Oud Zuylen Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oud Zuylen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie het artikel Oud-Zuilen voor het Nederlandse dorp aan de Utrechtse Vecht.

Oud Zuylen Utrecht is een schaakclub uit Utrecht, in 2016 ontstaan uit een fusie tussen Schaakclub Oud Zuylen en Schaakclub Utrecht.

Geschiedenis[bewerken]

Schaakclub Oud Zuylen werd opgericht in 1936, in de hausse van nieuwe schaakclubs volgend op de zege van Euwe op Aljechin. De club leidde door de jaren heen een bloeiend bestaan en bracht een keur aan sterke spelers voort, zoals Bruno Carlier en Erik Knoppert. Schaakvereniging Goede Zetten Zat (voorheen Schaakvereniging Kanaleneiland) fuseerde in 2012 met (toen nog) Schaakclub Oud Zuylen en ging verder onder de naam van laatstgenoemde club.

Schaakclub Utrecht werd opgericht in 1886. De club heeft veel in de schaakwereld bekende leden gehad, onder wie de gebroeders Arnold van Foreest en Dirk van Foreest, de gebroeders Adolf Olland en Eduard Olland, Eduard Spanjaard en Hans Bouwmeester. Arnold van Foreest was de betovergrootvader van grootmeester Jorden van Foreest.

Op 1 juni 2016 fuseerden Schaakclub Oud Zuylen en Schaakclub Utrecht. De club ging verder onder de naam Oud Zuylen Utrecht. Het ledental schommelt rond de honderd leden, onder wie FIDE Meester Menno Okkes, FIDE Meester Vincent Diepeveen, FIDE Meester Maarten Etmans, Nationaal Meester Jaap van der Tuuk, schrijver Ed van Eeden en beeldend kunstenaar Bas Lobik.

Clubavond en competities[bewerken]

Elke dinsdagavond wordt een clubavond gehouden, in Denksportcentrum Dijckzigt in de Utrechtse Boorstraat, waarop een interne competitie wordt afgewerkt volgens het systeem Keizer. Daarin is een bekercompetitie geïntegreerd. Verder wordt een rapidcompetitie gespeeld en een snelschaakkampioenschap, alsmede een rapidtoernooi dat ook voor niet-leden toegankelijk is. In de zomer vindt traditioneel het zomerschaak plaats. Een belangrijk aspect op de clubavond is naast het schaken de gezelligheid.

Daarnaast neemt Oud Zuylen Utrecht deel aan de KNSB- en de SGS-competitie. De eerste twee teams komen uit in de KNSB, de overige teams spelen bondswedstrijden in de SGS. Beide bonden kennen een bekercompetitie. Bovendien doet de club jaarlijks mee aan het SGS-snelschaakkampioenschap voor clubteams.

Externe links[bewerken]