Overleg:Overzicht van de Biologische Taxonomie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit ziet er een beetje uit als een potentiëel levenswerk. Wat ik me daarbij wel afvraag; wordt dit niet allemaal een beetje te groot voor wikipedia? Ik bedoel, ik kan nu al niet meer het overzicht zien, zonder behoorlijk te moeten scrollen. En als ik dan helemaal rechts ben, zie ik niet meer in wat voor sub-orde, orde, of wat dan ook, ik links ben begonnen. Of ligt dit aan mij/mijn instellingen? brimz 12 jul 2006 16:09 (CEST)[reageer]

Zo op het oog gaat het hier om een wat kleinschaligere versie van Wikispecies? Brya 28 sep 2006 22:18 (CEST)[reageer]


Even een kleine opmerking: Bij #Theorieën en voorstellen omtrent leven en de taxonomie ervan kan u commentaar geven op deze theorieën en er ook nieuwe bijschrijven, ik vraag u wel vriendelijk om er geen te verwijderen, tenzij ze te absurd voor woorden zijn.
Dit lijkt misschien nu nog op een persoonlijke overlegpagina maar het is zeker niet de bedoeling dat dit zo blijft.
Tuganax 15 dec 2006 14:38 (CET)[reageer]


Theorieën en voorstellen omtrent leven en de taxonomie ervan[brontekst bewerken]

Endosymbiontentheorie[brontekst bewerken]

De endosymbiontentheorie verklaart de herkomst van mitochondria en plastides. Mitochondria stammen af van proteobacteriën en plastides van cyanobacteriën. De herkomst van een volledige eukaryotische cel kan ook door de endosymbiontentheorie veklaart worden. De celwand zou van bacteriële oorsprong zijn en het kernmembraan zou zijn oorsprong bij de Archaea vinden.

Zuren die leven???[brontekst bewerken]

Als in de taxonomie van leven ook non-cellulair 'leven' wordt gerekend wordt hiertoe groepen als prionen en viroïdes bijgerekend. Prionen zijn proteïnes, met een speciale vorm. Viroïdes bestaan enkel uit enkelstrengs circulair nucleïnezuur, RNA of DNA. Alhoewel in de wetenschappelijke wereld vaak vrij gebrekkige definities gemaakt zijn, zo worden een aantal kenmerken als verplicht geacht terwijl er daar veel uitzonderingen op zijn, in feite is de taal een gebrekkig instrument om leven te definiëren. Maar als prionen en viroïdes leven, zou dat sugereren dat alle proteïnes en genen leven. Aangezien proteïnes bestaan uit aminozuren en genen uit nucleïnezuren, zou dit sugereren dat deze zuren 'leven'!!!!

Een gebrekkige classificatie[brontekst bewerken]

Als leven zoals wij dat kennen slechts een enorme verzameling van symbioses is, zou dit sugereren dat de taxonomie leven moet onderverdelen volgens de kleinste eenheid, die blijkbaar bestaat uit amino- en nucleïnezuur.
De classificatie die we nu gebruiken gooit alles door elkaar. Eventueel kunnen classificaties gemaakt worden van hogere 'niveau's'.
Zo kunnen er dus verschillende niveau's van leven herkent worden via de symbioses:

1ste niveau: proteïnes en genen afzonderlijk
2de niveau: symbioses tussen genen en proteïnes (virussen, cellen)
3de niveau: symbioses tussen prokaryote cellen, incl. eukaryote cellen
4de niveau: symbioses tussen eukaryote cellen, incl. meercellige organismes
5de niveau: symbioses tussen meercellige organismes

Leven bestaat niet uit materie, maar uit energie[brontekst bewerken]

Via een andere kijk op leven is leven energie (die geleid wordt door bepaalde materie). Als men zo dus levende materie zou moeten onderverdelen zouden ook bv. metalen hierbij moeten gerekend worden, zolang ze energie geleiden. Dit verklaart ook waarom amino- en nucleïnezuren zouden 'leven', een definitie van zuren stelt dat dezen elektronen kunnen opnemen.