Overleg:Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Martix in het onderwerp Externe links aangepast

Oorspronkelijke naam[brontekst bewerken]

Op Wikipedia:Overleg gewenst#KNAW werd de volgende vraag gesteld:

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen wordt in het Engels volgens het artikel Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences genoemd. Heeft het Nederlandse instituut ooit de naam gehad 'Koninklijke Nederlandse Akademie van Kunst en Wetenschappen', en zo ja wanneer? Volgens dit Historie KNAW is de naam sinds 1938 al Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ik zie het even niet. VanBuren 16 mrt 2007 13:33 (CET)Reageren

Ik vond het antwoord door met Google te zoeken op "Kunsten en wetenschappen" KNAW. Op Geschiedenis van OCW staat:

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is opgericht in 1808 als het Koninklijk Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schoone Kunsten. In 1851 werd het instituut omgevormd tot Koninklijke Akademie van Wetenschappen (in 1938 is het woord 'Nederlandse' toegevoegd).

Johan Lont 16 mrt 2007 13:45 (CET)Reageren

Aanvulling: Nederlandse bedrijven en instanties met veel internationale contacten (zoals de KNAW), kiezen vaak zelf een (min of meer officiële) Engelstalige naam. Daarmee voorkomen ze dat iedereen zijn eigen vertaling van de naam verzint.

De toevoeging van het woordt Arts is misschien van belang omdat men bij het Engelse woord Science in de eerste plaats vaak aan de "natuurwetenschappen" denkt. De KNAW is echter ook heel sterk actief in de menswetenschappen. Johan Lont 16 mrt 2007 13:56 (CET)Reageren

Categorie[brontekst bewerken]

Dit instituut voert wel het woord akademie in haar naam maar heeft verder als soort van adviesorgaan weinig te maken met een academie in de gebruikelijke zin van het woord (onderwijsinstelling). Ik zou in ieder geval instituut (ook) als categorie laten staan. Dit is duidelijk mogelijk gezien de geschiedenis (van de naam van) het instituut. Peli 8 mei 2007 18:57 (CEST)Reageren

Voorzitter KNAW[brontekst bewerken]

De volgende toevoeging moet nog met een bron aangetoond worden: "Pas sinds 1973 heeft de KNAW een algemeen voorzitter, daarvoor werd het voorzitterschap om het jaar afwisselend vervuld door de voorzitter van de Afdeling Natuurkunde en de voorzitter van de Afdeling Letterkunde."

PieterJanR (overleg) 18 jun 2015 10:46 (CEST)Reageren

Datum oprichting KNAW[brontekst bewerken]

De KNAW zelf vermeld duidelijk dat het is opgericht in 1808. (http://www.knaw.nl/nl/de-knaw/geschiedenis-knaw) Dat de KNAW in het verleden van naam vernaderde en ten behoeve van die handeling zelfs eenmaal in één dag werd opgeheven en heropgericht, maakt niet dat ook het verband met de stichtingsdatum verviel.

Bijvoorbeeld: De Technische Universiteit Delft werd opgericht in 1842 als Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor 's lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel. Bij Koninklijk Besluit van 20 juni 1864 werd de Koninklijke Akademie (Delft) opgeheven en heropgericht als Polytechnische School (Delft). In 1905 werd de naam Technische Hoogeschool van Delft. Pas in 1956 kreeg de T.H. Delft rechtspersoonlijkheid en het duurde tot 1986 vanaf welke datum sprake is van de Technische Universiteit Delft. Als stichtingsdatum wordt tot op de dag van vandaag het jaar 1842 gehanteerd.

Politiek en overheden hebben hun eigen werkwijzen, die niet altijd overeenkomen met hetgeen in de maatschappij gebruikelijk is. Of hetgeen dat logisch is. Niemand maakt bezwaar tegen instellingen als de T.U. Delft, die uitgaan van de datum waarop zij oorspronkelijk zijn gesticht. Ook het bevoegd gezag gaat uit van de oorspronkelijk stichtingsdatum. Er was immers sprake van continuiteit. Dat is ook het geval bij de KNAW.

Als de lijn van 1938 als stichtingsdatum van het KNAW zou worden aangehouden, dan moeten we misschien ook stellen dat de Universiteit van Amsterdam niet is gesticht in 1632, maar in 1877 toen het een universiteit werd. Dit geldt voor meerdere andere universiteiten, maar ook voor andere oude instellingen. Je zou kunnen stellen dat de Nederlandse wetgeving tekortschiet in het herkennen en erkennen van sommige tradities en gebruiken in de maatschappij, of althans, in het in wetten en officiële dokumenten verwerken van deze tradities en gebruiken. Misschien komt dat door Nederlandse zakelijkheid of nuchterheid.

Ik stel voor dat aangehouden wordt dat de KNAW het jaar 1808 heeft als oprichtingsdatum.

oSeveno (Overleg) 3 mei 2017 13:59 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 mei 2019 05:34 (CEST)Reageren

Afgevinkt Link gerepareerd (al kan het mogelijk een false positive zijn [geweest]) + preventief/proactief archiefurl klaargezet in citeer-sjabloon. -- martix (overleg) 12 mei 2019 09:22 (CEST)Reageren