Overleg:Manicheïsme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De zin "Mani zag hoe het christendom verstarde en in wetten en dogma's gegoten werd" is door mij verwijderd. Mani's godsdienst ontstond onder invloed van een joodschristelijke sekte, niet in wisselwerking met de mainstream kerk van toen. Al helemaal niet omdat Mani zou hebben gezien dat het christendom in wetten en dogma's verstarde, aangezien deze eerst werkelijk invloed namen vanaf de vroege 4e eeuw, niet in de 3e eeuw. Besednjak 6 apr 2005 23:37 (CEST)


Leodegarius[bewerken]

In het artikel over Leodegarius (St-Léger) lees ik : "Hij bestreed het manicheïsme en hervormde de seculiere geestelijkheid." Weet iemand iets over de relatie van Leodegarius met het manicheïsme? Harry S. 9 apr 2007 15:00 (CEST)

Invoeld[bewerken]

Het manicheïsme is een synthese van de wereldreligies en het lijkt mij niet juist om te stellen dat andere organisaties putten uit "synthese" gedachten goed. Zeker niet zonder onderbouwing. In de synthese gedachte zit juist dat er veel bij andere religies en stelsels vandaan is gehaald.

--AadMan 5 okt 2009 16:24 (CEST)

Bronnen[bewerken]

Zijn er ook bronnen beschikbaar voor dit artikel? Ik heb me recentelijk eens in dit onderwerp verdiept en kwam daar enkele zaken tegen die in gaan tegen wat hier vermeld wordt, vandaar.--Mariette89 (overleg) 5 apr 2011 17:38 (CEST)

Schrijfwedstrijd[bewerken]

@10Guillot

Na dat ik dit artikel had aangemeld voor de Wikipedia:Schrijfwedstrijd merkte ik dat jij met dit artikel bezig ben geweest. Het gaat mij dan niet om je aanpassingen van 21.10 en 21.16, maar om die van 21.41. Ik erken op zich de juistheid van die opmerkingen, want ik heb uiteraard ook de Keulse Mani-codex in mijn bezit. Die stond dus ook al vermeld bij de literatuurlijst. Maar in het kader van die schrijfwedstrijd wil ik zelf bepalen of en vooral op welke plaats ik dergelijke teksten in de structuur van het artikel plaats. Ik zal die aanpassing om die reden dus verwijderen. Ik stel voor dat als je voorstellen tot verbetering hebt wij dit bespreken op deze overlegpagina. De teksten kunnen tot 1 november aangepast worden. Ik reken op je begrip hiervoor. Renevs (overleg) 30 aug 2017 22:55 (CEST)

@Kiro, De aanpassing van jou is in een van de tekstdelen die nog helemaal herschreven moeten worden.Renevs (overleg) 30 aug 2017 23:09 (CEST)

Ik zag je aanmelding voor de schrijfwedstrijd te laat, net nadat ik zelf ook in dit artikel iets had aangepast. Excuses. Er bestaat een sjabloon voor de schrijfwedstrijd met het verzoek bij grotere wijzigingen eerst te overleggen: { {schrijfwedstrijd} }. Dit kan handig voor je zijn om boven het artikel te plaatsen. Groeten, Kiro Vermaas Alchemic circle FMA alt black-white-transparent.svg 30 aug 2017 23:10 (CEST).
Dank voor de tip. Ik wist niet dat dit sjabloon bestond. Ik ga het er morgen proberen op te zetten. Renevs (overleg) 30 aug 2017 23:22 (CEST)
Ik ben er niet mee bekend, maar als dit bij het spel hoort, zal ik me aan de regels van dat spel houden. Succes met de schrijfwedstrijd. 10Guillot (overleg) 30 aug 2017 23:30 (CEST)

In de context van dit artikel...[bewerken]

Hoi. Ik las in het begin van het lemma de tekst; "In de context van dit artikel...". Het onderhavige lemma is voor mij geen 'artikel', maar info uit een encyclopedie. Het zou al beter zijn als er kwam te staan: "In de context hier...". Happytravels (overleg) 11 jan 2018 08:30 (CET)

Waar zie jij dat staan, want ik zie het niet. Renevs (overleg) 11 jan 2018 14:59 (CET)
Eerste regel, tweede alinea. Terzijde, sommige gebeurtenissen lijken als feiten te worden gebracht, zoals de zinnen: "Beide rijken voerden al in een oertijd, voor het bestaan van de kosmos, een strijd. In een tweede periode werd de kosmos gecreëerd uit zowel licht als duisternis." of als je het hebt over de openbaringen van Mani. Wetenswaardigheden over zijn ouders zou ik weglaten. Dat is meer iets voor zijn 'eigen' lemma. Happytravels (overleg) 12 jan 2018 10:11 (CET)
Mijn grote talent om zaken niet te zien of er overheen te lezen is weer duidelijk geworden. Mijn dank voor de correcties van spaties en komma's. Over de inhoud van je overige opmerkingen denk ik nog even. mvg. Renevs (overleg) 12 jan 2018 21:29 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Manicheïsme. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 26 jun 2018 23:13 (CEST)