Overleg:Installatiedraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina heb ik aangemaakt omdat hij nog niet bestond en het begrip 'installatiedraad' op diverse pagina's werd gebruikt. Omdat het veel overzichtelijker is om de verschillende soorten installatiedraad (fasedraad, nuldraad etc.) in hun onderlinge samenhang te beschrijven, heb ik de al bestaande aparte teksten over elk type draad overgebracht naar dit lemma en de oorspronkelijke lemma's veranderd in een redirect. Bovendien heb ik het artikel hier en daar nog wat verder opgepoetst. Erik Wannee (overleg) 5 jun 2011 13:27 (CEST)

Situatie sinds 1997?[brontekst bewerken]

Ik lees net de aanvulling op dit lemma: Bij uitbreiding van een bestaande installatie met een nieuw stopcontact moet dat (in Nederland) voorzien zijn van randaarde. Voor vochtige ruimtes zoals badkamers gelden aanvullende regels met betrekking tot aarding.
Dit roept bij mij een vraag op: Als je in een bestaande bouw een ongeaarde groep hebt (dat zijn ze bij mij thuis bijna allemaal), en je plaatst een wcd bij, dan zou ik dus daarheen aarde moeten trekken, terwijl er bij wijze van spreken een paar centimeter daarnaast een wcd zònder aarde zit? Was ik pas in overtreding toen ik in de bouwmarkt een ongeaard exemplaar kocht en dat thuis aansloot? Andere vraag is hoe het komt dat je nog steeds volop ongeaard spul in de winkel kunt kopen, als je dat kennelijk niet meer mag aanleggen.
Ik vraag me sowieso af waarom we nog steeds met een systeem van aarding werken, want dat concept dateert van ruim vóór de uitvinding van de aardlekschakelaar. Sinds we die hebben, slaat die al af bij 30 mA en is het gevaar zeer beperkt. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de verplichting om alles te aarden (in aanwezigheid van een aardlekschakelaar) ooit een leven zal redden. Er vallen sowieso nauwelijks gewonden of doden door elektrocutie, en als dat dan wel gebeurt, is het omdat men zelf vreselijk heeft zitten rotzooien (bv hennepkwekerijen) en daar helpen deze voorschriften toch niet tegen. Daartegenover staat dat de verplichting om alles te aarden, flinke kostenverhoging geeft, qua materiaal en qua arbeidsloon.
Als ik de keus zou hebben (jaja) zou het hele systeem van geaarde stopcontacten afgeschaft worden. Wie legt me uit waarom ik ongelijk heb? Erik Wannee (overleg) 6 jun 2011 19:13 (CEST)

Je mag dus je ongeaarde contactdozen vervangen door nieuwe ongeaarde dozen, maar wanneer je de installatie uitbreidt moet het nieuwe deel voldoen aan nieuwe eisen. Ik zoek nog een betere bron dan kluswijzer.nl om de precieze datum van juli 1997 te verifiëren. Ik weet wel dat die nieuwe eisen er zijn, omdat vrienden van mij problemen kregen met een verbouwing: de installatie werd afgekeurd omdat aarding ontbrak...die was in die ruimte nooit aangelegd - Quistnix (overleg) 6 jun 2011 19:26 (CEST)
En even ter aanvulling: omdat je de aardlekschakelaar (in theorie) kunt vervangen door een type dat een hogere lekstroom accepteert, wordt de aanwezigheid ervan niet als afdoende beschouwd. Voor sommige (oude?) huishoudelijke apparatuur is vaak een afzonderlijke groep aangelegd die niet over de aardlekschakelaar loopt, of over een aardlekschakelaar van een ander type - Quistnix (overleg) 6 jun 2011 19:30 (CEST)
Aha, weer wat geleerd. Ik vond de situatie van vóór 1997 nog niet zo slecht, hoewel het wel eens fout ging als mensen een ongeaarde stekker aan een enkelgeïsoleerd apparaat zetten of zelf foute verlengsnoertjes in elkaar knutselden. Maar dan nog is dat niet erg gevaarlijk achter een 30mA en zou ik het verstandiger hebben gevonden om ongeaarde installaties gewoon toe te staan onder de voorwaarde van een 30mA aardlekbeveiliging in het hele pand. Maar ja, ik ben geen ambtenaar die dit soort regels bedenkt, en ik heb ook geen financieel belang bij de productie van miljoenen extra dure wandcontactdozen en van honderden kilometers groen/geel installatiedraad... Erik Wannee (overleg) 6 jun 2011 20:01 (CEST)
Het is nog erger: vanouds mogen contacten mét aardcontact en zónder aardcontact niet in dezelfde ruimte voorkomen. (Een open keuken is daarop een uitzondering.) Dit zou betekenen dat je alle stopcontacten in de kamer moet vervangen als je een wcd (verplicht met aarde) bijplaatst.
Ik wil er overigens op wijzen dat ik in de Nederlandse voorschriften nooit het woord 'randaarde' heb gelezen. Elk aardcontact is geoorloofd. Handige Harrie (overleg) 6 jun 2011 20:38 (CEST)
Hmja, dat brengt weer herinneringen naar boven: bij een vroegere werkgever gingen we op pad met onze apparatuur naar België. Ik vroeg nog vooraf of ze zeker wisten dat de contactdozen daar eender waren...uiteindelijk hebben we een verlengsnoer in elkaar geknutseld om de Belgische aardpen om te zetten naar een randaarde... Quistnix (overleg) 6 jun 2011 23:58 (CEST)
Moderne stekkers met aarde passen zonder meer in B en in NL. Dat is ook wel zo handig.
Ik kan het je nog sterker vertellen. In Spanje gebruiken ze andere inbouwdozen, zodat onze schakelaars en stopcontacten daar niet passen. In België monteren ze de dozen dichter bij elkaar dan in Nederland.
Verkopers weten zulke dingen niet. Onze Nederlandse schakelaars en stopcontacten hebben een maat van 7 x 7 cm. Twee naast elkaar: 7 x 14 cm. Het viel mij eens op dat die dingen soms een kliksysteem hebben waarmee ze overlappend aan elkaar kunnen worden bevestigd, ongeveer 7 x 13 cm. "Dat dient nergens voor," wist de Nederlandse verkoper, "je moet ze tegen elkaar monteren, niet over elkaar. Als je ze aan elkaar klikt, passen ze niet in de inbouwdoos." Die verkoper was dus nog nooit in België geweest, waar de inbouwdozen kleiner zijn. Handige Harrie (overleg) 7 jun 2011 00:07 (CEST)

terugdraaien van toevoeging extra info over aarding[brontekst bewerken]

Ik zou graag de versie van 5 nov 2013 07:45 weer terugzetten. De laatste wijzigingen bevatten geen onjuistheden, maar het lemma gaat over installatiedraad. Intussen is er m.i. veel te veel bijgesleept. GJ_D (Gerrit Jan Dreijer) (overleg) 23 dec 2013 08:23 (CET)

Ik ben het met je eens. Erik Wannee (overleg) 23 dec 2013 08:44 (CET)
Oké, heb de tekst verplaatst naar aarding, lijkt me daar beter op zijn plaats. Met vriendelijke groet 86.80.159.109 23 dec 2013 11:34 (CET).