Overleg:Nederlandse Spreekwoorden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spreekwoorden[brontekst bewerken]

Zouden we hier alle spreekwoorden er bij zetten (met het nummer van op de tekening), of wordt het dan te druk volgens jullie? Zedutchgandalf(Overleg) | Op 15 jun 2010 17:07 (CEST)

Nederlandse Spreekwoorden[brontekst bewerken]

De kap aan de haag hangen

Deze persoon heeeft imo veel weg van een "geestelijke" die zich van zijn habijt ontdoet, is dit de letterlijke betekenis? Lotje (overleg) 15 mei 2018 11:55 (CEST)

Nee, de habijt heeft hij toch nog aan? Brimz (overleg) 15 mei 2018 14:35 (CEST)
Een pij was oorspronkelijk gewoon een naam voor een lang neerhangend kledingstuk van grove stof. Een habijt is de dagelijkse dracht van religieuzen, in tegenstelling tot de kleding die tijdens een godsdienstviering wordt gedragen. Kloosterlingen namen de pij als habijt, daarbuiten raakten pijen in onbruik. Ik kan me wel voorstellen dat deze woorden in een hedendaagse beschrijving als synoniemen zijn opgevat. Maar strikt genomen zijn niet alle habijten pijen (dat staat in feite ook al in het artikel) en als je teruggaat naar de middeleeuwen waren er ook pijen die door anderen dan religieuzen werden gedragen.
Met dank aan MarcoSwart. Lotje (overleg) 16 mei 2018 08:45 (CEST)

Linken naar Wiktionary[brontekst bewerken]

Om met de deur in huis te vallen: zou (waar mogelijk) "linken" aangebracht zijn? Neem nu bv. bij pilaarbijter om mee aan te vangen. :-) Lotje (overleg) 21 nov 2020 15:51 (CET)

Hmmm als ik doorklik op jouw link naar Wiktionary en daar ter plaatse weer de link gebruik die verwijst naar Wikipedia kom ik bij de verkeerde Pilaarbijter uit... vr groet Saschaporsche (overleg) 21 nov 2020 17:22 (CET)
@Saschaporsche: Zou Wikidata in de toekomst soelaas kunnen bieden? [26] Voor God een baard van vlas maken zit natuurlijk perfect. :-) Lotje (overleg) 22 nov 2020 12:18 (CET)