Worldwide Developers Conference

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WWDC 2005

De Worldwide Developers Conference, afgekort WWDC, is de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie gehouden door Apple. Op de WWDC worden nieuwe producten en software voorgesteld, die ook kunnen worden uitgetest (de zogenaamde hands-on labs). Steve Jobs, CEO van Apple Inc., gaf elk jaar een presentatie, de keynote, van ongeveer anderhalf uur waarin hij de meest spectaculaire nieuwe ontwikkelingen trachtte uit te leggen. Wegens Jobs' enthousiasme en gevoel voor humor werden deze keynotes vaak aangeduid als Stevenotes. Na het overlijden van Jobs in oktober 2011 zijn de presentaties overgenomen door Tim Cook en anderen.

2007[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 vond de WWDC van 11 tot 15 juni plaats in het Moscone Centrum te San Francisco, Californië. De hoogtepunten van 2007 waren de testversies van de iPhone en de onthulling van nieuwe functies in Mac OS X Leopard. Er werden ook nieuwe computerspel-ontwikkelingen aangekondigd door id Software en Electronic Arts, waarbij Electronic Arts na jaren van afwezigheid de Mac-markt opnieuw betrad.

2011[bewerken | brontekst bewerken]

WWDC 2011

In 2011 vond de WWDC van 6 tot 10 juni plaats in het Moscone Centrum te San Francisco, Californië. De kaarten van dit congres waren binnen tien uur uitverkocht. Er waren meer dan vijfduizend ontwikkelaars aanwezig. De hoogtepunten van 2011 waren de onthulling van nieuwe functies in Mac OS X Lion. Tevens de nieuwe versie van iOS 5 en de uitreiking van de Apple Design Awards (beste design voor iPhone, iPad, Mac OS X App Store).

2013[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 vond de WWDC van 10 tot 14 juni plaats. Apple kondigde toen iOS 7 aan, het nieuwe besturingssysteem voor iPad, iPhone, iPod touch. Ook het nieuwe OS X Mavericks en iTunes Radio werden aangekondigd. De nieuwe MacBook Airs werden ook aangekondigd. Bovendien was er ook een sneakpreview van de nieuwe Mac Pro.

2014[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 vond de WWDC van 2 tot 6 juni plaats. Apple kondigde toen iOS 8 aan, het nieuwe besturingssysteem voor iPad, iPhone en iPod touch. Hier in zitten onder ander features als extensions, QuickType, Hand-Off en Continuity. Ook werd het nieuwe OS X Yosemite met het nieuwe 'iOS 7-stijl' design aangekondigd. Ook hierin zaten diezelfde features. Verder was er heel erg veel nieuw voor ontwikkelaars: Swift, HealthKit, CloudKit, SceneKit voor iOS, Metal en veel meer.

2015[bewerken | brontekst bewerken]

De WWDC 2015 werd van 8 tot 12 juni gehouden in het Moscone Center West. De belangrijkste aankondigingen waren de nieuwe mogelijkheden van iOS 9, OS X 10.11 El Capitan, de eerste grote softwareupdate voor de Apple Watch, het debuut van Apple Music, en de bekendmaking van programmeertaal Swift als open source.[1]

2016[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 vond de WWDC van 13 tot 17 juni plaats, wederom in San Francisco. Apple kondigde de hernoeming van OS X naar macOS aan en maakte daarbij macOS Sierra bekend, evenals updates voor iOS 10, watchOS en tvOS.

Deze conferentie was meer gericht op softwareupdates en mogelijkheden, en er werd geen nieuwe hardware geïntroduceerd.

2017[bewerken | brontekst bewerken]

WWDC 2017

De WWDC 2017, ook wel gestileerd als WWDC17, werd van 5 tot 9 juni gehouden in het San Jose Convention Center in San Jose. Hier werd iOS 11, macOS High Sierra, watchOS 4 en tvOS aangekondigd. Updates voor hardware waren voor de iMac, MacBook en MacBook Pro, evenals de nieuwe iMac Pro, een 10,5-inch iPad Pro en slimme luidspreker HomePod.

2018[bewerken | brontekst bewerken]

WWDC 2018 vond plaats van 4 tot 8 juni, wederom in het San Jose Convention Center. Tijdens het evenement werden iOS 13, macOS Catalina, watchOS 6, tvOS 13, iPadOS, de derde generatie Mac Pro, en de Pro Display XDR getoond.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]