzigt in de Utrechtse Boorstraat
Bond KNSB
Sport(en) Schaken
Aantal leden ca.100
Homepage Oud Zuylen Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Sport

Oud Zuylen Utrecht is een schaakclub uit Utrecht, in 2016 ontstaan uit een fusie tussen Schaakclub Oud Zuylen en Schaakclub Utrecht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Schaakclub Oud Zuylen werd opgericht in 1936, in de hausse van nieuwe schaakclubs volgend op de zege van Euwe op Aljechin. De club leidde door de jaren heen een bloeiend bestaan en bracht een keur aan sterke spelers voort, zoals Bruno Carlier en Erik Knoppert. Schaakvereniging Goede Zetten Zat (voorheen Schaakvereniging Kanaleneiland) fuseerde in 2012 met (toen nog) Schaakclub Oud Zuylen en ging verder onder de naam van laatstgenoemde club.

1936: De Duits-Amerikaanse Sonja Graf (links) speelt met lokaal kampioen P.W.Meylink in Schaakclub Utrecht.

Schaakclub Utrecht werd opgericht in 1886. De club heeft veel in de schaakwereld bekende leden gehad, onder wie de gebroeders Arnold van Foreest en Dirk van Foreest, de gebroeders Adolf Olland en Eduard Olland, Eduard Spanjaard, Hans Bouwmeester en Jan Esser[1]. Arnold van Foreest was de betovergrootvader van grootmeester Jorden van Foreest. De vereniging gold anno 2016 als de op twee na oudste schaakvereniging van Nederland.[2]

Op 1 juni 2016 fuseerden Schaakclub Oud Zuylen en Schaakclub Utrecht echter. De nieuwe vereniging ging verder onder de naam Oud Zuylen Utrecht. Het ledental schommelt rond de honderd leden, onder wie FIDE Meester Maarten Etmans, Nationaal Meester Jaap van der Tuuk en schrijver Ed van Eeden.

Clubavond en competities[bewerken | brontekst bewerken]

Elke dinsdagavond wordt een clubavond gehouden, in Denksportcentrum Dijckzigt in de Utrechtse Boorstraat, waarop een interne competitie wordt afgewerkt volgens het systeem Keizer. Daarin is een bekercompetitie geïntegreerd. Verder vinden er een rapidcompetitie en een snelschaakkampioenschap plaats. In de zomer vindt traditioneel het zomerschaak plaats (dit gaat in de winter gewoon door, op elke eerste vrijdag van de maand). Een belangrijk aspect op de clubavond is naast het schaken de gezelligheid.

Daarnaast neemt Oud Zuylen Utrecht deel aan de KNSB- en de SOS-competitie, doorgaans met achttallen. Beide bonden kennen een bekercompetitie. Bovendien doet de club jaarlijks mee aan het SGS-snelschaakkampioenschap voor clubteams.

Overzicht van artikelen relevant voor schaken in Nederland in de 19e eeuw