watchOS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
watchOS
Logo
WatchOS
Ontwikkelaar(s) Apple Inc.
Bronmodel Gesloten met opensourceonderdelen
Uitgebracht 24 april 2015 (8 jaar geleden)
Recentste uitgave 10.4 
(07 maart 2024)
Codenaam 21T216
Recentste bètaversie 10 RC (12 september 2023)
Kerneltype Hybride
Programmeertaal C, Objective-C, Swift, Assembleertaal
Licentie(s) Propriëtaire EULA
Status Actief
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Apple Watch

Apple Watch (2014)


Apple Watch Series 1 · Series 2


Series 3 · Series 4 · Series 5 · SE · Series 6


Besturingssysteem · watchOS


Lijst van Apple Watch-modellen

WatchOS is het besturingssysteem dat draait op de Apple Watch en is gebaseerd op iOS. Vanaf watchOS 2 is het mogelijk voor ontwikkelaars om "native" apps voor de smartwatch te schrijven. Men kan enkel apps schrijven voor de Apple Watch met het programma Xcode.

Versie-geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

watchOS 2[bewerken | brontekst bewerken]

WatchOS 2 werd op de WWDC 2015 aangekondigd door Apples CEO Tim Cook. In watchOS 1 was het niet mogelijk om de apps echt op het slimme horloge zelf te draaien, de app draaide op de iPhone en de gegevens werden via bluetooth naar de Watch gestuurd. Dit leidde ertoe dat apps traag waren en men zeer veel het "draaiend wiel" zag.

watchOS 3[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 september 2016 kwam watchOS 3 beschikbaar tijdens de WWDC 2016. De belangrijkste nieuwe functies zijn prestatieverbeteringen door nieuwe knoppen en vooraf geïnstalleerde applicaties.

watchOS 4[bewerken | brontekst bewerken]

De vierde versie, watchOS 4 werd gepresenteerd op WWDC 2017 en uitgebracht in september 2017. Nieuwe functies zijn onder meer een nieuwe Siri Watchface en gezondheidsverbeteringen.

watchOS 5[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe functies in versie 5 zijn Workout, podcasts, de Walkie-Talkie-functie, Siri, berichten en een studentpas op de Watch.

watchOS 6[bewerken | brontekst bewerken]

Apple kondigde nieuwe functies aan als de App Store, een rekenmachine, app voor audioboeken, ruisniveaumeting en de Dictafoon. Men toonde ook dat er speciale spellen gespeeld kunnen worden.

watchOS 7[bewerken | brontekst bewerken]

Versie zeven werd aangekondigd tijdens de WWDC in 2020. Ondersteuning voor de Watch 1 en 2 kwam te vervallen. Nieuw was onder meer Watch Faces, Activiteiten, slaapmonitor, Kaarten en Siri.

watchOS 8[bewerken | brontekst bewerken]

WatchOS 8 werd aangekondigd op 7 juni 2021. Nieuwe elementen zijn toegevoegd aan Watch Faces, Fitness+, Foto's en Berichten. Er is ondersteuning voor Wallet en er zijn nieuwe apps toegevoegd, zoals Contacten en Tips.

watchOS 9[bewerken | brontekst bewerken]

WatchOS 9 werd aangekondigd op 6 juni 2022. In deze versie zijn nieuwe functies toegevoegd aan Workout, Fitness+, Kompas, Slaap, Medicijnen en Toegankelijkheid.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]