Overleg:Magnetisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toelichting: Sommige staalsoorten zijn niet te magnetiseren. Gebruiker:ellywa

Rondom een geleidende draad waar een stroom doorheen leidt,

die MOET dan wel geleidend zijn, als er stroom doorheen kan. Sorry voor m'n muggenzifterij hoor :-) Gebruiker:Pieter Suurmond

Ook elektrische dipolen trekken elkaar aan of stoten elkaar af afhankelijk van de orientering. De definitie zal aangepast moeten worden.Nijdam 19 jan 2005 00:40 (CET)

magnetisme wordt in de praktijk vaker in gauss dan in tesla gemeten.

Andere soorten magneten: NdBFe, SmCoFe

weet imand iet meer over mono-magneeten dat is nieuw het schijne machneten te zijn die aleen een noord of zuid pool hebben groetjes: Daniel van der Garde

- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 86.82.104.150 (overleg|bijdragen) op 3 feb 2006 19:47 (CEST).

"Het zou ook verband houden met de golf van uitsterving in het Perm en die in het Krijt."

Het is mij onduidelijk wat hiermee bedoeld wordt.

- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 80.126.116.249 (overleg|bijdragen) op 6 sep 2006 12:18 (CEST).

"noord"pool en "zuid"pool[bewerken]

Vraag: Als het bekend is dat er bij onze Noordpool de Zuidpool van het aardmagnetisch veld ligt en bij de aardse zuidpool de noordpool van het magnetischveld, dan zijn de benamingen Noord en Zuid voor deze polen niet willekeurig en moet er een absolute definitie van een Noordpool en een Zuidpool zijn. Wat is dan de fysische definitie van de Noord en de Zuidpool van een magnetischveld ??

Zie bijvoorbeeld de Rechterhandregel of Lorentzkracht. Caseman 17 okt 2007 17:17 (CEST)

spreekbeurt[bewerken]

ik wil een spreekbeurt houden hoe magneten worden gemaakt alleen deze informatie kan ik niks mee - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 190.88.173.175 (overleg|bijdragen)

Wikipedia is altijd in opbouw, en dus nog niet overal even compleet. **Man!agO** 15 jan 2011 06:33 (CET)

Waarom geen vermelding van Meneer Ampère?[bewerken]

Ik zie dat er verwezen wordt naar meneer Faraday maar niet maar meneer Ampère. Deze laatste heeft toch echt als eerste de wiskundige formule achterhaald die het verband legt tussen draden waar stroom door heen gaat en magnetisme. Kijk maar in de wiki van Ampère. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.197.201.33 (overleg · bijdragen)

Je bent van harte welkom om dit soort informatie zelf aan te vullen! Iedereen kan dit, gewoon rechtsboven op "Bewerken" klikken. --MichielDMN 🐘 (overleg) 3 jun 2011 22:31 (CEST)

Inleiding mist[bewerken]

Helaas mist dit lemma nog een inleiding zoals Magnetisme is.... (er wordt meteen gesproken over magnetiet, waar dit lemma eigenlijk niet over gaat). Als iemand met verstand van dit lemma een inleiding kan toevoegen, zou dit erg fijn zijn. Ik ben ook wel benieuwd wat magnetisme nu eigenlijk is. Timelezz (overleg) 3 aug 2013 18:08 (CEST)

Bedoeld: Inleiding ontbreekt? Ik neem niet aan dat er mist was in de inleiding. Het lemma zal de inleiding niet missen. Wij kunnen wel een inleiding missen in het lemma. Madyno (overleg) 4 aug 2013 13:54 (CEST)

Vernoeming van het woord magnetisme[bewerken]

In het artikel magnetisme wordt verteld dat magnetiet is vernoemd naar magnesia een gebied in Griekenland, maar in het artikel magnetiet, wordt verteld dat het is vernoemd naar een herder. Wat is nu waar? --– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 89.99.253.220 (overleg · bijdragen) 10 sep 2013 22:09‎ (CEST)

Zowel mijn etymologisch woordenboek, als mijn oude Oosthoek encyclopedie, vermelden de vernoeming van Magnesia: Magnētis lithos, steen van Magnesia. Madyno (overleg) 10 sep 2013 22:30 (CEST)
De Duitse WP heeft hierover een wat uitgebreider stukje: de:Magnetit#Etymologie_und_Geschichte. --Ajv39 (overleg) 11 sep 2013 00:01 (CEST)


bewerking noodpool van aarde is magnetische zuidpool[bewerken]

Ik had kort gerecapituleerd het zinnetje toegevoegd "Dit is iets waar we meestal niet bij stilstaan, maar de noordpool van een kompasnaald wijst immers naar het noorden, dus wordt deze aangetrokken door wat feitelijk een magnetische zuidpool is." Dit werd teruggedraaid. IMHO is recapituleren iets anders dan zinloos het voorgaande herhalen. De bestaande tekst heb ik twee keer overgelezen voor ik mezelf realiseerde wat er stond; vervolgens rolde ik van mijn stoel want ondanks dat ik toch heus hoog geschoold ben, was ik dit nooit eerder tegengekomen. Als je 't eenmaal weet, ja dan spreekt het voor zich. Als we dingen die voor zich spreken uit wikipedia houden, ja dan kunnen we alle natuurwetten wel schrappen. En inderdaad, veel natuurwetten worden zo in incrowd taal verpakt dat het geen kwaad zou kunnen om eens wat vaker kort te recapituleren in begrijpelijker taal. Okee, de "we"vorm heb ik aangepast. Maggy (overleg) 28 jun 2014 13:02 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Magnetisme. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 16:56 (CEST)