Overleg:Charles de Gaulle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Diversen[brontekst bewerken]

Ik heb de trivia die er stonden verwijderd, omdat ze niet kloppen.

- Men schrijft in Frankrijk wel degelijk "de Gaulle" met een kleine d. De familie de Gaulle behoorde tot de ambtsadel. Overigens moet je in Frankrijk niet van adel zijn om je naam met een kleine d geschreven te zien.

- Dat de naam de Gaulle van Vlaamse oorsprong zou zijn, is een mythe. Charles de Gaulle werd in Rijsel in Frans-Vlaanderen geboren en zijn familie van moederszijde was daar van afkomstig. Maar de familie de Gaulle zelf kwam wellicht uit Bourgondië en woonde al generaties in Parijs. Volgens zijn biograaf Lacouture is het wel mogelijk dat "Gaulle" het Germaanse woord "wall" als oorpsrong heeft, maar dat betekent niet dat de Gaulles voorvaderen ooit "Van de Walle" of zoiets zouden hebben geheten. De naam de Gaulle bestaat al sinds de middeleeuwen.

PS: het is treurig te zien dat sommige auteurs hier nogal wat Engelse teksten letterlijk overnemen en dan nog slecht vertalen ook.


De Gaulle was ook niet de eerste president van de Vierde Republiek. Van 1945 tot 1946 was hij voorzitter van de Voorlopige Regering van de Republiek, geen "president van de Republiek". De grondwet van de Vierde Republiek was toen nog niet goedgekeurd.

reactie op schrijfwijze[brontekst bewerken]

Jammer dat 'de Gaulle' en 'De Gaulle' door elkaar gebruikt worden in de tekst. Den david 20 apr 2009 17:18 (CEST)

Done Oscar Zariski (overleg) 7 feb 2021 20:57 (CET)
Over deze bewering van Handige Harrie: ik heb hier afgelopen december geschreven dat er twee mogelijkheden zijn, en er geen keuze gemaakt is welke de betere vorm is. Encycloon (overleg) 21 feb 2021 22:52 (CET)
Er is een voorschrift. Bijvoorbeeld: Er is verschil tussen Burgemeester van Egmond (naamloos) en Burgemeester Van Egmond - de laatste heet misschien Piet van Egmond. De Belgen daarentegen schrijven veel hoofdletters, die zouden Piet Van Egmond of zelfs Piet Vanegmond schrijven. Het is dus: De Gaulle, President De Gaulle, Charles de Gaulle. Handige Harrie (overleg) 21 feb 2021 23:59 (CET)
Dat ("De Gaulle") is dus de Nederlandse manier, maar wij zijn geen specifiek Nederlandse encyclopedie en er is geen algemeen voorschrift voor de Nederlandstalige manier (zie de referentie van de Taalunie). De Belgische manier is om het gebruik ter plaatse te volgen, dus als Piet van Egmond Nederlander is blijft de schrijfwijze gewoon hetzelfde als in Nederland. Encycloon (overleg) 22 feb 2021 00:16 (CET)
Wikipedia NL volgt de Taalunie. De Taalunie noemt op haar website Taaladvies uitdrukkelijk het voorbeeld van de Gaulle onder het kopje Frans, let wel: zelfs zonder voornaam: [1]
De krijgt steeds een kleine letter als er geen lidwoord bij staat: Henry de Montherlant, Hertog d'Albe, Madame de Ségur, de Gaulle.
Ik zou daarom graag een gezaghebbender bron dan de Taalunie zien om de familienaam van de Franse president anders te schrijven dan hij dat zelf deed. Bij ontstentenis daarvan moeten we de fout herstellen. Oscar Zariski (overleg) 22 feb 2021 21:56 (CET)
Zo lees ik die pagina niet; de Taalunie vermeldt twee systemen, het Nederlandse en het Belgische, en geeft dan voor het Belgische aan hoe dat bij onder meer Franse namen gaat. Volgens mij geeft de Taalunie dus geen uitsluitsel, wat ook in de eerste twee regels te zien is:
Wat is juist: de Franse ex-premier de Villepin of de Franse ex-premier De Villepin? - Antwoord Het Nederlandse en het Belgische systeem verschillen van elkaar. (...)
En nogmaals, zo heb ik het ook in de Spellinggids verwerkt. Prima om dat te herzien, maar misschien beter om dat op een centralere plaats te bespreken. Encycloon (overleg) 22 feb 2021 22:04 (CET)

Da´s knap.[brontekst bewerken]

Hij werd op het plaatselijke kerkhof begraven en weigerde een staatsbegrafenis. Eerder had hij alle onderscheidingen en eerbewijzen afgewezen. Moet dat 'en weigerde' niet anders? Nu is het net of hij NA zijn overlijden de staatsbegrafenis weigerde.--Edwinb 30 apr 2006 10:41 (CEST)