Overleg:Computerrollenspel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verplaatst van artikel RPG[bewerken]

verplaatst van artikel Role playing game, omdat het duidelijk gaat over computer RPG's. Daarnaast bevat het veel onjuiste informatie. Taka 9 mei 2005 21:52 (CEST)


== Geschiedenis van de RPG ==
RPG's zijn in feite ontstaan uit verscheidene genre's spellen. De oorlogsspellen, met name de Fantasy-variant hiervan (Warhammer) droegen bij aan de statistieken en wapens van de personages, plus de ervaringscurve. De avonturenspellen, waarvan King's Quest en de Lucas Art series de belangrijkste waren, droegen bij aan de fantasie- en verkenningselementen. Een volgende stap waren eind jaren '80 de Zelda- en Dungeons of Avalon-achtige spellen. Dit waren de vroegste RPG's: een personage (Link uit de Zelda-serie) of een hele groep (Dungeons of Avalon, Ishtar) moest opdrachten uitvoeren en verwierf hierbij voorwerpen, spreuken en ervaring, die hem sterker of sneller maakte. Vaak werd gekozen voor een bovenaanzicht (Zelda) of een aanzicht uit het oogpunt van de speler (Dungeons of Avalon).
Het Japanse bedrijf SquareSoft wist echter met de Final Fantasy reeks een pioniersrol te vervullen. Een zijaanzicht werd als uitgangspunt genomen, waarbij men links de vijanden en rechts de helden zag. Wanneer een wapen of spreuk gebruikt werd, zag men de held voor het eerst die actie uitvoeren. Daarvoor vermeldden traditionele RPG's slechts teksten als "John attacks with his sword and does 85 damage to Giant Frog. Giant Frog dies"(Final Fantasy I en II deden dit overigens ook, hoewel de actie van de held wel te zien was). Final Fantasy VII was de eerste driedimensionale RPG. Vele spelfabrikanten hebben Squaresoft sindsdien nageaapt om ook een graantje van het succes mee te pikken.
== Lijst van Role Playing Games ==

Het bovenstaande bevat onjuiste informatie, waarschijnlijk omdat het veel te nadruk legt op console RPG's. Computer RPG's zijn echter veel ouder, van begin jaren 1980, o.a. de Ultima en Wizardry series, naast de series van The Bard's Tale en Eye of the Beholder. Later kwam daar de bekende Might & Magic serie bij. Vanaf dit punt zijn er verschillende series ontworpen die elk een andere nadruk legden op karakterontwikkeling of puurdere gevechtsvoering, tevens ontstonden er varianten in de thema's. (Van middeleeuwen met magie tot hedendaagse rpg's tot futuristische rpg's zoals Fallout)

CRPG's vinden wellicht hun oorsprong in de gespeelde RPG's, die weer gebaseerd zijn op de boeken van Tolkien. Oorlogsspellen hebben eerder geput uit RPG's dan andersom. King's Quest en LucasArts hebben hooguit grafisch gezien invloed gehad, hoewel deze adventures een ander perspectief hebben. De eerste CRPG's hadden meestal een first-person perspectief, een aantal anderen (zoals de eerste Ultima-spellen) hadden een top-down pespectief, daarna waren er meer spellen met een isometrisch (schuin-topdown) perspectief. Genoemde adventures hebben een third-person perspectief. Zelda en Final Fantasy hebben wel enkele elementen van CRPG's, maar kunnen voor hetzelfde geld doorgaan voor een adventure (lineaire plot, minimale karakterontwikkeling).

De eerste 3D RPG was en:Ultima Underworld: The Stygian Abyss uit 1991

Taka 9 mei 2005 22:07 (CEST)

@Taka: Dit spel is niet het eerste 3D spel, na simpel even opzoeken in wikipedia kunnen een handvol oudere 3dspellen gevonden worden: opmerking verwijderd. Tevens even andere onderdelen aangepast die foutief waren, corrigeren van de rest van de fouten laat ik aan anderen over. --Neo_Karasu 15 apr 2008 23:05 (CEST)


Titel[bewerken]

Computer-roleplaying-game vind ik wel erg vergezocht..vanwaar deze wijziging? Michiel1972 7 dec 2005 23:04 (CET) "0 hits op Google", waarom niet Computer roleplaying game zoals het eerst was? Michiel1972 7 dec 2005 23:05 (CET)


Geen reclame a.u.b.[bewerken]

"*Vamporia, een tekst Role Playing Game" verwijderd uit de links op de pagina. Het lijkt me niet de bedoeling één van de vele forum-rpg's te adverteren op wikipedia (tenzij de lijst een poging wordt om allesomvattend te zijn). --Neo_Karasu 15 apr 2008 23:05 (CEST)

CRPG=RPG[bewerken]

In de tekst wordt alleen de afkorting "CRPG" gebruikt, terwijl iedere gamer (en non-gamer) het woord "RPG" gebruikt?

Veranderingen doorgevoerd[bewerken]

CRPG is veranderd naar RPG aangezien dat de gebruikte term is door de meeste gebruikers van deze spellen. Enkele woorden toegevoegd ter verduidelijking.

Tevens het volgende stukje verwijderd:

"Als je met magie werkt (wizard of magician) (deze vechtstijl heet Magic), moet je zorgen dat je genoeg MP (mana points, dat zijn je magische punten, zonder kun je geen magie gebruiken) hebt en dat je MA (magic ability, je tovervaardigheid) hoog genoeg is. Hoe hoger je MA hoe meer magische schade je kan aanrichten. Dit kan variëren van het simpelweg bevriezen van een vijand, tot goden of demonen het werk voor je laten doen.

Als je met pijl en boog vecht (ranger, archer of bowman) (deze vechtstijl heet Ranged), moet je zorgen dat je DEX of DX (dexterity, je snelheid) zo is ingesteld dat je snel kan herladen na een pijlschot. Ook moet je zorgen dat je altijd genoeg pijlen bij je hebt om een tijdje te staan schieten.

Als je de vijand head-to-head (1 tegen 1, gevecht van dichtbij dus) de baas wilt zijn (fighter of warrior) (deze vechtstijl heet Melee), moet je allereerst een goed zwaard hebben, of een knuppel, of een ander wapen wat daarop lijkt. Dan heb je nog een schild nodig, anders ben je al dood voor je ook maar uitkan halen met je zwaard. Mocht er toch iets langs je schild komen, zorg dan dat je goed uitgerust bent met een harnas van brons/ijzer/staal of een ander/sterker materiaal.

De vechtstijlen zijn in een cirkeltje uitgestald Melee verslaat Magic, Magic verslaat Ranged en Ranged heeft op zijn beurt weer een voordeel tegenover Melee."

Dit lijkt wel ontzettend gemodeleerd naar één bepaalde mmorpg, heeft weinig van doen met andere zulke spellen en is dus niet thuis in een encyclopedisch artikel. --Neo_Karasu 26 feb 2009 13:56 (CET)

"verderschrijfverhaal"[bewerken]

Ik heb "verderschrijfverhaal" veranderd in "play-by-post" rollenspel. Ik dacht dat wat in de tekst "verderschrijfverhaal" wordt genoemd hetzelfde is als een play-by-post rollenspel, Nu ken ik er geen Nederlands equivalent voor maar aangezien dáárover ook een Engelse pagina bestaat, en aangezien de rpggateway.com ook die term als paraplu gebruikt voor e-mail en forum rollenspellen heb ik dat veranderd. --Littleun 15 okt 2009 16:37 (CEST)

Artikelnaam[bewerken]

Ik zie dat er nogal wat versies van de naam staan als redirect. De vorige naam was met 4 hoofdletters en met een losse woorden (Engelse ziekte). Zelfs de Engelse wiki zet een streepje tussen de role en playing. Het streepje op de Nederlandse wiki weg te laten is dan Roomscher dan de Paus (zieker dan de Engelsen). Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die liever de Nederlandse term als artikeltitel zien maar als we voor de Engelse kiezen is dit alvast beter dan de vorige naam. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 21 mrt 2011 10:28 (CET)