Overleg:IPod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fairytale bookmark.png Kwaliteitsbeoordeling

Nieuwe rituelen?[bewerken]

Heeft dit encyclopedische waarde? Ik vind het een erg generaliserend stukje dat erg kort door de bocht gaat. Is het niet beter om dit te schrappen?

wij luisteren, waar wij maar willen, naar een gepodcaste remix van een cover.

Leuk gevonden, maar de mensen die ik ken zetten gewoon een stapel volledige albums op hun iPod.

Door de eindeloze reproduceerbaarheid (cfr Walter Benjamin in Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit 1936) wordt muziek bereikbaar voor de massa en komt opeens op plekken waar het vroeger nooit had kunnen komen, tijdens het joggen in een park, op de fiets in een bos, tijdens een zeiltochtje op het water e.d., zonder het tot dan toe daarbij horende ritueel van een cd opleggen, de hoes bekijken, het bijhorend boekje lezen.

Dit komt niet door het digitale formaat en al helemaal niet door de iPod. Met mijn walkman met cassettebandjes (1979) kon ik mijn muziek ook overal mee naartoe nemen. Dat kon al voor de introductie van de CD* in 1982, dus dit klopt niet helemaal.

De cd-industrie gaat in het verweer door cd's te pimpen: hip design, een verslag van een Question & Answer-chat in het boekje, links naar internet. Zo behoudt men ook de band met de fan community en wordt het "gevoel van de plaat" commercieel uitgebuit. Alles komt erop neer om de Fast Moving Consumer als klant binnen te halen.

Dit is totaal niet onderbouwd. Het 'hippe design' is altijd al gedaan; kijk eens naar het design van LP hoezen van 30 jaar terug. Een Q&A chat ben ik in mijn CD collectie (ook veel recente CD's) nog niet tegengekomen en linkjes naar de website staan al op CD's zolang het internet bestaat. Absoluut geen 'verweer van de CD-industrie tegen de iPod' lijkt me.

Nielsr

  • ) Dat kon ik nog niet, want ik ben pas na de introductie van de CD geboren ;-).
De iPod is ook te gebruiken als externe harde schijf, waardoor gelijk welke bestanden erop kunnen bewaard worden (maar dan uiteraard niet afgespeeld). Hoe wordt dat bedoeld? De Archos kan je ook extern aansluiten maar wel nog gewoon muziek afspelen, via de computer. - Michiel 16 dec 2004 13:25 (CET)

Heb kleine poging gedaan. --Bries 30 mrt 2005 16:27 (CEST)
Nadeel van de iPods in dezen is dat ze een soort activatie via Apple-software vereisen voordat je ze als externe harddisk kunt aanspreken. In mijn ogen is het dan geen externe HD. (Julius)
Het is wel een externe HD. In de iPod zit een Harde Schijf die via de Windows Verkenner of de OSX Finder kan worden benaderd zonder tussenkomst van programmas zoals iTunes. MwM 12 mrt 2006 18:17 (CET)

iPod allesbehalve pionier[bewerken]

De eerste (portable) MP3 spelers die te koop waren, kwamen van Eiger Labs, het waren de MPMan F10 en F20 modellen, waarbij MPMan simpel een samenvoeging was van Walkman en MP3-Maniac. In maart 1998 waren deze uitgebreid te koop. Ook de Rio en Creative Labs players hebben enorme omzetten gedraaid in de verkoop van hun portable flash en HD players vóórdat de iPod zich kwam opdringen. Zelfs de interface van de eerste iPod was (is) niet origineel. (Julius)

Ik ben het er helemaal mee eens, vooral het stuk

"Nieuwe rituelen in het iPod-tijdperk"

is niet encyclopedie waardig, het is onjuist en ik heb het daarom gedeleted.


* De iPod of het digitale format zonder meer, heeft de manier waarop wij naar muziek luisteren ingrijpend gewijzigd. Men ervaart ook niet meer "the real thing", op een bepaalde plek, die daarvoor is bestemd (concertzaal, festival, discotheek), maar men luistert, waar men maar wilt, naar een gepodcaste remix van een cover.

Wat probeert de schrijver met het stukje hierboven te zeggen? dat mensen minder naar live muziek gaan door de Ipod? Deze veronderstelling is totaal niet onderbouwt en onjuist. Verder waren MP3 spelers al erg populair lang voordat apple (relatief laat) de markt instapte.

* Met iTunes kan je via afspeellijsten, je eigen compilaties en selecties maken: per genre, thema, land, artiest, componist of zelfs via het aantal beats per minuut. Het "albumgevoel" lijkt te verdwijnen, omdat jongeren steeds meer losse nummers downloaden en steeds minder geven om een samenhangend album, weet Prof. Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek aan de Universiteit van Amsterdam. Door de eindeloze reproduceerbaarheid (cfr Walter Benjamin in Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit 1936) wordt muziek bereikbaar voor de massa en komt opeens op plekken waar het vroeger nooit had kunnen komen, tijdens het joggen in een park, op de fiets in een bos, tijdens een zeiltochtje op het water e.d., zonder het tot dan toe daarbij horende ritueel van een cd opleggen, de hoes bekijken, het bijhorend boekje lezen.

Dit is wederom onjuist, het rangschikken van Mp3 op genre/land/etc.. via ID3 tags (dat wordt hierboven bedoeld) is niet innovatief en was vaak al aanwezig in de eerste generatie MP3 spelers. Weer wordt een bewering gemaakt "muziek wordt bereikbaar voor de massa en komt opeens op plekken waar het vroeger nooit had kunnen komen, tijdens het joggen in een park etc..." Die niet thuishoort in dit artikel.In een artikel over MP3 spelers in het algemeen zou dit misschien wel kunnen horen, maar bovenstaande stukjes laten het overkomen alsof de Ipod dit teweeg heeft gebracht wat onjuist is. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.53.88.129 (overleg · bijdragen)

iPod Special Edition U2[bewerken]

Bericht via contacpunt ontvangen; Op uw site laat u weten dat: Op dezelfde dag werd tevens de iPod Special Edition U2 gelanceerd, dat een zwart toestel is met een rood klikwiel (de kleuren van U2's laatste CD, How to Dismantle an Atomic Bomb). De handtekeningen van de U2-muzikanten staan gegraveerd op de rug (en alle liedjes van U2 staan standaard op de iPod. Dat is dus iets wat niet klopt. Heb hem 3 maanden geleden gekocht maar moest de muziek er los bij kopen. Dit in tegen stelling tot wat word gesuggereerd. Dit ter info.

Ik heb die tekst hierover in het artikel verborgen voorlopig. Walter 20 okt 2005 23:35 (CEST)

Moet je dan de hele tekst verbergen? Gewoon dat ene stukje verwijderen en klaar. — empoor™ (consultation) 20 okt 2005 23:38 (CEST)
Doe maar wat je wil hoor. Ik geef alleen een bericht door. Dit leek mij gewoon het beste voorlopig. Voorlopig is dan nu voorbij Walter 20 okt 2005 23:43 (CEST)
Oke, bedankt voor de boodschap :-) Altijd handig die mensen die dingen doorgeven via het contactpunt (die persoon weet denk ik nog niet van het bewerk-principe) — empoor™ (consultation) 20 okt 2005 23:45 (CEST)

Commerciele externe link[bewerken]

Heb de link naar WikiPod, de iPod-encyclopedie verwijderd. Kan aan die site weinig encyclopdisch ontdekken. Wel een boel aanbiedingen en prijzen in euros. Lijkt me niet de bedoeling, but correct me if I'm wrong. MigGroningen 14 feb 2006 21:12 (CET)

Ik heb de link van 82.215.29.161 verwijderd. Deze gaat naar zijn eigen site, zo vermoed ik. Eventueel onderaan zetten bij externe links, indien nuttig? Zie http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Apple_iPod&diff=6259070&oldid=6258641 MoehMan 28 dec 2006 15:53 (CET)

iPod Linux[bewerken]

In het artikel staat dat Linux stabiel kan draaien op een iPod, terwijl dit niet altijd het geval is. Veranderen naar "redelijk stabiel"? MwM 12 mrt 2006 18:19 (CET)

Ik zie dat het inmiddels veranderd is. Freaky 31 dec 2007 14:52 (CET)

Onbereikbare externe link[bewerken]

Gedurende meerdere geautomatiseerde botsessies bleek de onderstaande externe link onbereikbaar. Controleer alsjeblieft of de link inderdaad onbereikbaar is en wanneer dat inderdaad het geval is, repareer of verwijder deze dan! Wanneer de externe link gewoon bereikbaar is of wanneer de externe link gerepareerd of verwijderd is, mag deze tekst (met opgave van reden) verwijderd worden.

--Jeroenbot 25 apr 2006 20:00 (CEST) (automatisch bericht)

Link aangepast en categorie:Wikipedia:Onbereikbare externe link verwijderd.--Neet 27 apr 2006 23:33 (CEST)

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 14 apr 2007 04:17 (CEST)

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 21 mei 2007 12:23 (CEST)

Naam van het artikel[bewerken]

Waarom heet dit artikel eigenlijk Apple iPod en waarom niet gewoon iPod? Ik heb ook nog nooit gehoord dat de naam Apple ervoor hoort te staan en bijna alle andere Wikipedia`s gebruiken de naam iPod. Crazyphunk 2 jul 2007 09:09 (CEST)

iPod is niet mogelijk, dus dan wordt het IPod, gekozen is dus voor Apple iPod. Mig de Jong 28 jul 2007 18:12 (CEST)
dat is niet waar, iPod kan wel net zoals iPhoto Crazyphunk 28 jul 2007 18:15 (CEST)
(na bwc) Waar baseer je dat op? Mig de Jong 28 jul 2007 18:16 (CEST)
Wellicht is de software geavanceerder geworden? In dat geval zou iPod misschien kunnen. Mig de Jong 28 jul 2007 18:17 (CEST)
Nee, je kunt wel iPod als titel meegeven, maar dat werkt met een template ({{kleine letter}}) met javascript en daarmee niet in elke browser. De naam in de database blijft IPod, zoals te zien is in bijvoorbeeld de bewerklink: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=IPhoto&action=edit . Koen Reageer 28 jul 2007 18:19 (CEST)
Het sjabloon {{kleine letter}} werkt nu zonder javascript, maar met de DISPLAYTITLE functie. Maar inderdaad blijft de naam in de database dan wel IPod. - Ronaldvd 1 aug 2007 14:58 (CEST)
Waarom geen doorverwijzing vanaf iPod? Of bestaat dat al? EdoOverleg


tekstuele herziening[bewerken]

Ben bezig met een tekstuele herziening van het artikel, de stijl van de tekst is niet consequent en de indeling van de verschillende modellen staat ook dwars door elkaar. Verder worden er veel interessante weetjes van encyclopedische waarde niet vermeld. Ik haal mijn informatie voornamelijk bij Apple vandaan en van de Engelse versie van deze wiki. Ik hoop er zo minder een reclamebord van te maken of een gebruikershandleiding, maar meer een volledig lemma. Feedback is natuurlijk altijd welkom! --Zerk 12 dec 2007 15:28 (CET)

Archivering Wikipedia:Review[bewerken]

Naar mijn mening goed artikel, niet van mijn hand maar wil eerst nog wat van andere mensen horen voordat ik het aanmeld voor de etalage/verbeter. Sustructu (mijn overleg) 12 okt 2007 13:54 (CEST)

Wat meer plaatjes bij het kopje geschiedenis zou dit deel behoorlijk versterken zodat het aantrekkelijker wordt om te gaan lezen. JAPIO 13 okt 2007 11:43 (CEST)
Ziet er goed uit, enkel het stukje onder het kopje "MP3-generatie" kan misschien wat neutraler, ik ken in mijn omgeving meer jongeren met een normale MP3-speler dan met een iPod, hier wekt men de indruk dat iedereen een iPod wil hebben vanwege het "sexappeal". Tûkkã 13 okt 2007 11:48 (CEST)
Bronnen/referenties ontbreken nog, verder een goed artikel. Tom 13 okt 2007 23:19 (CEST)
Er zitten nog wat reclameachtige tekstdelen in, zoals:
  • "Vanaf oktober 2005 is de 5e generatie verkrijgbaar" ('is' moet 'was' zijn, dit is een stijl die veel in reclame en de media gebruikt wordt, terwijl het verleden tijd is / of als het nog actueel is, dan moet 'vanaf' 'sinds' worden)
  • "met in april 2007 al 100 miljoen verkochte exemplaren" ('al' geeft een waardeoordeel, want je vindt het schijnbaar nogal veel). Een waardeoordeel mag er wel in, maar dan moet je er wel een betrouwbare bron bij geven die (dat is Apple bijvoorbeeld niet)
Verder mis ik bronnen: daar ga je vanzelf naar op zoek als je bijvoorbeeld de alinea MP3-generatie leest. Het leest vlot, maar het is veel te popi jopie. Het reclamebureau van Apple had het bijna kunnen schrijven. Davin 14 okt 2007 16:38 (CEST)
Ik heb het stukje MP3-generatie weggehaald, om de simpele reden dat het niet logisch past in het artikel. Het heeft niks te maken met de iPod (naar mijn mening)Sustructu (mijn overleg) 18 okt 2007 17:12 (CEST)
Hoi, het artikel is in m'n ogen nog een aanzet. Ik snap niet waarom het Engelse artikel begint met een plaatje van de "nieuwe generatie" en dit artikel met de "vorige generatie". Moet je dit niet updaten? Succes ermee verder. - Mdd 16 nov 2007 14:05 (CET)
Wat extra plaatjes, vooral aan het eind is het nogal kaal. En ik mis bronnen Koektrommel 19 nov 2007 15:15 (CET)
Ik heb inmiddels 10+ bronnen toegevoegd Koektrommel 20 nov 2007 17:08 (CET)

Ik zal even kijken naar de afbeeldingen, ik denk dat ik een paar afbeeldingen weg doe en een paar verplaats o.i.d. Ik denk dat het dan wel een etalagewaardig artikel is? Sustructu (mijn overleg) 5 dec 2007 14:03 (CET)

Afkorting POD[bewerken]

Pod kan in het engels Notedop of zo iets betekenen, maar in verband met iPod is het eenvoudig de afkortingvan Play on demand = afspelen naar behoefte. Volgens de engelse Wikipedia daarentegen is de naam Pod aan de film: 2001, a space odyssey ontleend. De letter i van iPod is afkomstig van de naam van de uitvinder Jonathan Ive.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Regeljosef (overleg · bijdragen)

Beste Regeljosef, heb je hier een bron voor? ReWinD (overleg) 16 mrt 2011 19:30 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op IPod. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 03:32 (CEST)