Overleg:Inhoud (volume)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

kan dit ook in gewoon nederlands uitgelegd worden?

"het aantal eenheden van bijvoorbeeld 1 cm3, dus lengte, breedte en hoogte elk 1 cm"

Het woordje "dus" is niet op z'n plaats, want er is nergens gezegd dat de rechthoekige blokken kubussen zouden moeten zijn.

Zo beter, Speicus? (wijz) Of een inhoud ook meerdimensionaal kan zijn buiten de drie genoemde dimensies, waag ik vooralsnog te betwijfelen. De eenheden m4 en m5 zou ik anders benoemen, maar ik moet ze nog tegenkomen. Ivory 24 mei 2007 13:38 (CEST)
@volgende edit edit zonder Speicus' commentaar af te wachten en juist door de auteur van de door hem gewraakte tekst: Ik zou zo graag goed schrijven, Madyno, maar ik heb schoolgegegaan. Kun je je nader verklaren dan alleen door met het oordeel "Verslechtering!" mijn noeste arbeid pardoes het raam uit te gooien? Welke inhoud is meer dan driedimensionaal? Wat doen die belachelijke woorden "Als basis geldt dat" in de tekst? Ik heb niet nagegaan of die woorden ook van jou afkomstig zijn, maar als je ze nu niet van een betekenis voorziet, wil ik die zeker nog een keer weghalen. Op welke manier is
"Als basis geldt dat de inhoud van een rechthoekig blok gelijk is aan lengte × breedte × hoogte"
beter dan
"De inhoud van een rechthoekig blok is gelijk aan lengte × breedte × hoogte"
? Met het woordje "verslechtering" in de samenvatting van je "edit" kan ik op zich zo niet zoveel als je me niet kwalijk neemt. Het uitroepteken erachter maakte me werkelijk boos. Ik doe maar een suggestie en verwacht daarop geen doorgeslagen meningen maar behulpzame kritische opbouwende feedback zoals ieder ander. Ivory 24 mei 2007 15:58 (CEST)

0. Zo noest vind ik die arbeid niet. 1. De eenheid 1 cm3 is een kubus, maar om onduidelijkheid weg te nemen, staat het nu anders. 2. De basisgedachte bij het bepalen van inhoud, is de inhoud van een blok. En de vraag is waarom je dat wil vervangen. 3. Ook in meer dimensies is er een analoog begrip volume (of inhoud) 4. Dit schreef jij: De inhoud is gelijk aan lengte × breedte × hoogte, de drie ruimtelijke dimensies die onderling haaks op elkaar staan. Het product van die drie grootheden wordt dan ook uitgedrukt in kubieke meters, oftewel m3. Dat strookt niet met wat eraan voorafgaat. Ook de de vermelding van het haaks op elkaar staan lijkt me nogal overbodig. En de conclusie dan ooku itgedrukt in kubieke meters is alleen juist als de afmetingen in m gegeven zijn. Daarom.Madyno 24 mei 2007 21:43 (CEST)

Sorry Madyno, we praten langs elkaar heen.
@0 Zo noest vind ik die arbeid wel, herhaal ik dan nog maar eens. Ik ga ervan uit dat men daar respect heeft. Je weet niet half hoe noest ik die arbeid wel niet vind. Schrijven is 99% denken en 1% typen, maar bij redigeren ligt die verhouding nog tien keer zo scheef.
@1 Het enige wat ik daarvan leer, is dat je zelf ook vindt dat het duidelijker kan. Wat betekent "De eenheid 1 cm3", wat is dat? "1 cm3" is geen eenheid. "cm3" is een eenheid. "1 cm3" is een waarde met een eenheid. En dan zeg je: "De eenheid 1 cm3 is een kubus"? Ik heb hier een knikker van een kubieke centimeter groot, dat is geen kubus. Ik kan er geen touw aan vastknopen.
@2 Het is volstrekt overbodig om woorden aan te wijden aan die basis, en dus verwarrend. Het alternatief dat hierboven is voorgesteld, is korter en zegt exact hetzelfde, en dus minder verwarrend. De basisgedachte kan ook zijn: "U leest momenteel een Wikipedia-artikel over inhoud". Geen speld tussen te krijgen, maar het is geen inhoud.
@3 De Engelse zusterpagina volume heeft het in de eerste twee alinea's alleen over het "three-dimensional concept". Daarna staat "The generalization of volume to arbitrarily many dimensions is called content" met de link erheen (en met verzoek om referentie). Ongeacht hoeveel ruimtelijke dimensies er zijn, lijkt mij dat we in de tekst een scherp verschil moeten aanbrengen tussen de alledaagse drie en de rest, puur omdat ze de drie alledaagse dimensies van de ruimte zijn. Wat is een object met een inhoud van 1 m4? Hoe dan ook lijkt de bewoording "(drie- (of hoger-) dimensionaal)" voor verbetering vatbaar. Haakjes in een gewone lopende tekst zijn natuurlijk nooit prettig, en dubbele haakjes rieken naar gebrekkige beheersing van de materie door het blijk van onvermogen zich adequaat uit te drukken.
@4 De conclusie dan ook uitgedrukt in kubieke meters is m.i. altijd juist, omdat alle lengtematen zonder het minste verlies aan betekenis kunnen worden geconverteerd naar de meter, immers de standaardeenheid voor lengte. Dus de resulterende eenheid van het product van drie lengtematen kan alleen maar een kubieke lengtemaat zijn. Of dat nou kubieke meters, kubieke inches of kubieke voeten zijn, is minder relevant dan de notie van de vermenigvuldiging der (3) dimensies. Dus lijkt mij de keus niet ingewikkeld om het standaard over de meter te hebben in de tekst, maar er is op zich niks mis met centimeters zolang het min of meer consequent gebeurt.
Ik heb niet zoveel problemen met de tekst zoals die er nu staat, maar ik denk niet dat we erop vooruit gegaan zijn of veel hebben kunnen betekenen voor Speicus. Groot, eh groet, Ivory 25 mei 2007 01:46 (CEST)

Inhoud van pagina[bewerken]

Ik heb een eigen pagina genaamd ARTPOP en ik vraag me af hoe jullie die Inhoud (verbergen) 1.1 1.2 2.1 3.1 enzovoort doen dat linksboven de pagina staat. Hoe maak je die inhoud? 77.167.249.7 18 jan 2013 15:00 (CET)

Die inhoud verschijnt automatisch als er vier of meer koppen in het artikel staan (zie Help:Tekstopmaak#Inhoudsopgave). Als je de inhoudsopgave ook wil hebben als er geen vier koppen in het artikel staan kun je __TOC__ gebruiken om toch een inhoudsopgave te zien. Maar dit is in artikelen niet gebruikelijk, omdat bij kortere artikelen zo'n inhoudsopgave niet echt nodig is. MrBlueSky (overleg) 18 jan 2013 15:24 (CET)