iPod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
iPod
Van links naar rechts: iPod Shuffle, iPod Nano, iPod Classic, iPod Touch
Van links naar rechts: iPod Shuffle, iPod Nano, iPod Classic, iPod Touch
Type Mediaspeler
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning 2001
Website Website
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Een iPod is een draagbare muziek- en mediaspeler van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple.[1] De iPod is ontworpen om gecomprimeerde audiobestanden af te spelen en is succesvol geworden over de hele wereld door zijn eenvoudige ontwerp en bediening. Van de iPod zijn in de loop der jaren verschillende varianten uitgebracht, die 'generaties' worden genoemd. De 'klassieke' iPod is ongeveer zo groot als een pakje sigaretten en de eerste generatie was ongeveer even dik, de latere generaties zijn ongeveer zo dik als een potlood.

Alle modellen van de iPod (op de Shuffle na) hebben een beeldscherm om de gebruiker te tonen welk nummer wordt afgespeeld of om door menu's te bladeren. De latere generaties kunnen ook video afspelen, foto's tonen of gebruikt worden om spelletjes te spelen. Op de meeste modellen vindt de bediening plaats door vijf knoppen, die in een rond 'click-wheel' geplaatst zijn, juist dit opvallende ronde ontwerp van de bediening is kenmerkend voor de iPod. De iPod Touch heeft dit ontwerp niet en stoelt op het - ook kenmerkende - ontwerp van de iPhone. De opslag van bestanden gebeurt op een flash-geheugen of een harde schijf, met een capaciteit tot 160 GB.

Op de iPod kunnen gegevens alleen gebruikt worden, er kan op de iPod niets aan de gegevens gewijzigd worden. Muziek en video worden beheerd op een computer (pc of Mac) met iTunes. Ook worden er gegevens vanuit andere applicaties (iCal, iPhoto, MS Outlook) via iTunes op de iPod gezet. Sinds de introductie van de eerste iPod in 2001 zijn er wereldwijd meer dan 250 miljoen exemplaren verkocht; daarmee is het de bestverkopende muziekspeler ter wereld.[2]

Bij de iPod worden oordopjes geleverd die in bijpassend wit uitgevoerd zijn, dit was een wens van Apple. Volgens marketing-experts in het programma The iPod-revolution[3] was dit een van de 'subtielste marketing-trucs ooit'. De witte oordopjes vielen erg op en droegen bij aan een hype in de 'jetset', ze werden mode.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Apple heeft sinds de succesvolle introductie van de iMac al zijn consumentenproducten het voorvoegsel 'i' gegeven. De 'i' staat voor zoiets als 'internet', 'individueel' of 'interactief', maar duidelijkheid heeft Apple hier nooit over gegeven. 'Pod' is Engels voor 'dop' als in de dop van bijvoorbeeld een walnoot of een ander omhulsel voor zaden, zoals een sperzieboon.

Van de naam van de iPod is ook de term 'podcast' afgeleid, wat een geluidsopname inhoudt, die gedownload kan worden. Een variant hierop is de videopodcast, afgekort tot vodcast.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste generatie iPod.

Apple heeft iTunes in eerste instantie ontwikkeld (uit het eerder uitgebrachte SoundJam van Casady & Greene) om muziekbestanden op een harde schijf in een computer te downloaden, te comprimeren en af te spelen.[4] De ontwikkeling van een draagbare mp3-speler kwam op een later tijdstip, toen een ex-Philipswerknemer, Tony Fadell, het idee daarvoor kreeg.[5] Het kostte hem echter veel moeite om fabrikanten te overtuigen van zijn idee. Apple Computer nam in februari 2001 Fadell wel aan en vond zijn idee bruikbaar. Apple maakte de draagbare mp3-speler populair, maar was zeker niet de eerste die een betaalbare kleine mp3-speler op de markt bracht. Jonathan Ive tekende voor de vormgeving van de iPod. Jonathan Rubinstein, hoofdontwerper hardware bij Apple van 1997 tot en met 2006, wordt eveneens genoemd als bedenker van de iPod. Wie de eer toekomt de titel 'Podfather' te dragen is tot op heden niet beslist.[6]

Eerste generatie (1G)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 oktober 2001 kondigde Apple de iPod aan,[7] dit model was uitgerust met een harde schijf van 1 GB, had de grootte van een pakje sigaretten en was met 80 gram wel wat zwaarder. De voorkant was uitgevoerd in helder wit plastic en de zijkanten en achterkant waren van verchroomd metaal. Het mechanische scrollwiel van de eerste generatie iPod werd ontworpen door Apple, maar ontwikkeld door Synaptics, tevens bekend om zijn trackpad.[8] De 1G iPod had vier bedieningstoetsen: Menu, Play/Pause, Back en Forward — geplaatst rond het scrollwiel. Deze configuratie (een scrollwiel met vier knoppen) is sinds de introductie, in een bepaalde variant, gelijk gebleven bij alle modellen.

Ondanks heftige kritiek (de prijs van bijna €450 (op 23 oktober 2001, 400 USD) werd hoog gevonden) en voorspellingen van doemscenario's, werd het apparaat een succes. Al snel na de lancering werden nieuwe modellen aangekondigd, die alleen in capaciteit verschilden van het eerste model. Op 20 maart 2002 werden een 10 GB versie aangekondigd.[9] Ook krijgen alle iPods vCard-compatibiliteit, waardoor adresgegevens op de iPod kunnen worden afgelezen.

De batterij van de eerste iPods ging volgens de specificaties ongeveer tien uur mee.

Tweede generatie (2G)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 juli 2002 komt Apple met de opvolger van de eerste generatie.[10] Ten opzichte van de eerste generatie heeft de nieuwe iPod rondere hoeken en het mechanische click-wheel is vervangen door een aanraak-gevoelig click-wheel. Kleinere wijzigingen zijn een ander ontwerp van de hold-schakelaar en een 'klepje' voor de firewire-poort.

Naast de 5 GB-versie kwam Apple ook met een duurdere 10 GB- en 20 GB-versie. Bij de 10 GB en 20GB versie waren er een iPod hoes met riem-klip en een afstandsbediening met bedrading inbegrepen. Deze generatie iPods waren als Mac (Apple) of Windows model te verkrijgen. De laatsten hadden een andere connector (4- naar 6-pins) en werden geleverd met het programma MusicMatch Jukebox in plaats van iTunes.

In deze generatie verschijnen ook de eerste 'limited editions', met de handtekening van Beck, Madonna, Tony Hawk of het bandlogo van No Doubt op de achterkant gegraveerd. Deze edities zijn alleen in de VS te krijgen geweest en kostten daar $50 extra.

Derde generatie (3G)[bewerken | brontekst bewerken]

Een iPod mini (2G).

Op 28 april 2003 kondigde Steve Jobs de 'ultradunne' nieuwe iPod-serie aan. Deze generatie onderscheidt zich op een aantal punten sterk van de vorige generaties qua uiterlijk. Het eerste dat opviel was dat ze aanmerkelijk dunner waren dan de eerdere iPods. Ook erg in het oog springend was dat de knoppen voor de bediening niet meer rond het scrollwiel zaten, maar onder het scherm geplaatst waren, een stijlbreuk om technische redenen, die van korte duur bleek te zijn. Deze toetsen lichtten rood op bij aanraking, wat bediening in donkere omgevingen gemakkelijker maakte.

Technisch was er ook een aantal wijzigingen ten opzichte van de vorige generaties; zo was de standaard FireWire-aansluiting vervangen door een plattere interface, waardoor niet meer gebruikgemaakt kon worden van standaardkabels voor FireWire. De nieuwe aansluiting maakte de introductie van het iPod Dock mogelijk, een houder voor de iPod voor op het bureau. Een ander gevolg van een plattere aansluiting was dat het ontwikkelen van accessoires voor iPods nu mogelijk werd. Ander voordeel was dat de iPod ook op USB aangesloten kon worden, een interface die op de pc meer in zwang is dan FireWire.

In de derde generatie zijn de meeste verschillende modellen uitgebracht met achtereenvolgens 10, 15, 20 en 30 GB; met de laatste zou de eigenaar "twaalfduizend nummers in [zijn] broekzak" hebben, aldus de begeleidende slogan. Op 8 september 2003 werden de 15 GB- en 30 GB-modellen vervangen door respectievelijk een 20 GB- en 40 GB-model.

Apple bood geen aparte versies meer voor pc's, de iPod was er slechts in één variant voor Mac en pc. Windows-gebruikers moesten de iPod eerst formatteren naar het FAT32-formaat. Met de derde generatie werd bij elke iPod zowel iTunes, als Musicmatch meegeleverd, maar met de introductie van het 40 GB-model werd alleen iTunes nog meegeleverd.

Vierde generatie (4G)[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2004 werd de vierde generatie iPod gelanceerd. Steve Jobs kondigde het apparaat aan tijdens een interview met Newsweek. Het grootste onderscheid met de 3G is het gebruik van het 'klikwiel' (Click Wheel), dat hiervoor al op de iPod mini was geïntroduceerd met succes. De 4G werd ook wat kleiner en goedkoper dan zijn voorganger. Apple claimde tijdens de introductie dat deze nieuwe lijn iPods zuiniger met energie zouden omspringen (ze zouden nu 12 uur met een volle accu moeten werken, volgens Apple). De software werd ook redelijk aangepast om alles gemakkelijker te laten werken, maar eigenaars van vorige versies iPod klaagden dat de software-updates tevens op de oude modellen beschikbaar zouden moeten zijn. Apple kwam enigszins over de brug door een aantal functies (zoals de 'shuffle all songs'-optie) ook op oudere modellen mogelijk te maken. Op 28 oktober kwam Apple uit met de iPod Photo (versies van 30 GB, 40 GB en 60 GB) voorzien van een kleurenscherm en de mogelijkheid foto's te bewaren en te bekijken. Minder dan een maand later werd het toestel herdoopt tot iPod photo (laatste woord in kleine letters, omdat ook de iPod mini een kleine 'm' heeft). Op dezelfde dag werd tevens de iPod Special Edition U2 gelanceerd, dat een zwart toestel is met een rood klikwiel (de kleuren van U2's laatste cd, How to Dismantle an Atomic Bomb). De handtekeningen van de U2-muzikanten staan gegraveerd op de rug en een kortingscoupon voor de complete U2-discografie via iTunes is bijgesloten. Voor de rest is er geen verschil met de standaard 4G iPod. Op 28 juni 2005 werd bekendgemaakt dat Apple zijn iPod heeft gewijzigd. De originele iPod wordt nu geleverd met een kleurenscherm, dat ten koste gaat van de iPod photo. Deze laatste heeft nu geen extra waarde meer ten opzichte van zijn kleinere broertje. De gewijzigde versie kwam op de markt met een harde schijf van 20 GB of 60 GB.

iPod Mini[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie iPod mini voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In februari 2004 introduceerde Apple de iPod mini, een compactere versie van zijn voorgangers, uitgerust met een harde schijf van 4 GB en verkrijgbaar in 5 pastelkleuren. Critici vonden hem wederom te duur, maar dat stond ook deze keer een succes niet in de weg. De bediening alweer aangepast: het scrollwiel was vervangen door een klikwiel: de toetsen zijn in het scrollwiel zelf geplaatst, en duwen op de rand boven, onder, links of rechts werkte als een kliktoets. In februari 2005 bracht Apple een nieuwe versie uit van de iPod mini. De consument kan een keuze maken uit vier kleuren en nu ook uit de opslagruimte, namelijk uit 4 GB of 6 GB. Deze nieuwe lijn van iPod mini's heeft een batterij met een werkduur van 18 uur, een stuk langer dan de eerste generatie iPod mini. Sinds 7 september 2005 is de iPod mini vervangen door de iPod nano.

iPod shuffle[bewerken | brontekst bewerken]

Een iPod shuffle (4G)

In januari 2005, tijdens een Macworld Congres, kondigde Steve Jobs de nieuwe iPod shuffle aan. Deze iPod is aanzienlijk kleiner dan haar voorgangers en door de afwezigheid van een scherm een stuk goedkoper. Hierdoor kan Apple concurrerend blijven met andere fabrikanten van goedkope mp3-spelers. Dit is de eerste iPod die is gebaseerd op NAND flashgeheugen in plaats van een harde schijf. De iPod nano kwam later ook met flashgeheugen. De shuffle kan ook dienstdoen als memory stick en heeft daartoe een ingebouwde USB aansluiting. De tweede generatie van de shuffle, werd aangekondigd in september 2006, deze had een lengte van slechts 4,1 cm, en was beschikbaar in 5 verschillende kleuren. De derde generatie werd aangekondigd in maart 2009, deze heeft een hoogte van 4,5 cm en breedte van 7,8 mm en weegt slechts 10,7 gram. Deze generatie kan geleverd worden met 2 of 4 GB geheugen. Speciaal aan deze nieuwe generatie is dat het de naam van het lied met de VoiceOver-tool zegt. De VoiceOver zegt ook de afspeellijsten. Op 1 september 2010 werd de 4e generatie voorgesteld. Deze generatie beschikt terug over knoppen zoals de shuffle van de 2e generatie. VoiceOver blijft beschikbaar. De iPod shuffle is beschikbaar in 5 kleuren en met 2Gb geheugen.

Vijfde generatie (5G)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 oktober 2005 presenteerde Apple de nieuwste versie van zijn iPod: de vijfde generatie. De belangrijkste innovatie is dat er ook video's op af te spelen zijn. De 5e generatie iPod kan 2 à 3 uur video afspelen met een opgeladen accu. Apple heeft de iPod tevens een iets groter kleurenscherm van 64 mm gegeven waarop met de speciale video-afspeelprogrammatuur filmpjes van 320 x 240 pixels zijn te bekijken. Via haar online iTunes Music Store (tegenwoordig iTunes Store) gaat Apple behalve muziek ook podcasts en muziekvideo's aanbieden met in de toekomst ook televisieseries. De nieuwe iPod is er in twee uitvoeringen, wit en zwart, net zoals de nano. Deze MP3 speler is verkrijgbaar met een harde schijf van 30 of 60 GB. Deze laatste kan 15.000 nummers opslaan, 25.000 foto's opnemen of voor 150 uur video draaien. Met de vijfde generatie wordt er geen dock meer standaard meegeleverd. Deze kan achteraf bijgekocht worden.

Voor het beluisteren van de iPod in de auto is er een digitale FM-transmitter te verkrijgen zodat men via dit systeem digitaal opgeslagen muziek kan beluisteren met de voor handen zijnde autoradio. Met dit systeem kan men ook de iPod opladen met de sigarettenaansteker in de auto als voedingsbron.

iPod 5.5G[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 september 2006 kondigde Apple een herdesign aan van haar iPod-lijn. De iPod shuffle is herontworpen en nu nog maar 4 cm breed. De iPod nano heeft een redesign gekregen, de zijkanten zijn hierbij afgerond en het aluminium van de oude iPod mini is terug. Ook is daarvan een 8 GB-versie geproduceerd. Tevens werd er een nieuwe iPod 5G 80GB aangekondigd, die de 60 GB-versie vervangt. Deze nieuwe iPod brengt ook andere vernieuwingen, zoals een helderder scherm, de mogelijkheid om meer spelletjes op de iPod te spelen, "Gapless playback" en een langere batterijduur.

Anno 2017 is de iPod shuffle niet langer meer te koop.

iPod classic[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 september 2007 zijn er drie nieuwe iPods voorgesteld. De nieuwe generatie iPod nano's is in 4 GB of 8 GB verkrijgbaar. De iPod Video is iPod classic geworden, is nu volledig in metaal en heeft versies tot 160 GB. Ten slotte is er een nieuw type: de iPod touch. Uiterlijk lijkt deze sterk op de iPhone, maar hij is slechts 8 mm dik. De iPod touch is verkrijgbaar in 8 GB (1G, 2G, 3G), 16 GB (1G, 2G), 32 GB (2G, 3G) en 64 GB (3G). Alle iPods bevatten een nieuw besturingssysteem en aangepaste menu's. Ook hebben de iPod nano en de iPod shuffle nieuwe, zachtere kleuren gekregen. In september 2008 werden de iPod classics 80GB en 160GB niet meer gemaakt en was er alleen nog maar een 120 GB-editie verkrijgbaar. In september 2009 werd de 120GB vervangen door een 160GB-editie. In september 2010 tijdens het (toen inmiddels bekende) jaarlijkse iPod-event was de iPod classic de enige in de serie die stilletjes en onopvallend ongewijzigd bleef, i.t.t. de andere iPods, die zowel in uiterlijk als innerlijk een flinke upgrade kregen. Weer een jaar later, in 2011, werd toch wel verwacht dat deze iPod voorgoed uit het assortiment gaat verdwijnen, zeker toen ook op 29 september 2011 de zogenaamde 'Click Wheel games' uit iTunes verdwenen. Na de voorstelling van de iPhone 6 en Apple Watch in september 2014, heeft Apple de iPod Classic stilzwijgend verwijderd uit het gamma. Dit lijkt het einde van de iconische muziekspeler.

iPod nano[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie iPod nano voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 7 september 2005 lanceerde Apple op een door haar georganiseerde bijeenkomst de iPod nano. Deze iPod verving de iPod mini, waarvan de productie met onmiddellijke ingang werd gestopt. De naam 'nano' kreeg hij door zijn grootte. De nano is 8.9 x 4,1 x 0,69 cm groot en weegt 42 gram. De nano is qua afmetingen ongeveer 80% kleiner dan de normale iPod en was hoogstens half zo groot als 95% van de concurrenten met dezelfde opslagcapaciteit op de datum van lancering. Voor het maken van zo'n dunne mp3-speler was het gebruik van een ultradunne flash geheugenkaart nodig. De iPod nano was oorspronkelijk verkrijgbaar in een 2- en een 4 GB-versie, in 2006 introduceerde Apple een 1 GB-versie van de uitermate populaire iPod nano. De iPod nano is voorzien van een kleurenscherm van 4 cm (1,5") en het inmiddels bekende gebruiksvriendelijke iPod ClickWheel. Het is ook mogelijk om foto's en video op de nano te bekijken, maar kan het apparaatje ze niet op een televisie vertonen. Naast het kleine formaat, heeft de iPod nano ook nieuwe mogelijkheden. Allereerst heeft de iPod nano een wereldklok waarmee de tijd in diverse steden bekeken kan worden. Daarnaast is ook in een stopwatch voorzien en kan het beeldscherm beveiligd worden met een pincode. De hoofdtelefoonaansluiting bevindt zich aan de onderkant van de nano. Dit is een logische plek indien de nano via de optioneel verkrijgbare hoofdtelefoon om de nek wordt gedragen.

In september 2006 heeft Apple de iPod nano 2nd Edition gelanceerd. Deze is platter dan de vorige nano. De iPod nano 2nd Edition is nu 9,0 x 4,0 x 0,65 cm groot en weegt slechts 40 gram. Op een aantal punten is de nano verbeterd. Zo gaat de accu nu 24 uur mee, en is de behuizing minder slijtagegevoelig. De 2 GB-variant is leverbaar in de kleur grijs, de 4 GB in de kleuren grijs, roze, groen en blauw en de 8 GB alleen in het zwart. In oktober 2006 is daar nog een rode 4 GB en 8 GB iPod nano (PRODUCT) RED Special Edition. Een deel van het aankoopbedrag wordt gedoneerd aan het Wereldfonds voor de bestrijding van hiv/aids in Afrika.

De iPod nano werd bij de introductie van de iPod classic in september 2007 eveneens vernieuwd. met de slogan 'A litte video for everyone' bracht Apple video naar de nu kortere en bredere iPod nano 3rd generation met de afmetingen van 6,98 x 5,23 x 0,65 cm. De iPod was verkrijgbaar in 4GB en 8GB. Het 4GB model was verkrijgbaar in de kleur zilver en het 8GB model in de kleuren zilver, turquoise, mintgroen, zwart, en (PRODUCT) RED Special Edition. Op 22 January, 2008, bracht Apple de iPod nano 3rd generation 8GB in de kleur roze uit. De meeste functies die origineel alleen geschikt waren voor een iPod Classic waren nu ook beschikbaar voor deze iPod. Deze iPod wordt ook wel "The Fat One" of "The Fatty" genoemd omdat het de enige iPod nano met een clickwheel is die kort en breed is in tegenstelling tot de andere iPods nano's met clickwheel die lang en slank zijn.

In september 2008 heeft Apple de iPod nanochroom gelanceerd. Er zijn nieuwe kleuren beschikbaar en het is mogelijk te schudden met het toestel en zo een willekeurig liedje af te spelen.[11] In september 2009 is er een nieuwe lijn ipod nano's voorgesteld deze lijkt qua uiterlijk op het vorige model maar heeft een ingebouwde videocamera en een groter scherm.

De 6e generatie van de iPod nano werd voorgesteld op 1 september 2010. Voor het eerst beschikt de Nano over een multitouch scherm en een clip die de iPod ultradraagbaar maakt. Het is tevens de kleinste iPod nano ooit. De nano van de 6e generatie komt in 7 kleuren, inclusief een (PRODUCT)RED uitvoering.

De Ipod nano was leverbaar met twee geheugenhoeveelheden: 8 GB en 16 GB. Door middel van een gering prijsverschil tussen deze twee versies hoopte Apple gebruikers richting de 16 GB-versie te trekken. Anno 2017 is de iPod nano niet meer te koop.

iPod touch[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie iPod touch voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een iPod voorzien van touchscreen. De iPod touch is uitgerust met wifi voor gebruik van Safari, YouTube, Mail, Stocks en voor het downloaden van applicaties en games uit de bekende App Store. De iPod touch lijkt qua model veel op de iPhone en is in feite een dunnere iPhone zonder telefoonfunctionaliteiten. De iPod touch maakt gebruik van flashgeheugen en is 8 mm dik. De eerste generatie iPod touch werd op 28 september 2007 op de markt gebracht in een 8 GB- en 16 GB-variant. Sinds 5 februari 2008 verkoopt Apple ook een 32 GB-uitvoering van de iPod touch. Op 9 september 2008 werden de iPod-modellen vernieuwd, waaronder de tweede generatie iPod touch. Een aantal van deze nieuwe functies zijn de Bluetooth-chip, de volumeknop en een speaker.

In september 2009 kwam Apple met de 3e generatie iPod touch. De 16 GB-variant is uit het assortiment gehaald, maar er kwam wel een 64 GB-variant bij. Verder bleef de iPod touch qua uiterlijk hetzelfde. De inhoud van de 8 GB-variant is precies hetzelfde als van de vorige generatie, alleen staat er standaard iOS 3.1.2 op. De 32- en 64 GB-variant hebben een verandering ondergaan: ze zijn tot 50% sneller, ondersteunen VoiceOver en het is mogelijk om ze door middel van spraak een opdracht te geven.

In september 2010 kwam er een 4e generatie van de iPod touch uit. De 4e generatie iPod touch heeft twee ingebouwde camera's (voor- en achterzijde). Verder is het mogelijk om via wifi gesprekken te voeren met andere iPhone 5-, iPhone 4s-, iPhone 4-, iPad 3-, iPad 2-, of iPod touch (4e generatie)-bezitters met behulp van FaceTime, een programma dat gebruikmaakt van de twee ingebouwde camera's. Tijdens FaceTime-gesprekken kan men tussen deze twee camera's wisselen. Ook het design werd een beetje aangepast, met als grootste verandering de plaats van de aan- en uitknop. Deze bevindt zich nu aan de rechterbovenkant, in plaats van aan de linkerbovenkant.

In juli 2012 werd de vijfde generatie iPod gelanceerd. Deze iPod krijgt net als de derde generatie iPod, een 32 GB en een 64 GB geheugen. De iPod past zich ook aan de iPhone 5, omdat de vijfde generatie iPod ook een langer model heeft.

iPod Radio Remote[bewerken | brontekst bewerken]

De Apple iPod Radio Remote lijkt wat betreft model op de 2e generatie iPod Shuffle, maar is bedoeld om FM-zenders op de iPod te ontvangen en te beluisteren. Het is daarbij ook nog eens uitgerust met RDS. Met behulp van de Remote kan men ook de iPod navigeren om bijvoorbeeld het volume te regelen. Dit Apple accessoire is geschikt voor de iPod Nano, de iPod video/5e generatie en de iPod Classic.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Problemen[bewerken | brontekst bewerken]

Controverse omtrent levensduur en vervanging batterij[bewerken | brontekst bewerken]

De oplaadbare batterij (accu) van de iPod heeft een beperkte levensduur. De iPod heeft overigens zoals vele andere mp3 spelers geen mogelijkheid om de batterij eenvoudig zelf te vervangen. Het vervangen van de batterij door Apple kostte aanvankelijk bijna evenveel als een nieuw toestel. De website iPod's dirty secret was een protest tegen deze werkwijze door Apple. Apple is tegemoetgekomen aan de klachten en heeft nu een beter programma voor vervanging van de iPod batterij. Er zijn ook 3rd party leveranciers die de batterij voordeliger kunnen vervangen.

Ontploffende en zelfontbrandende iPods[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende incidenten bekend, waarbij iPods zijn ontploft of spontaan vlam hebben gevat.[12] Bij een Britse eigenaar ontplofte zijn iPod touch. Apple reageerde hierop met het sturen van non-disclosure wurgcontract, waarin hem geld werd beloofd als hij hierover zou zwijgen.[13]

Vooral bij de iPod nano eerste generatie is er een grote kans dat de batterij ontploft. Dit komt omdat de batterij kan oververhitten[14] Apple biedt daarom aan iPod Nano eerste generaties te vervangen. Deze iPods kunnen opgestuurd worden en men ontvangt dan een vervangend model binnen zes weken. Dit model is meestal een nieuwere iPod nano 6G 8GB met meer flashgeheugen, batterijleven, en functies in vergelijking met de opgestuurde iPod[15]

Nieuwe ontwikkelingen via podcast[bewerken | brontekst bewerken]

De mogelijkheid om podcasts met veel megabytes op te slaan op de iPod biedt nieuwe perspectieven in de toeristische sector. Toeristische informatiediensten bieden podcasts aan als ingesproken commentaar bij bezienswaardigheden in gemeenten, kunstevenementen, wandel- en fietstrajecten. Bij een bezoek aan het Kasteel van Chenonceau aan de Loire kan men een audiotour met de iPod verkrijgen. Bij de online dienst van de krant kan men eveneens podcasts of ingesproken artikelen downloaden die men op eender welk moment kan beluisteren.

Software[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de iPod is verschillende software beschikbaar. Eén zo'n programma is GoPod. Dit is een programma dat gebruikt kan worden om de volumebegrenzing van de iPod te omzeilen. Europese iPods zijn volumebegrensd, ook "gecapped" genoemd. Dit komt door een - door de Europese Unie - opgelegde regel wegens geluid boven de 110 dB. Een iPod uit Amerika heeft deze volumebegrenzing niet. Vaak maakt men dan ook het onderscheid tussen een Europese en een Amerikaanse iPod. GoPod is een programma om de volumebegrenzing van de iPod op te heffen of te "uncappen".

Firmware van derden[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk om de Apple firmware te vervangen door firmware van derden. Bekende zijn:

Samenwerking met Nike[bewerken | brontekst bewerken]

Een Nike+Ipod Sport Kit

Eind mei 2006 kondigden Apple en Nike een samenwerking aan. Ze begonnen met de productie van een schoen, een outfit, een zendertje en een sensor die in de zool van de schoen schuift. Hierdoor kan de gebruiker live feedback krijgen tijdens het lopen. De Nike+iPod kit werkt met de eerste, tweede, derde en vierde generatie iPod nano, de iPhone en de iPod Touch.[16]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]