macOS 13

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
08-06-2022
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.
De hiervoor opgegeven reden is: Nieuw Nieuws! Wikipedia rent weer achter de grote markt aan en volgt weer geen onafhankelijke bronnen, maar gewoon de persberichten die Apple naar buiten heeft gebracht. Een aankondiging van wat naar buiten gebracht zal gaan worden, maakt dat onderwerp nog niet van encyclopedische waarde.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

macOS 13 Ventura
Logo
Ontwikkelaar Apple Inc.
Voorganger macOS Monterey (12)
Bronmodel Closed source met open source onderdelen
Laatste uitgave Bewerk dit op Wikidata
Codenaam Ventura
Kerneltype Hybride
Status Developer Beta
Website apple.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

MacOS Ventura (versie 13) is de negentiende editie van macOS, Apples client- en serverbesturingssysteem voor Macintosh-computers.

Ventura werd aangekondigd tijdens de Worldwide Developers Conference op 6 juni 2022 en komt later in 2022 beschikbaar als gratis download in de Mac App Store.[1][2] Het is vernoemd naar Ventura, een stad in de Amerikaanse staat Californië.

De eerste bètaversie versie bestemd voor ontwikkelaars is uitgegeven op 6 juni 2022, de publieke bètaversie wordt in juli 2022 verwacht. Een volledige versie van het besturingssysteem wordt eind 2022 verwacht.[3]

Nieuwe functies[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste veranderingen aan het besturingssysteem zijn onder meer:[3][4]

  • De introductie van Stage Manager, een functie voor het samenvoegen van meerdere apps en vensters aan de zijkant van het scherm
  • Verbeterde functies binnen Spotlight, om onder meer te zoeken naar foto's op het internet, opdrachten uit te voeren en timers te starten
  • De mogelijkheid om met Continuïteitscamera een iPhone als webcam te gebruiken
  • Facetime-gesprekken vanaf of naar een Mac te verplaatsen
  • Verbeterde zoekfuncties binnen de Mail-app
  • Functies voor samenwerken aan documenten
  • Ondersteuning binnen Safari voor gedeelde tabbladen en bladwijzers, en voor biometrische authenticatie, in plaats van wachtwoorden
  • Verbeterde ondersteuning voor het gamen op een Mac
  • Een nieuw ontwerp van Systeeminstellingen, dat in lijn is met iOS en iPadOS

Systeemvereisten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende modellen zijn compatibel met macOS Ventura:[5]

Versiegeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Versie Build Datum Opmerkingen
13.0 beta 22A5266r 6 juni 2022 bètaversie voor ontwikkelaars
13.0 beta 2[6] 22A5286j 22 juni 2022

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]