Overleg:Ontgroening (studenten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oude overlegpagina[bewerken]

Het volgende stond op de overlegpagina van de redirect Ontgroening (voorafgaand aan inauguratie). - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 30 nov 2009 23:17 (CET)

waarom niet 'Ontgroening' ipv Ontgroening (voorafgaand aan inauguratie)? Michiel1972 25 apr 2005 20:39 (CEST)

Het zit zo:

Vlaanderen Nederland
Doop Ontgroening
Ontgroening Inauguratie

"Ontgroening" heeft dus niet dezelfde betekenis; dus is een Doorverwijspagina gewenst... Puck 30 apr 2005 01:26 (CEST)

Nieuwe overlegpagina[bewerken]

Op 30 augustus 2007 is er een groot aantal ontgroeningspraktijken toegevoegd, en vervolgens gedeeltelijk weer verwijderd. Graag een toelichting! Soczyczi 30 aug 2007 14:19 (CEST)

Lichamelijke mishandeling, aanranding en verkrachting heeft niets met ontgroenen te maken. Drankspelletjes waarbij regelmatig doden vallen zie ik ook niet zo zitten. Vandaar. JacobH 30 aug 2007 15:05 (CEST)
Maar die activiteiten vinden soms wel plaats in het kader van een ontgroening. Ze moeten dus wel genoemd worden. PatrickVanM 30 aug 2007 15:13 (CEST)
Ik vrees dat je afkeer van studentenverenigingen je parten speelt en je neutrale blik vertroebelt, Patrick. "Die activiteiten vinden soms wel plaats in het kader van een ontgroening": waar baseer je dat in godsnaam op? Verkrachtingen in het kader van een ontgroening? Aanrandingen? Lichamelijke mishandeling? Tja als je invechten in de vereniging waarbij je alleen maar aan elkaars jasje mag sjorren mishandeling noemt.. En daarnaast al die talloze doden door drankspelletjes : sure. JacobH 30 aug 2007 15:44 (CEST)
Ik heb deze praktijken beschreven en hier zowel naar Nederlandse als internationale ontgroeningen gekeken. Ik bedoelde het meer als een uitwas op te schrijven, en ik heb er zeker niet mee bedoeld dat het algemene praktijk is. Ontgroeningen ontaarden, zeker als men ook buiten Nederland kijkt, wel eens in seksueel getinte spelletjes. Kijk ook naar het Engelstalige wikipedia-artikel.--Bor Komorovski 31 jul 2008 22:56 (CEST)
Nog een losse opmerking over drankspelletjes. Nog niet de helft van de drankspelletjes waarbij het bijna mis gaat komt in het nieuws. De vereniging waar ik lid was had een ontgroening die weinig voorstelde. Maar bij de commissie- en dispuutsontgroeningen ging het er wel heftig aan toe, en moest er zeker wel ieder jaar iemand naar het ziekenhuis gebracht worden om zijn maag leeg te laten pompen. Sterker nog, er was zelfs een systeem om als het mis ging iedere keer een andere dokter en een ander ziekenhuis in te schakelen omdat men anders argwaan kreeg. Na afloop ging er zelfs een mailtje rond om vooral niet tegen de media te praten! Bij een aantal andere verenigingen waar vrienden en familie lid zijn precies hetzelfde beeld. Ik ben zelf echt niet tegen ontgroeningen maar drankspelletjes maken in binnen- en buitenland slachtoffers. En men weigert er zelfs maar lering uit te trekken!--Bor Komorovski 31 jul 2008 22:56 (CEST)

Seks met kippen Nyenrode onwaar[bewerken]

Hetzelfde jaar onderzocht de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een incident op de Universiteit Nyenrode, vanwege vermeend seksueel misbruik van een of meerdere kippen[1].Ik heb dit verwijderd omdat het pertinent onwaar is. De Landelijke Inspectiedient Dierenbescherming heeft dit later moeten rectificeren. Overigens organiseert niet Nyenrode maar de studentenvereniging NCV de ontgroening.

Ik zie het[2]. Kom aub de volgende keer zelf met de bron, maar bedankt voor het corrigeren! Jeff5102 2 aug 2008 18:09 (CEST)

  1. ‘Seks met levende kip onderdeel ontgroening’ Michiel Haighton , De Volkskrant, 23 oktober 2007
  2. Rechter: kippenseks rectificeren; AD, 29 november 2007

Enige kanttekeningen[bewerken]

Er zijn een paar opmerkingen die ik over dit artikel wil maken; 1. Papoise heeft een mooie bron gevonden. Mijn complimenten! 2. Het lijkt mij, om het artikel wat korter te houden, aparte lemma's te maken met "Lijst van Misstanden tijdens ontgroeningen" en "Lijst van ontgroeningspraktijken". Nu nemen ze teveel ruimte en gewicht in, vind ik. 3. Datzelfde kan met het "Discussie"-stukje, maar eigenlijk vraag ik me af of dit wel thuis hoort in een encyclopedie. Het ziet eruit als een lijstje met willekeurig gekozen argumenten. Eigenlijk vind ik dat de tekst voor zichzelf moet spreken, zonder dat er voor- of tegenargumenten moeten worden voorgekauwd.Jackal 21 aug 2008 13:55 (CEST)


Punt 1: dank. NRC had goede bronnen destijds... Punt 2: aparte lemma's ben ik niet voor, de tekst moet wellicht worden ingekort omdat over de achtergronden van de misstanden via de al aangegeven literatuurlinken is te achterhalen. Lijst van onmtgroeningspraktijken is sowieso zinloos omdat deze slechts ter illustratie kan dienen en niet uitputtend kan zijn (ieder jaar worden er weer nieuwe 'grappen' bedacht). Dat maakt zo'n lijst al snel eindeloos lang en niet doeltreffend. Punt 3: eens, NE. wat mij betreft deleten. Groeten Papoise 21 aug 2008 15:02 (CEST)

Link?[bewerken]

Waarom staat er de link naar ontgroening.com bij? Naar mijn mening is dit een site die de zaken hoogst subjectief weergeeft, en verre van neutraal tegenover ontgroeningen staat. Lijkt me dus niet een handige site om naar te linken, ik zou de link weghalen. Gegroet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.86.197.93 (overleg · bijdragen)

Je hebt helemaal gelijk. Dit is geen informatieve site. De link is verwijderd. Dank je wel. Kattenkruid 14 apr 2009 22:52 (CEST)

Ik zie het probleem met deze site niet. Het linkt naar diverse nieuwsberichten over ontgroeningen, en daar is niks mis mee.Jeff5102 15 jul 2009 09:36 (CEST)

Mededeling[bewerken]

Ik heb filmpjes gezien op het internet van vrouwelijke studenten die een poker strip spel moeten spelen tegen elkaar. Diegene die verliest moet naakt door een studentengebouw lopen. Ik zie veel studenten met rugzakken foto's maken van de vrouw die verloren heeft. Ik heb het niet over een paar filmpjes maar heel veel. Er wordt blijkbaar een manier gevonden om vrouwen te vernederen door strip spellen te bedenken.

Ik vraag mij af of dit wettelijk verboden is onder de ontgroening regels. Zo niet dan adviseer ik iedereen om goed op te letten en niet de verenigingen geloven wat ze beloven. Geloof niet alles wat geschreven of gezegd is, zoek het eerst zelf op en vraag studenten of vrienden naar betrouwbare informatie. Denk aan standplaatsgebondenheid. Diegene die de ontgroening steunen zitten waarschijnlijk zelf in de vereniging, tenzij de achtergrond van de schrijver duidelijk is.

(Zie voor de filmpjes www.dailymotion.com en tik bij search strip poker) Datum geschreven op 17-01-2011 Printscreen is uitgevoerd op deze pagina

- De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 82.95.151.120 (overleg|bijdragen)

Ik heb er niks van kunnen vinden. Zeker dat het iets met ontgroeningen te maken heeft? Overigens is reeds bekend dat ontgroeningen (vooral buiten Nederland, voor zover ik weet) soms seksueel getint kunnen worden. Het lijkt me overigens sterk dat het verboden is. Als het op basis van vrijwilligheid gebeurt, lijkt het me in ieder geval lastig om er een zaak van te maken. Nietvoordekat (overleg) 15 jun 2011 15:09 (CEST)