Overleg:Brandnetel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Grote Brandnetel - Urtica dioica L. De Brandnetel is een wintervaste plant met een kruipende, vertakte wortelstok. De opstaande rechte stengel is niet vertakt, vierkant en draagt tegenovergestelde, langwerpig-eironde, spits toelopende grofgetande bladeren. Bladeren en stengel zijn dicht bezet met borstelige en brandende haren. De plant wordt tot 1.50m hoog, is meestal 2-huizig en heeft onschijnbare groenwitte bloemetjes. Mannelijke bloementakken staan stevig af, vrouwelijke bloemtakken hangen in lange ritsen in de bladoksels. Bloeitijd: juni tot september. De kleine brandnetel (Urtica urens) wordt tot 80 cm hoog en is eenjarig en heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen.

Inhoudsstoffen: Brandnetelkruid bevat Etherische olie, Looistoffen, Slijmstoffen, Flavonoiden, Mineralen (Kiezelzuur, Kalium en Calcium), Cumarine, organische zuren (Mier- en azijnzuur), Vitamine C en eiwitten. De brandharenbevatten Aminen zoals Histamine en Acetylcholine en Serotonine. De wortel bevat Phytosterolen en vrije en gebonden vorm.

Splitsen[bewerken]

Dit artikel behandelt drie onderwerpen: het geslacht brandnetel, de grote brandnetel en de kleine brandnetel. Elk van deze onderwerpen verdient een eigen pagina. Brya 18 dec 2006 09:22 (CET)

Splitsen OK, maar fijn als je 't even doorgeeft[bewerken]

Splitsen lijkt me een logische actie. Durf het zelf niet aan omdat ik nieuwe gebruiker ben, en geen verstand heb van planten of hun pagina's, met infoboxen en zo.

Van brandnetels heb ik jammer genoeg wel verstand, dus ik heb mijn kennis erbij gezet, helaas per ongeluk zonder inlog. Het gaat over de bijdrage: practische kennis, Romeinen. Bij splitsing moet ik mijn bijdrage mogelijk herschrijven. Voor overleg kun je met mij contact opnemen. Zou fijn zijn als je dat doet wanneer je splitst.

Bertux 25 dec 2007 01:27 (CET)

Azijn tegen brandnetel steken[bewerken]

Ik heb deze verwijzing weggehaald, omdat het niet waar is. Het lijkt erop dat artikelen over kruidendrankjes beweren dat de naaldjes van de brandnetel uit kalk bestaan, dat oplost in azijn. De naaldjes bestaan echter uit silicaten vergelijkbaar met de stof waar kiezelsteen en glas uit bestaan. Als de naaldjes op zouden lossen door het zuur van azijn, waarom dan niet door het zuur van oxaalzuur en mierenzuur, waar het gif in de naaldjes voor een groot deel uit bestaat? --Mzzl 7 mei 2008 09:01 (CEST)

Heb je een bron hiervoor? Ik geloof je op zich wel, omdat het beschreven pijnmechanisme (chemische werking van mieren- en oxaalzuur) juist veronderstelt dat die naaldjes openbreken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.64.89.205 (overleg · bijdragen)

welke kant van de bladeren?[bewerken]

Beide soorten hebben op de wortels en de bovenzijde van het blad geen brandharen.
Klopt dit? Ik meen dat de bovenzijde van de bladeren steekt, maar niet de onderzijde? Teun Spaans 3 mei 2010 06:53 (CEST)

Herschrijven[bewerken]

Het gedeelte "De afgelopen 100 jaar is weinig onderzoek verricht op dit gebied. Wat wel bekend is, is vaak gebaseerd op twijfelachtige referenties of kwalitatief slecht onderzoek. Of mierenzuur werkelijk de belangrijkste veroorzaker van de pijn is, zal nader onderzocht moeten worden. Onderzoek uit 2006 toonde aan dat oxaalzuur en wijnsteenzuur waarschijnlijk de veroorzakers van de aanhoudende pijn zijn." moet misschien herschreven worden. Daar ik niet in staat ben het op de juiste manier te formuleren, zou iemand anders dit kunnen proberen? Het lijkt namelijk zeer tegenstrijdig dat eerst gezegd wordt dat er weinig onderzoek verricht is, dan dat het weinige wat er is kwalitatief slecht is en vervolgens dat er een (naar mijn mening) kwalitatief goed onderzoek genoemd staat. Hoe dit goed te verwerken is de vraag. 83.119.136.130 30 apr 2011 11:48 (CEST)

Geneeskunde[bewerken]

De volgende cryptische tekst heb ik weggehaald:

Bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vochtafdrijver, anti-allergisch, voedzaam.

Indicaties. - Huidaandoeningen, zoals eczeem - Allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en astma. - In de menstruatie om zware bloedingen te verlichten. - Bij een vergrote prostaat (gebruik hierbij de wortel).

ChristiaanPR (overleg) 19 mei 2014 23:52 (CEST)