macOS 10.14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
macOS Mojave
MacOS 10.14
Ontwikkelaar Apple Inc.
OS-familie BSD
Voorganger macOS High Sierra (10.13)
Bronmodel Closed source
Laatste uitgave 10.14 (24 september 2018)
Codenaam Mojave
Laatste bètaversie 10.14.1 beta 4 (17 oktober 2018)
Kerneltype Hybride
Status Huidig, ondersteund
Website apple.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

MacOS Mojave (versie 10.14) is de vijftiende editie van macOS, Apples client- en serverbesturingssysteem voor Macintosh-computers.

MacOS Mojave is de opvolger van macOS High Sierra en werd op 4 juni 2018 aangekondigd op de WWDC. MacOS Mojave kwam op 24 september 2018 beschikbaar als gratis download in de Mac App Store.

Versies van het besturingssysteem worden sinds OS X 10.9 vernoemd naar locaties in de Amerikaanse staat Californië. Voorgaande namen waren Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra en High Sierra.

Nieuwe en aangepaste functies[bewerken]

MacOS Mojave brengt een aantal iOS-applicaties naar de desktopomgeving, zoals Aandelen, Dictafoon en Woning. Nieuw is een verbeterde Donkere modus waarmee het uiterlijk van vensters, knoppen en toepassingen een donker uiterlijk heeft gekregen. Het Dynamisch bureaublad stemt achtergronden af op het tijdstip van de dag, en met Stapels worden bestanden automatisch gesorteerd.

Verder is de Finder in macOS uitgebreid met extra functies en een kolom voor metagegevens, en kan met Snelle weergave afbeeldingen bewerkt worden. Ook is het mogelijk met een iPhone een foto te maken die direct op een Mac te bekijken is, en verwerkt kan worden in elke toepassing.

Systeemvereisten[bewerken]

De volgende modellen zijn compatibel met macOS Mojave:[1]

Ondersteuning voor veel oudere Mac-computers is komen te vervallen vanwege de afhankelijkheid van de Metal-API, die alleen werkt met recente grafische processors.

Versiegeschiedenis[bewerken]

Versie Build Datum Opmerkingen
10.14 18A391 24 september 2018 Eerste officiële versie

Externe links[bewerken]