iCloud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
iCloud
ICloud
Ontwikkelaar Apple
Recentste versie 2.1 
(29 november 2012)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, OS X en iOS
Categorie Cloudvoorziening
Licentie Freeware
Website iCloud.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

ICloud is een reeks gedeeltelijk gratis cloudvoorzieningen van Apple.

De dienst werd op 6 juni 2011 aangekondigd tijdens de WWDC en werd gelanceerd op 12 oktober 2011. Met iCloud wordt materiaal (zoals contacten, agenda's en documenten) opgeslagen op een server ("de cloud"). Vervolgens worden deze bestanden gepusht naar apparaten, zoals iPhones, iPads, iPod touchs, Macs en pc's. ICloud bewaart onder meer muziek, apps, foto's, contactpersonen, agenda's en documenten. Als er iets verandert op één apparaat, worden alle andere apparaten automatisch en draadloos bijgewerkt (synchronisatie). Gebruikers van iCloud krijgen ook een gratis e-mailaccount. Voorheen was dit een @me.com-account, vanaf 16 juli 2012 is Apple begonnen met @icloud.com-e-mailadressen te activeren.[1]

Apple iCloud is te gebruiken op Windows Azure- en Amazon AWS-diensten.[2] [3]

Geschiedenis[bewerken]

De eerste officiële aankondiging van iCloud van Apple verscheen op 31 mei 2011, toen een persbericht aankondigde dat de cloudvoorziening op 6 juni 2011, tijdens de WWDC, getoond zou worden, naast iOS 5 en OS X Lion. Apple kondigde aan dat iCloud MobileMe zal vervangen en dat de basisfuncties van iCloud gratis zullen zijn.

ICloud was de opvolger voor iTools, .Mac en MobileMe. Met MobileMe werden eveneens e-mails, contacten en agenda's gepusht naar verschillende apparaten, maar iCloud is uitgebreider en bovendien gratis. MobileMe hield op te bestaan op 30 juni 2012. Gebruikers met een MobileMe-account kregen tot die datum gratis toegang.

De officiële website, www.icloud.com, werd begin augustus 2011 voor Apple-ontwikkelaars gelanceerd.

Functies[bewerken]

ICloud is ingedeeld in apps. De functies van iCloud zijn nauw verweven met de apps op iPhone, iPad, iPod touch en Mac. Bovendien kun je via een webbrowser op icloud.com door middel van webapps eveneens bij al je gegevens. ICloud bestaat uit de volgende onderdelen[4]:

 • Agenda, Mail en Contacten - ICloud bewaart alle agenda's, contacten en e-mailberichten en houdt ze synchroon op alle apparaten van een gebruiker.
 • Apps, boeken en Back-up - ICloud bewaart tevens alle apps en boeken van een gebruiker. Ook bewaart iCloud automatisch reservekopieën van alle instellingen op iPhone, iPad en iPod touch.
 • Documenten in de Cloud - ICloud is geïntegreerd in Pages, Numbers en Keynote op iPhone, iPad en iPod touch. Als op één apparaat een document wordt bewerkt, is die bewerking meteen zichtbaar op de andere apparaten.
 • Fotostream - Met Fotostream is een foto die op een apparaat apparaat gemaakt wordt, meteen draadloos beschikbaar op alle andere apparaten.
 • iTunes in de Cloud - ITunes in de Cloud bewaart alle muziek van een gebruiker en zorgt dat de muziek op alle apparaten synchroon is. Met iTunes Match wordt muziek die buiten de iTunes Store is verkregen opgewaardeerd naar de iTunes Plus-kwaliteit. hier zijn kosten aan verbonden.
 • Vind mijn vrienden en Vind mijn iPhone - Met de Vind mijn vrienden-app in de App Store kun je je vrienden vinden op een kaart, indien ze dat willen, en met Vind mijn iPhone kan de gebruiker zijn apparaat op afstand opsporen op een kaart bij diefstal of verlies.

Uitbreidingsmogelijkheden[bewerken]

Standaard biedt iCloud 5 GB aan gratis opslag. Meer opslag kan tegen betaling worden bijgekocht:[5]

 • 5 GB: gratis.
 • 20 GB extra (25 GB totaal): € 0,99 per maand.
 • 200 GB extra (205 GB totaal): € 3,99 per maand.
 • 500 GB extra (505 GB totaal): € 9,99 per maand.
 • 1 TB extra (1,005 TB totaal): € 19,99 per maand.

Gebruikers van MobileMe die naar iCloud overstappen, nemen hun 20 GB aan opslag gratis voor een bepaalde periode mee naar iCloud.

Privacy[bewerken]

De data van iCloud wordt versleuteld bewaard op de servers van Apple, maar Apple heeft een master key, en kan de data decoderen als de overheid dat vraagt.[6]

In augustus 2014 bleek dat hackers toegang verkregen hadden via de Find My iPhone-service, waardoor ze via brute-force attacks wachtwoorden van gebruikers konden achterhalen en hun data bekijken. Zo bekwamen ze een groot aantal privéfoto's van bekendheden, die ze op het internet lieten uitlekken.[7] Apple heeft sindsdien ontkend dat de iCloud-service zelf verantwoordelijk was voor het lek, maar beweert dat dit het gevolg was van een zeer gerichte aanval.[8]

Vergelijking[bewerken]

Naam Standaard gratis opslagruimte Bestandslimiet Platform Ontwikkelaar Opmerking
Box 10 GB 250 MB[9] Windows, Mac, iOS 50 GB gratis voor gebruikers die voor 2 december 2011 de iOS-versie installeerden. Eveneens 50 gigabyte tijdens een actie in 2013 en [10] 2014.[11]
BitCasa 10 GB[12] Windows, Mac, Linux (alfa), Android en iOS Bitcasa Inc.
Copy 15 GB Onbeperkt Windows, Mac, Linux Barracuda Networks 5 GB extra per uitgenodigde persoon.
CrashPlan - Onbeperkt Windows, Mac, Linux, Solaris Code 42[13] Gratis versie waarbij op andere computers een back-up gemaakt wordt, lokaal en online. Betaalde versies CrashPlan+ met 10 GB, CrashPlan+ Unlimited en Family Unlimited. Bedoeld als offsite-back-updienst maar ook bruikbaar als online cloudopslagdienst. Meerdere back-upversies van hetzelfde bestand worden bewaard.
Dropbox 2 GB Onbeperkt[14] Windows, Mac, Linux, Android, iOS, BlackBerry OS en internet Dropbox Uitbreidbaar naar 18 GB door vrienden uit te nodigen.[15] Bestandslimiet via de website is 10 GB.[14]
Google Drive 15 GB[16] 1 TB[17] Windows, Mac, Android, iOS, ChromeOS en internet Google 15 GB in totaal voor Google+, Gmail en Drive in.
iCloud 5 GB Onbeperkt[18] Windows, Mac, iOS en internet[18] Apple
Microsoft OneDrive 15 GB[19] 10 GB[20] Windows, Mac, Windows Phone, iOS, Android en internet Microsoft 18 GB extra voor gebruikers uit de periode dat OneDrive nog 25 GB aanbood, 3 GB extra voor iedereen die foto's synchroniseert via OneDrive, 0,5 GB gratis per vriend (vriend krijgt ook 0,5 GB extra) met maximum 5 GB. Tijdelijk 30 GB tijdens een actie in september 2014.[21]
OwnCloud Onbeperkt Onbeperkt Windows, Mac, Linux, Android en internet KDE-team, openbrongemeenschap Gebruikers kunnen eigen OwnCloud-server implementeren, of gebruik maken van verschillende commerciële aanbieders van serverruimte.
Pogoplug 5 GB Onbeperkt Windows, Mac, iOS, Android en internet Pogoplug Ongelimiteerde cloudopslag bij de betaalde versie. Automatische back-up van iOS, Android of pc. Muziekbibliotheek, fotogalerij.
RapidDrive 10 GB 300 MB[22] Windows, Mac, Linux, iOS & Android [23] RapidShare Tegen abonnementskosten uit te breiden naar 300 GB met bestandslimiet van 2 GB, of 700 GB zonder bestandslimiet.
SpiderOak 2 GB Onbeperkt[24] Windows, Mac, Linux, Android, iOS en internet SpiderOak Inc. Adverteert met een Zero-Knowledge Policy door middel van end-to-end-encryptie[25].
Sync.com 5 GB Onbeperkt[26] Windows, Mac, Android, iOS en internet Sync.com Inc. Adverteert met een Zero-Knowledge Policy door middel van end-to-end-encryptie.[27] Bij het uitnodigen van vrienden ontvangt de gebruiker per vriend 1 GB extra, de vriend ook. Tegen abonnementskosten uit te breiden naar 1, 2 of 5 TB.
Ubuntu One (stopgezet) 5 GB 5 TB[28] Windows, Mac, Linux, Android, iOS en internet Canonical Voor elke uitgenodigde persoon die Ubuntu One-lid wordt, krijgt de persoon die de uitnodigingen verzond en de persoon die op de uitnodiging inging 500MB extra gratis ruimte, tot een maximum van 25 gigabyte.[29]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Apple introduceert iCloud.com e-mailadressen in iOS 6 Beta 3 (July 16, 2012)
 2. iCloud Uses Windows Azure Services For Hosting Data (June 13, 2011)
 3. Apple's iCloud runs on Microsoft and Amazon services (Sep 2, 2011)
 4. Persinformatie van Apple. iCloud van Apple vanaf 12 oktober beschikbaar. Apple (4 oktober 2011) Geraadpleegd op 10 oktober 2011
 5. Robin Parish. iCloud Prices Announced. Applegazette (2 augustus 2011) Geraadpleegd op 10 oktober 2011
 6. Foresman, Chris. Apple holds the master decryption key when it comes to iCloud security, privacy. Ars Technica (3 april 2012) Geraadpleegd op 10 september 2012
 7. Reported iCloud hack leaks hundreds of nude celebrity photos Geraadpleegd op 2 september 2014
 8. Apple denies iCloud breach in celebrity nude photo hack Geraadpleegd op 2 september 2014
 9. (en) Box.net bestandslimiet
 10. (en) Box-actie
 11. (en) Grab 50GB of Free Storage for Life on Box by Downloading the iOS App
 12. (en) Pricing
 13. (en) Code42
 14. a b (en) Is there a limit or maximum to how big my files can be?
 15. (en) Lifehacker - Dropbox guide to more space
 16. (nl) Google voegt opslag van Gmail, Drive en Photos samen tot 15GB
 17. (en) Maximum bestandsgrootte Google Drive
 18. a b (en) iCloud for storage
 19. 1 TB voor Office 365-gebruikers
 20. Onedrive ondersteunt bestanden van 10 GB, NU.nl
 21. Microsoft verdubbelt tijdelijk gratis opslag OneDrive naar 30GB - Tweakers
 22. (en) RapidShare – Secure Data Logistics
 23. Rapidshare.com
 24. (en) Frequently Asked Questions. Spider Oak Inc. Geraadpleegd op 29 mei 2012
 25. (en) Zero Knowledge Privacy With Encrypted Backup. Spider Oak Inc. Geraadpleegd op 27 januari 2015
 26. (en) Frequently Asked Questions. Sync.com Inc. Geraadpleegd op 27 januari 2015
 27. (en) Privacy Matters. Sync.com Inc. Geraadpleegd op 27 januari 2015
 28. (en) What is the largest size file I can sync with Ubuntu One
 29. (en) Ubuntu One Referral Scheme Launched, Offers 20GB Extra Space