iOS 13

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
iOS 13
IOS 13
Ontwikkelaar Apple Inc.
OS-familie iOS
Voorganger iOS 12
Laatste bètaversie 13.1 beta 4 (18 september 2019)
Licentie Propriëtaire software, met open-source onderdelen
Status Actief
Website iOS 13 Preview, Apple
Portaal  Portaalicoon   Informatica

IOS 13 is de dertiende grote update van het besturingssysteem iOS en wordt ontwikkeld door Apple Inc. Het besturingssysteem is de opvolger van iOS 12 en werd aangekondigd tijdens het Worldwide Developers Conference (WWDC) op 3 juni 2019, een conferentie die jaarlijks wordt georganiseerd door het bedrijf. Op 19 september werd iOS 13 vrijgegeven als update voor iedereen met een compatibel toestel.

Nieuwe functies[bewerken]

Interface[bewerken]

Donkere modus[bewerken]

Een systeembrede donkere modus zal in het besturingssysteem geïntegreerd zijn, waardoor de gehele interface van iOS en iPadOS en de standaardapplicaties kunnen worden voorzien van een donker-kleurenschema. Daarnaast is er ook ondersteuning om dit toe te passen in de third-party apps als zij dit ondersteunen. De modus kan handmatig worden bediend via het bedieningscentrum of op automatisch gezet worden in de instellingen, waardoor het zichzelf uit- en aanschakelt op basis van het moment op de dag.

Siri[bewerken]

Siri gebruikt vanaf nu een softwarematig gegenereerde stem, dat ook wel Neural TSS wordt genoemd, in plaats van het gebruiken van korte opnames ingesproken door mensen. Hierdoor komt Siri's stem natuurlijker over. Daarnaast wordt Siri functioneler en komt er een nieuw sound control beschikbaar. De app Opdrachten, die nauw samenwerkt met Siri, is nu standaard geïnstalleerd, en wordt verder geïntegreerd. Siri zal op de HomePods verschillende eigenaren binnen een gezin aan hun stem kunnen herkennen, en daarop de aanbevelingen aanpassen. Daarnaast wordt het mogelijk om via de AirPods op berichten die automatisch worden voorgelezen door Siri, te reageren.

Toetsenbord[bewerken]

Het virtuele QuickType-toetsenbord beschikt nu over de functie QuickPath, die de gebruikers in staat stelt om door middel van swipende vingerbewegingen over het toetsenbord woorden en zinnen te vormen. Deze functie was voorheen alleen beschikbaar via third-party-toetsenborden zoals SwiftKey en Gboard. Tevens zijn er emojistickers toegevoegd, die vanuit het emoji-toetsenbord geplaatst kunnen worden, overal waar normale emoji ook kunnen.

QuickPath wordt nog niet ondersteund voor het Nederlands in iOS 13. Wel is er ondersteuning voor de voorspellende functie van QuickType toegevoegd voor in het Nederlands.

Tekstbewerking[bewerken]

Een nieuwe vorm van bediening voor knippen, kopiëren, plakken, terugdraaien (undo) en ongedaan maken (redo) wordt systeembreed in de interface geïntegreerd. Een swipe met drie vingers naar links zal de laatste bewerking terugdraaien, een swipe met drie vingers naar rechts of beneden zal de handeling weer ongedaan maken. Het spreiden van drie vingers op het scherm voert de bewerking plakken uit. Een drievingerige eenmalige te tikken op het scherm brengt een menu naar voren met de vijf verschillende bewerkingen.

Daarnaast kan de blauwe cursor nu over het hele scherm worden verplaats door het ingedrukt te houden tijdens het slepen ervan. Ook is het mogelijk door dubbel te tikken een woord te selecteren, driemaal te tikken selecteert een zin en viermaal tikken selecteert de gehele paragraaf.

Sign in with Apple[bewerken]

Een nieuwe manier van inloggen wordt geïmplementeerd. Deze nieuwe manier zal te herkennen zijn aan een Sign in with Apple-knop. Dit stelt gebruikers in staat om een account aan te maken bij third-party-diensten, met zo min mogelijk informatie waar persoonsgegevens van kunnen worden afgeleid . Het enige wat de dienst aan de andere kant te zien kan krijgen is een computergegenereerd e-mailadres. Dit proces vergroot de privacy en anonimiteit, en verkleint de hoeveelheid informatie die kan geassocieerd worden met een enkel e-mailadres. Daarnaast moeten alle applicaties die third-party-loginservices ondersteunen zoals Facebook en Google, ook het nieuwe Sign in with Apple ondersteunen.

Prestatie[bewerken]

Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd die de prestatie zullen tegemoet komen. Zo ontgrendelt Face ID op de iPhone X, XS / XS Max en iPhone XR zo'n 30% sneller dan in iOS 12. Door een nieuwe techniek toe te passen zullen downloads van applicaties 50% kleiner zijn, en updates zullen 60% kleiner zijn van formaat, waardoor deze minder data en tijd in beslag nemen.

Andere wijzigingen[bewerken]

 • De versie van iOS beschikbaar voor iPads werd veranderd in iPadOS.
 • Officiële ondersteuning voor de Sony DualShock 4 en de Microsoft Xbox One-controller
 • Ondersteuning voor het draadloos delen van je Muziek door middel van AirPods en sommige Beats Electronics-koptelefoons
 • Een nieuwe multi-select-feature is beschikbaar in de ondersteunende applicaties zoals Mail en Bestanden, waarbij meerdere bestanden en mails snel kunnen worden geselecteerd door het slepen van je vingers over de gewenste voorwerpen.
 • Het volume-icoontje verschijnt niet langer centraal in het midden in beeld. In plaats daarvan verschijnt er eerst een brede balk bovenin het scherm, die na een aantal seconden een smalle balk vormt bovenin het scherm. Het is ook mogelijk om door middel van deze balk het volume te bepalen.

Apps[bewerken]

 • Berichten & Memoji: vanaf nu kunnen er gebruikersprofielen gemaakt worden en kunnen Memoji gebruikt worden als profielafbeelding in iMessage. Alle iOS-toestellen met een A9-processor of nieuwer kunnen nu zelf hun Memoji maken. Tevens kunnen de Memoji en Animoji als een sticker in iMessage en andere apps worden gebruikt via het emoji-toetsenbord.
 • Maps: Maps is op de schop gegaan en heeft een vernieuwde gebruikersinterface, waardoor er gedetailleerde kaarten mogelijk zijn. Ook is de functie Look Around toegevoegd, een toepassing waarmee een straatbeeld wordt getoond, vergelijkbaar met Google Street View.
 • Herinneringen is vernieuwd en vanaf de grond op nieuw opgebouwd, met nieuwe mogelijkheden. Zo is er de optie om in te stellen wanneer een reminder afgeleverd dient te worden en de mogelijkheid om contacten te taggen in herinneringen, zodat deze bijvoorbeeld verschijnen wanneer de gebruiker met diegene chat in Berichten.
 • Foto's: de Foto's-app beschikt ook over een vernieuwde gebruikersinterface en maakt nu onder andere gebruik van machine learning om automatisch een warboel aan foto's op te ruimen, door bijvoorbeeld dubbele foto's en screenshots te verbergen.

iOS 13.1[bewerken]

Terwijl iOS 13 nog in zijn bètaversie was gaf Apple op 21 augustus de eerste bèta voor 13.1 vrij. Deze release is opmerkelijk, omdat Apple nog nooit eerder een volgende update heeft vrijgegeven als bèta terwijl er nog een lopende bèta van een nieuwe hoofdserie van iOS loopt. 13.1 wordt naar alle waarschijnlijkheid vrijgegeven in oktober 2019 en brengt de volgende functies met zich mee.[1]

 • Aankomsttijd delen in maps
 • Shortcut Automations
 • Nieuwe bewegende HomeKit-icoontjes
 • Tweaks in volumemelding
 • Nieuwe dynamische wallpapers
 • Verbeterde muis-ondersteuning
 • Overige kleine verbeteringen

Beschikbaarheid[bewerken]

IOS 13 wordt beschikbaar voor een groot aantal toestellen, waaronder alle toestellen met een Apple A9-chip of nieuwer en toestellen met meer dan 1 GB aan RAM. Deze iOS-versie is de eerste die toestellen met een 64 bit-processor niet langer ondersteunt. Zo zijn de toestellen die niet langer zullen worden ondersteund door iOS 13 de iPhone 5s, iPhone 6 en 6 Plus en de zesde generatie iPod touch.

Om verder te kunnen differentiëren qua functies tussen de iPhones en iPads, is iOS 13 specifiek voor de iPhone en iPod Touch en heeft Apple het platform voor zijn tablet gerebranded met zijn eigen besturingsysteem, iPadOS.

iPhone[bewerken]

iPod Touch[bewerken]