Overleg:Melkzuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Goedemorgen collega schrijvers,[bewerken]

Goedemorgen collega schrijvers, Als recent nieuw lid van deze mooie gemeenschap heb ik zojuist mijn eerste bijdrage geleverd in het artikel "melkzuur". In de tweede alinea is de term "gluconeogenese" vervangen door "glycogenolyse". De blauwe links van de betreffende termen zullen duidelijk maken waarom.

Vriendelijke groet,

Jack - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Wikijack (overleg|bijdragen) 7 jul 2007 11:02 (CEST)

melkzuur - lactaat[bewerken]

Melkzuur en lactaat zijn niet hetzelfde, maar ik weet niet hoe ik dat in dit artikel moet duidelijk maken.

Lactaat is een zout dat ontstaat uit melkzuur. Wanneer melkzuur een H+ afgeeft, neemt de resterende verbinding Na+ of K+ op en wordt het dus een zout. Bij anaërobe glycolyse wordt melkzuur gevormd, maar dat melkzuur dissocieert heel snel tot een zout, lactaat dus.

Bron: J.H. Wilmore en D.L. Costill, "Inspannings- en sportfysiologie", Elsevier gezondheidszorg, Maarssen, 2006.

- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Dailydog (overleg|bijdragen) 8 dec 2008 19:56 (CEST)

Inderdaad, melkzuur is een bepaalde stof en lactaten zijn zouten van deze stof. De verwarring ontstaat omdat bij bloedwaardenmeting de termen lactaat en melkzuur door elkaar worden gebruikt. Maar buiten het bloedonderzoek gaat het om twee andere stoffen. Janmeut 18 mei 2009 00:11 (CEST)

Van dit stuk klopt weinig.[bewerken]

Van dit stuk klopt weinig. Al enige tijd is bekend dat melkzuur niet zorgt voor verzuring in de spier. Sterker nog: het wordt niet eens gevormd. Netto wordt er wellicht melkzuur gevormd, maar feitelijk wordt er lactaat gevormd (een base) en los daarvan komen H+ ionen vrij bij het verbruiken van ATP. Zie de volgende links:
http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/fontys/show.cgi?fid=2467
http://www.henkleenaers.nl/nrc4.htm
http://forum.dutchbodybuilding.com/f53/nieuwe-kijk-op-verzuring-spieren-lactaatvorming-niet-meer-vijand-190688/
--Tazelaar 11 mei 2009 13:31 (CEST)

Voel je vrij en ga je gang om aan te passen wat in jouw ogen niet deugt. Itsme 11 mei 2009 20:09 (CEST)

Links of rechtsdraaiend?[bewerken]

Het is mij nog altijd een raadsel wat het verschil is tussen linksdraaiend en rechtsdraaiend melkzuur. Ik dacht: Kom ik zoek het op in Wikipedia.... maar nee hoor, niets over te vinden in dit artikel. Vreemd. Ik raad de melkzuurexperts binnen Wikipedia aan om ons leken iets meer te vertellen hierover. Misschien is het iets totaal futiels, maar meld dat dan ook eventjes. Msj 21 okt 2010 10:42 (CEST)

Van alle organische verbindingen waarin minimaal één koolstofatoom verbonden is met vier verschillende groepen komen er ook meerdere isomeren voor die elkaars spiegelbeeld zijn (stereo-isomerie). Deze verbindingen zijn optisch actief, dus ofwel links of rechtsdraaiend. Het is denk ik wat veel gevraagd om dit bij alle optisch actieve verbindingen apart te vermelden, maar in dit artikel wordt wel degelijk melding gemaakt van de stereo-isomeren, al wordt er niet expliciet bij genoemd dat dit links- of rechtsdraaiendheid tot gevolg heeft. Caseman 21 okt 2010 10:57 (CEST)
Bedankt voor je antwoord! Ik snap wat je bedoelt, maar het is natuurlijk uitgerekend bij melkzuur het geval dat de zuivelfabrikanten je met deze eigenschap om de oren slaan in hun advertenties. Dus wat dat betreft lijkt me het bij melkzuur nog wel relevante informatie. Msj 21 okt 2010 16:04 (CEST)
Tsja, de marketing-afdelingen verzinnen ook iedere keer wat nieuws waarmee ze hun producten uit de grijze massa kunnen laten springen. Helaas (voor hen) krijg je bij melkzuur dat als product van fermentatie ontstaat altijd hetzelfde, 100% L. Alleen als je melkzuur op chemische manier synthetisch maakt krijg je half om half L en D (links en rechtsdraaiend) (een racemisch mengsel), de onbruikbare helft verlaat je lichaam dus ongebruikt. De marketingblurp bedoelt dus eigenlijk te zeggen dat het product met behulp van schimmels of bacteriën gemaakt is in plaats van met spul uit een reageerbuis, maar ja, dat verkoopt nu eenmaal minder goed. Caseman 21 okt 2010 21:26 (CEST)
Het ligt iets genuanceerder. Bij fermentatie kan zowel links- als rechtsdraaiend melkzuur ontstaan, afhankelijk van de gebruikte bacteriesoort. En er is wel degelijk verschil tussen de manier hoe links- en rechtsdraaiend melkzuur door het lichaam wordt verwerkt. Ik heb zojuist het artikel uitgebreid met de informatie die ik had, deels gebruik makend van info uit de Duitse wiki. Itsme 22 okt 2010 02:11 (CEST)
Ok, is inderdaad een stuk duidelijker dan wat me van de middelbare school nog bijstond. Bedankt. Caseman 22 okt 2010 07:07 (CEST)
Vandaag heeft Rasbak de wijziging van 84.197.130.95 teruggedraaid met als commentaar: "Onjuist?". De terugdraaiing van Rasbak is terecht. De fout die sommige mensen maken is dat zij denken dat de L ("Laevo" = Links) vorm altijd overeenkomt met Linksdraaiend. Dat is niet zo. De afkorting L of D zegt alleen of de structuur al dan niet overeenkomt met rechtsdraaiend glyceraldehyde. Of een molecule linksdraaiend of rechtsdraaiend genoemd wordt, wordt bepaald door de richting waarin het molecule gepolariseerd licht kan doen afbuigen, en dat lees je af door een "+" of "-" bij de molecuulnaam: rechtsdraaiend is altijd "+", linksdraaiend is altijd "-". Daardoor kan het (en zo zit het ook bij melkzuur) voorkomen dat de rechtstraaiende (+) vorm de L-vorm betreft (die inderdaad staat voor "Laevo" = Links). Zie ook het kopje "Nomenclatuur" van het lemma "Optische isomerie" (let in het bijzonder op "Helaas is er geen correspondentie tussen de drie systemen die hieronder individueel worden besproken, alle combinaties zijn mogelijk"). Voor wat betreft hoe het in het geval van melkzuur is, refereer is aan de engelstalige, duitstalige en franstalige interwikis, waar rechtsdraaiend (+) melkzuur inderdaad de L-vorm betreft. Met vriendelijke groet, Itsme (overleg) 13 jun 2011 01:07 (CEST)
(overgehaald van een andere overlegpagina):
Bij de pagina: Melkzuur staat het volgende "Op grond van hun verschillende optische activiteit wordt D-melkzuur ook wel linksdraaiend melkzuur, en het L-melkzuur ook wel rechtsdraaiend melkzuur genoemd." Maar bij de pagina Optische isomerie staat: "D en L D en L zijn de afkortingen van Dextro (rechts) en Laevo (links)" Dit laatste lijkt me juist, gezien de etymologische afleiding. Er staat dus een storende fout op de pagina Melkzuur. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Caerul (overleg · bijdragen)
(einde overgehaald gedeelte)