Overleg:De Grootste Belg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Tweespalt verkiezing[brontekst bewerken]

N.a.v. het verwijderen van mijn bewerking door MADe, en zijn motivatie en mijn antwoord daarover op mijn overlegpagina (zie hier), stel ik voor volgend stukje terug te plaatsen:

"Ondanks vele pogingen daartoe kon er geen overeenstemming bereikt worden voor één verkiezing. Met name de Franstaligen vreesden dat zij als numerieke minderheid te maken zouden hebben met een grotendeels Nederlandstalige preselectie en, door een meerderheid aan Vlaamse stemmen, met een Vlaamse winnaar. Voor sommigen bleek uit die onenigheid dat de verschillende taalgemeenschappen in België in zekere mate verdeeld zijn."

Ik plaats het eerst hier voor evaluatie en eventueel verdere aanvullingen. Hopend op jullie inbreng, Outematic 2 mrt 2007 14:15 (CET)Reageren

Graag een bron van die "vele pogingen". De conclusie van dit artikel lijken me gepast om in een artikel te vermelden. De verschillen daar blijken subtieler te zijn dan wat een lid van het bestuurscomité van het VVB kan uitvinden (sorry, op de man spelen). Wat ik dan zou toevoegen:
Ondanks vele pogingen (graag bewijs hiervan) daartoe kon er geen overeenstemming bereikt worden voor één verkiezing. De twee verkiezingen verschilden: zo was het Koningshuis populair bij de Franstaligen, en nomineerden de Vlamingen veel sportlui. Opmerkelijk: Vlaming Dirk Frimout kwam enkel in de Waalse top-100 terecht.
Voor alle andere bijdragen, graag bronvermelding. MADe 2 mrt 2007 19:28 (CET)Reageren

Dag MADe, bedankt voor uw snelle antwoord. Of er vele pogingen geweest zijn, dat weet ik niet. Feit is dat krantenartikels het eerst hebben over een gezamenlijk project van de VRT en RTBf, vergelijkbaar met Eurosong, en het dan plots enkel op Canvas is. Ik zal dat stuk trachten te herschrijven.

Hier enkele objectieve bronnen die aangeven dat er wel degelijk geopperd werd dat de tweespalt in de verkiezing symptomatisch voor het verdeelde België was:

  1. De Standaard, 26/10/2005: Een uitreksel voor als je geen abo hebt: "En dan is er ook nog de Belgische specificiteit. Eind dit jaar zal er namelijk niet één Grootste Belg zijn, maar twee. Niet alleen de VRT kiest er een, de RTBf doet dat ook. En de twee shortlists met tien namen hebben er amper drie gemeen: Eddy Merckx, Jacques Brel en pater Damiaan. Als iemand nog een aanwijzing behoeft dat de gevoeligheden in de twee Belgische gemeenschappen erg uiteen lopen, dan kan deze wel tellen. De gemeenschappelijkheid strekt niet verder dan 30 procent. In Vlaanderen zullen velen allicht eens diep moeten nadenken over wie de Franstalige 'toptieners' Benoît Poelvoorde of soeur Emmanuelle nu ook weer zijn. Mogelijk geldt hetzelfde in omgekeerde richting voor Paul Janssen. Nog opmerkelijk: koning Boudewijn haalde in Franstalig België wel de toptien, in Vlaanderen niet; daar strandde hij op nummer zestien. Alle Belgische koningen, plus hier en daar nog een koninklijke echtgenote zoals Elisabeth en Astrid, kregen een plaats in de Franstalige longlist . Die eer was in Vlaanderen alleen weggelegd voor, behalve Boudewijn, koningin Elisabeth. Het royalisme scoort vandaag, zeker in zijn politieke betekenis, bezuiden de taalgrens nu eenmaal veel hoger."
  2. De Standaard, 22/12/2005: "DE Britse zakenkrant The Financial Times maakte er zich vorig weekend nog vrolijk over dat Vlamingen en Franstaligen ,,niet eens konden overeenkomen" om samen, naar buitenlands voorbeeld, een Grootste Belg te verkiezen. Laat staan dat er nog zoiets als een Belgische natie zou bestaan, suggereerde de krant."
  3. En hier het bewuste artikel in de FT: Financial Times, 16 december 2005: "But predicting the greatest Belgian was tricky. The term seemed a misnomer anyway, as it implied the existence of a Belgian nation, whereas the Dutch-speaking Flemings and Francophone Walloons couldn't even agree to hold a joint competition. The Walloons will choose their winner on Tuesday. Seven of their 10 nominees didn't make the Flemish shortlist."

Ik stel dan ook volgende tekst voor:

Ondanks de intentie om een gezamenlijke verkiezing te organiseren, konden de openbare omroepen VRT en RTBf niet tot een akkoord komen. De tweespalt in de verkiezing om de grootste Belg is volgens sommigen dan ook symptomatisch voor de verdeeldheid van België (dit met referentie naar de aangehaalde artikels). De twee verkiezingen verschilden op enkele punten: zo was het Koningshuis populair bij de Franstaligen en nomineerden de Vlamingen veel sportlui. Opmerkelijk: Vlaming Dirk Frimout kwam enkel in de Waalse top-100 terecht.

Mvg, Outematic 2 mrt 2007 21:18 (CET)Reageren

respect voor alle (courante) meningen[brontekst bewerken]

Me dunkt moeten alle relevante meningen over een thema aan bod kunnen komen. dat betekent dat ook kritische stemen moeten kunnen, zeker wanneer ze voldoende met bronnen e.d. gedocumenteerd worden (dank aan Outematic).

daarenboven is het feit dat er dus wel degelijk wtee verkiezingen waren alleen al een gigantische klucht. En nog geen beetje pretentieus om dat dan nog de wedstrijd voor de goortste 'belg' te noemen. Wat verkozen is, is dus in wezen de grootste Vlaming versus de grootste Franstalige, of beter gezegd de 'grootste prsoon voor de vlamingen' versus de 'grootste voor de franstaligen'. Allemaal nogal goed voor de lachspieren, die krampachtige pogingen om toch nog maar wat belgisch' te kunnen pretenderen te behouden, daar waar de harten zo enorm uiteengegroeied zijn. En gewoon zielig hoe sommige dan elke kritische bespreking van dat kluchtige wille wegcensureren. --Rudi Dierick 16 mrt 2007 22:58 (CET)Reageren

Niet overdrijven[brontekst bewerken]

Het is eigenlijk belachelijk dat men zo wijst op het feit dat er twee verschillende "Grootste Belgen" berden gekozen. Ten slotte was het niet meer dan een TV-spel, zonder de minste pretentie.

Waarom zouden twee verkiezingen die apart werden gehouden volgens andere regels, door aparte TV-zenders en uiteraard voor twee verschillende landsdelen hetzelfde resultaat hebben opgeleverd?

Overigens hebben VRT en RTBF nooit pogingen gedaan om samen een verkiezing te organiseren. De VRT was al met de voorbereidingen bezig toen de RTBF erover begon na te denken.

Vermeldingen bij genomineerden[brontekst bewerken]

Ik vind de vermeldingen op de pagina's van de genomineerden eerder storend. Als ik een artikel lees over pakweg Virginie Loveling, zal het me worst wezen of ze uiteindelijk op de nominatielijst is geraakt. Wat heeft zo'n pop poll nu eigenlijk voor belang in het licht van de verwezenlijkingen van die mensen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 194.78.35.195 (overleg · bijdragen) 15 jun 2009 15:52

Kleine vermelding:[brontekst bewerken]

En hoe komt het dat Audrey Hepburn niet in de lijst staat? http://nl.wikipedia.org/wiki/Audrey_Hepburn http://www.imdb.com/name/nm0000030/ – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Filmfan1978 (overleg · bijdragen)PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Ze zal niet in de top gestaan hebben. Daar kan Wikipedia niet aan doen. --MichielDMN 🐘 (overleg) 5 jan 2013 10:20 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op De Grootste Belg. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 29 apr 2019 15:39 (CEST)Reageren