Naar inhoud springen

macOS 14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
macOS 14 Sonoma
Logo
Ontwikkelaar(s) Apple Inc.
Voorganger macOS Ventura (13)
Bronmodel Closed source met opensource onderdelen
Uitgebracht juni 2023
Recentste uitgave 14.5 (13 mei 2024)[1] Bewerk dit op Wikidata
Codenaam Sonoma
Kerneltype Hybride
Status Huidig, ondersteund
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

MacOS Sonoma (versie 14) is de twintigste editie van macOS, Apples client- en serverbesturingssysteem voor Macintosh-computers.

Sonoma werd aangekondigd tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) op 5 juni 2023 en kwam op 26 september 2023 beschikbaar als gratis update. Het is vernoemd naar Sonoma Valley, een wijngebied in de Amerikaanse staat Californië.

Nieuwe functies[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de presentatie werden in macOS Sonoma enkele verbeteringen en toevoegingen ten opzichte van zijn voorganger Ventura getoond.

Nieuw zijn Widgets, die vrij op het bureaublad geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld voor het tonen van het weer, de klok of agenda. Hier blijven ze zichtbaar achter de geopende vensters.[2]

Er is een gamemodus, waarin spellen geoptimaliseerd worden voor de hardware. Voor ontwikkelaars biedt Apple een Game Porting Toolkit die bedoeld is om het porten van Windows-spellen te vereenvoudigen. De basis hiervoor is Wine.

Sonoma biedt ook nieuwe bureaubladachtergronden. Daarbij zijn video-achtergronden beschikbaar als schermbeveiliging, die naadloos overgaan in een afbeelding op het bureaublad.

Verbeteringen zijn aanwezig in videogesprekken, waar een persoon op de voorgrond zichtbaar blijft bij het delen van het scherm. Met handgebaren is het mogelijk op bepaalde effecten te tonen. Met webbrowser Safari kunnen verschillende profielen worden aangemaakt, bijvoorbeeld voor werk, school of privé. Hierbij blijven de favorieten, tabgroepen en cookies van elkaar gescheiden. Ook zijn ongebruikte privévensters voortaan vergrendeld in Safari.[3]

Andere verbeteringen zijn aangebracht in het delen van wachtwoorden, Berichten, pdf-bestanden, Notities en woord- en zinsvoorspelling. Ten slotte is er is een isolatiemodus voor bescherming tegen cyberaanvallen.[4]

Hardwarevereisten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende modellen zijn compatibel met macOS Sonoma:[4]

Versiegeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Versie Build Datum Opmerkingen[5]
14.0 23A344 22 september 2023 Eerste publieke versie.
14.1 23B74 25 oktober 2023 Diverse verbeteringen, opgeloste problemen en beveiligingsupdates
14.2 23C64 11 december 2023 Verbeterde functionaliteit en diverse updates
14.3 23D56 22 januari 2024 Verbeteringen voor Muziek, diverse probleemoplossingen en beveiligingsupdates
14.4 23E214 7 maart 2024 Opgeloste problemen, nieuwe emoji en ondersteuning voor alternatieve betaalopties

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]