Overleg:Communistische Partij van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Democratisch Centralisme[brontekst bewerken]

Democratisch Centralisme betekend niet dat je geen fractie mag oprichten. Na 1927 nam de CPN het stalinisme ( socialisme in één land ) aan en nam afstand van het oorspronkelijke democratisch centralisme. Democratie werd niet meer toegestaan en iedereen die tegen de partijleiding ( Paul de Groot ) was werd geroyeerd. Dat is niet democratisch centralisme, maar bureaucratisch centralisme. Binnen het democratisch centralisme is het juist toegestaan om fracties te vormen binnen een communistische partij. Alleen stalinistische partijen verbieden fracties om alle macht aan de partijtop te geven. --UDSS 19 aug 2010 20:15 (CEST)

2000[brontekst bewerken]

Een aantal jaren geleden las ik dat er 10.000 communisten door de Duitsers zijn omgebracht, een flink aantal van hen in de Concentratie kampen. Hier wordt 'slechts' een aantal van 2000 genoemd. Waar is dit cijfer op gebaseerd? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 93.125.148.175 (overleg · bijdragen)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Communistische Partij van Nederland. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 jan 2020 10:19 (CET)

CPN Extreemlink[brontekst bewerken]

@Historicus9:: Ik zie dat u de CPN als Extreemlinks noteert, wat op zich best zou kunnen, ik heb er niet heel veel verstand van. Maar u geeft hiervoor geen bron, anders dan dat een andere Wikipedia het zo classificeert. Zo snel ik zie, ook zonder bron, dus dat creëert potentieel een cirkelredenering. Daarbovenop lijkt de CPN niet te voldoen aan de eisen die op de pagina van extreemlinks gesteld worden. Mijn vraag is daarom of u een goede bron hebt voor deze wijziging in classificatie? Dan wel nog een laatste waarneming, u hebt de afgelopen tijd wel vaker partijen opgeschoven in het ideologisch spectrum, waarbij ik hoop dat u dit niet doet uit politieke overwegingen. Met vriendelijke groeten, Dajasj (overleg) 23 feb 2021 14:23 (CET)

Zie ‘ March, Luke (1 September 2012). "Problems and Perspectives of Contemporary European Radical Left Parties: Chasing a Lost World or Still a World to Win?". International Critical Thought. 2 (3): 314–339. doi:10.1080/21598282.2012.706777. ISSN 2159-8282. S2CID 154948426.’ voor kwalificatie politieke partijen die kapitalistische structuur willen omverwerpen als ‘far left’ (NL: extreemlinks). Als reactie op uw laatste waarneming, ik zie juist dat bij veel politieke partijen bronnen ontbreken en ik voeg graag inhoudelijke bronnen toe, niet om politieke/maatschappelijke of andere redenen. De meesten zitten op Wikipedia ook voor hun eigen vakgebied. {Historicus9 (overleg) 23 feb 2021 14:30 (CET)}

"Far left" vertalen als "extreem links" is niet correct. Een uiterste linkervleugel van een linkse partij is lang niet altijd extreem. The Banner Overleg 23 feb 2021 14:45 (CET)
Zie de politiek-wetenschappelijke literatuur hierover: https://library.fes.de/pdf-files/ipg/ipg-2009-1/10_a_march_us.pdf Far Left wordt onderverdeeld in twee categorieën: radical left (radicaal links maar functionerend in democratische structuur, zoals Nederlandse SP of Franse PCF). De tweede categorie is ‘extreme left’, waarin CPN valt. In Nederlands te vertalen als ‘extreemlinks’. Kenmerkend door onder andere de buitenparlementaire strijd::{Historicus9 (overleg) 23 feb 2021 15:32 (CET)}
Communisme moet afgedwongen worden en is dus onverenigbaar met democratie. Vanuit dat oogpunt kan je het extreemlinks noemen. Overigens, vergis je niet in de SP; begonnen als maoistisch hebben ze nu nog steeds een radicaal standpunt ten aanzien van de inkomsten van volksvertegenwoordigers. Jan Arkesteijn (overleg) 23 feb 2021 15:44 (CET)
Ik volg de redenering, maar ik kan uit het huidige lemma niet zo snel halen dat het hier gaat om een buitenparlementaire strijd. Opvallend genoeg wordt de NCPN wel genoemd op het lemma van extreemlinks. Is dit dan een onderbelicht aspect van de CPN in het huidige lemma? Dajasj (overleg) 23 feb 2021 15:47 (CET)
Tegen de tijd dat de CPN gefusilleerd werd en GroenLinks ontstond, was het al een kleurloze partij geworden. The Banner Overleg 23 feb 2021 17:32 (CET)