Overleg:Palingsound

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ontstaan[brontekst bewerken]

"Deze specifieke vorm van popmuziek is in de tweede helft van de jaren zestig ontstaan. Als vroeg voorbeeld wordt Times Where When (1968) van The Cats beschouwd.[1] De ietwat gedragen zang en de Zuid-Europese invloeden in de palingsound worden door Volendammers wel verklaard onder verwijzing naar hun Spaanse afkomst; Spaanse soldaten zouden zich tijdens de Tachtigjarige Oorlog na de verloren Slag op de Zuiderzee (1573) met de plaatselijke bevolking hebben vermengd.[2] Deze afstamming berust echter op een mythe[3]."

  1. Katholieke koorzang uit Volendam, door Ariejan Korteweg, in de Volkskrant, 6 januari 2000
  2. Een scheut Spaans bloed en melancholie door Ariejan Korteweg, in de Volkskrant, 2 maart 1996
  3. Smid, Boudewijn, Enclave Volendam (2013) ISBN 9789400400573

De bovenstaande passage heb ik uit het artikel verwijderd. Het zou een mythe zijn, maar dat lijkt me te veel eer. Het artikel in de Volkskrant begint dan ook met "DE MOOISTE theorie over het ontstaan van de palingsound wordt toegeschreven aan een zekere professor Steur" (DE MOOISTE inclusief de hoofdletters). Mij komt het vooral niet serieus over en te ver gezocht. Ymnes (overleg) 29 jun 2016 18:55 (CEST)

Mee eens! Marrakech (overleg) 29 jun 2016 19:20 (CEST)

DE HOOFDLETTERS waarmee de tekst begint lijken me eerder een typografische ingreep om de overgang van lead naar het eigenlijke artikel te markeren, niet echt een reden om aam de inhoud neer te twijfelen. En die "professor Steur" is de in Volendam geboren RK theoloog Klaas Steur, die zich kennelijk ook bezig hield met de Volendamse volksaard, zie bv hier. al ben ik nog nergens de link tussen Spaans zaad en Volendams volkskarakter tegengekomen. Je zou eigenlijk zo'n Ariejan Korteweg een bron?sjabloon op zijn bureau moeten kunnen gooien. Blijft de vraag waarom Volendam zoveel muziek maakt, naast het bouwvakken en schoonmaken. Groet. Balko Kabo (overleg) 29 jun 2016 22:03 (CEST)

Bewerkingen door 'artiesten' die niet in een hokje geplaatst willen worden[brontekst bewerken]

http://www.nu.nl/muziek/1453938/3js-balen-van-palingsound.html Een van de Volendamse artiesten waarover deze pagina gaat probeert blijkens dit bericht op nu.nl dit artikel te manipuleren door zijn naam weg te halen, omdat hij niet in een hokje geplaatst wil worden. Ik plaats hem nu terug met een bron, even opletten dat dit niet opnieuw gebeurt.85.148.123.77 27 jul 2017 00:28 (CEST)

De bron die je opgeeft getuigt niet van veel kennis op muziekgebied. Heb je een betere, zoals magazines als One way wind, Muziekexpress, Lust for life, waarin deze muziekgroep expliciet onder de palingsound wordt ingedeeld? Een opsomming kan bij twijfel ook gerust zonder 3JS trouwens. Nu lijkt hij er een beetje geforceerd ingezet te zijn. Ymnes (overleg) 27 jul 2017 07:40 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Palingsound. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 apr 2019 17:01 (CEST)