Overleg:Frikandel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frikandel of frikadel[bewerken]

Kopietje van gebruikerspagina:

Hallo Guaka. Mijn elektronische Van Dale uit 2002 geeft:

fri·kan·del
de frikandel (mannelijk), de frikandellen, het frikandelletje

snack, bestaande uit een rolletje gehakt vlees

hyperoniem:
snack

synoniem(en):
berenlul

-->

be·ren·lul
de berenlul (mannelijk)

1 (schertsend) frikadel (sic)

2 frikandel speciaal , gepaneerd

2 (schertsend) dekenrol als persoonlijke bagage van militairen

Groeten Känsterle 27 mrt 2004 18:23 (CET)


Als ik me niet vergis heeft de culinair journalistJohannes van Dam een paar maanden geleden in Het Parool over de frika(n)del geschreven. Deze zou, als ik me het artikel goed herinner, niet pas in 1954 zijn ontstaan, maar zou al veel ouder zijn; ik meen 18e eeuws. Ik zal kijken of ik het artikel nog kan vinden, of zal Van Dam zelf benaderen. Muijz 30 jun 2004 00:10 (CEST)

(Met "kippenvlees dat achterbleef op de karkas na het fileren" zal separatorvlees zijn bedoeld.) Muijz 30 jun 2004 00:10 (CEST)

Taalunieversum: Vraag Is de juiste vorm frikadel of frikandel?

Antwoord Welke vorm juist is, hangt af van wat bedoeld wordt. Een frikadel is een gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Een frikandel is behalve in Belgische ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt de frikandel ook wel curryworst genoemd.

Toelichting

Frikadel is afgeleid van het Franse woord fricadelle ('gehaktbal'). Dat woord is verwant met fricandeau ('mager kalfs- of varkensvlees') en waarschijnlijk ook met fricassee ('in stukken gehakt vlees').

De aanduiding frikandel is eind jaren vijftig bedacht door Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht. Toen de gehaktbal van De Vries in verband met nieuwe wettelijke eisen voor het meelgehalte in vleesproducten niet langer gehaktbal mocht heten, gaf de fabrikant hem de vorm van een ruwe worst en noemde hij hem frikandel. Een andere fabrikant, Beckers, nam die naam over toen hij uit de ruwe worst de hedendaagse gladde versie ontwikkelde.

Dus: frikandel...Henrico 24 aug 2005 12:32 (CEST)

Verplaatst uit Wikipedia:de Kroeg[bewerken]

Ewoud Sanders schrijft wekelijks (?) de column 'Woordhoek' op de achterpagina van NRC over spelling en etymologie van Nederlandse woorden. Vandaag gaat het over de frikadel of frikandel. Het schijnt officieel frikadel te zijn, maar heel Nederland zegt frikaNdel. Voor achtergrondinformatie over deze snack noemt hij de Wikipedia! Drie keer worden we genoemd zonder het voorbehoud te maken dat onze informatie ook wel eens niet zo kunnen kloppen. Een nogal banaal onderwerp, maar toch. Groet,Bontenbal 10 okt 2005 18:37 (CEST)

Met curryworst heb je al die problemen niet, Vlaanderen boven! ;-) (in feite zeggen wij eigenlijk beiden, dan wel te verstaan frikaNdel). groetjes, Venullian 10 okt 2005 19:25 (CEST)
Ik heb altijd frikadel geleerd. Volgens de (nog voor 1 week) nieuwste dikke Van Dale (13e druk, 1999) is frikandel een toegestane spelling van frikadel. Ik heb de 14e druk in de voorverkoop besteld, dus ik hoop volgende week te kunnen berichten hoe het tegenwoordig officieel zit. Jcb - Amar es servir 10 okt 2005 21:10 (CEST)
Frikadel is de oorspronkelijke naam. Frikandel is ontstaan door een combinatie van hypercorrectie, net als b.v. "gaspendaal", en verwarring met fricandeau. Alex1 10 okt 2005 22:53 (CEST)
Curryworst is weliswaar een Vlaamse benaming voor frika(n)del, maar zo'n miljoen mensen in het westen gebruikt die term nooit ofte nimmer. Erro overleg 11 okt 2005 01:34 (CEST)
Curryworst lijkt me iets anders te zijn hoor (iets met curry of zo?) MADe
Er wordt wel degelijk hetzelfde mee bedoeld hoor, het schijnt dat de Duitse curryworst dan weer wel iets anders is, maar de Vlaamse heeft niet veel te maken met curry ;-) Venullian 11 okt 2005 21:15 (CEST)

Waarom geen Wikipedistische reactie naar Sanders? (a) We wilden toch publiciteit - dit is een legitieme vorm. Leg de hypercorrectheid uit. (b) Sanders interpreteert het Wiki-artikel eenzijdig. Zijn verwijzing naar Bredero toont niet aan dat de frika(n)del van vóór 1954 is: verwarring van woord en zaak. Corrigeren. BesselDekker 11 okt 2005 01:57 (CEST)

Bronvermelding[bewerken]

Ik wil wel eens een goede bron zien voor die 37 per jaar. "De Telegraaf" is niet specifiek genoeg, want dat is voor mij niet verifieerbaar. topjaklont 16 okt 2005 13:58 (CEST)

Hoe heet het frikandel in het Zuid-Afrika[bewerken]

Want ons heb ook een vleisbal dingetje maar het ben niet worst en ik Nederlands ben niet uitstekenden maar ik vond het interessanten dat het frikadel amper soos een frikandel klijnken. Heb je enige inligting oor de frikandel in Zuid-Afrika? PS, mijn Ingelze Wikipedia profielen ben en:User:Adriaan90, alst u belief mijn kontakten ben ik vele blijwend, of watookal. Dank u. --198.54.202.254 15 okt 2006 21:50 (CEST)

België vs Nederland[bewerken]

    De frikadel wordt vooral in Europese landen gegeten, in Nederland en België is de frikadel niet zo bekend

Bij mijn weten is deze term in België wel zeer gekend. --RubenV 15 jan 2007 18:37 (CET)

Currywurst[bewerken]

In Duitsland heb je ook een soort braadworst met een soort currysaus, ofzo. Dit noemen ze daar 'currywurst'. Dit is (lijkt me) beslist niet hetzelfde als de frikandel. Moet ik hiervoor een apart artikel 'Currywurst' aanmaken, of moet ik hem toch maar 'Curryworst' noemen. :-| Dexy overleg 2 maart 2008 19:48

Worst?[bewerken]

Is een frikandel wel worst? Hij heeft de vorm van worst en bestaat uit gemalen vlees, maar bezit niet het voor worst kenmerkende omhulsel. Een gehaktbal in de vorm van een worst is nog geen worst. Glatisant 28 dec 2008 02:02 (CET)

Sluikreclame[bewerken]

Sterk staaltje sluikreclame hier in de Remia mayonaise en het flesje Heineken bier op het plaatje. Doe eens een neutraal plaatje zoeken. 86.82.249.111 4 nov 2009 23:00 (CET)

Scherp opgemerkt, inmiddels is door gebruiker:mexicano een neutralere afbeelding geplaatst, zie deze bewerkingsgeschiedenis. --BlueKnight 19 nov 2009 10:09 (CET)

paardenvlees[bewerken]

het percentage paardenvlees in frikandellen is in sommige gevallen 36%, en niet maar 5% zoals vermeld wordt. als bron heb ik hier voor [1] En ik kan me zelfs voorstelen dat het in sommige gevallen nog meer betreft, maar dat is mij zo niet bekend.--77.251.170.160 15 jan 2010 15:52 (CET)

Bron?[bewerken]

"In Vlaanderen wordt soms de oude betekenis gebruikt: een in de pan gebakken, veelal afgeplatte, gehaktbal."

Sorry, maar bron? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Simonke (overleg · bijdragen)

Een bronvraag kun je in het artikel zelf plaatsen. Ik heb het voor deze keer voor je gedaan, m.v.g. - Richard kw Overleg 24 mei 2013 19:39 (CEST)