Overleg:Robert Mugabe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

"Dictatoriale trekjes" waardeoordeel[bewerken]

Deze titel werd later toegevoegd door Mathonius (overleg) op 6 apr 2010 om 18:03 (CEST).


Argus, 250305: Is 'Dictatoriale trekjes' niet een waarde-oordeel? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.58.17.50 (overleg · bijdragen) op 25 mrt 2005 om 17:42 (CEST).

Argus, dat je dit artikel in twijfel trekt vind ik echt volkomen absurd. We mogen toch met z'n allen concluderen dat wat er vermeld wordt nagenoeg de waarheid benaderd, en dat we inmiddels allemaal kunnen concluderen dat Robert Mugabe een crimineel en zeer gevaarlijk persoon is die (kortweg een dictator) schuldig bevonden kan worden aan moorden en het stelselmatig onderdrukken en oplichten van zijn 'eigen' volk!? Laat staan het verbannen en de landonteigening van blanke boeren die soms al een vierde generatie van boeren vormden in Zimbabwe. Kortom; trek het artikel vooral in twijfel, maar kom dan ook met tegenargumenten! Succes toegewenst. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.210.24.182 (overleg · bijdragen) op 6 apr 2010 om 17:50 (CEST).

Neutraliteit betwist[bewerken]

Zoals hierboven al aangegeven. Dit artikel bevat betrekkelijk veel meningen die als feiten worden gepresenteerd. Bovendien vermeldt dit artikel geen bronnen. "Bronvermelding is een voorwaarde waaraan artikelen op Wikipedia moeten voldoen." (Overgenomen van WP:BRON). Om die reden is het van belang dat dit artikel verbeterd wordt d.m.v. ofwel het verwijderen van de subjectieve delen ofwel het toevoegen van referenties.

Hieronder enkele voorbeelden:

  • "Inmiddels werden er door de internationale gemeenschap sancties ingesteld, omdat Mugabe de mensenrechten schond, de oppositie intimideerde en zich steeds openlijker een gewetenloze dictator toonde, die door middel van terreur de macht in handen hield"
  • "Door onkundig gebruik en een slechte organisatie daalden de oogstopbrengsten in enkele maanden scherp."
  • "Er bestaat eveneens kritiek op Mugabe's weigering om de Ethiopische oud-president en ex-militaire dictator Mariam Mengistu uit te leveren en Mugabe's negatieve uitlatingen over homofilie en homoseksualiteit." (Tevens een holle frase).
  • "Door steeds grotere terreur tegenover de oppositie waren deze 'verkiezingen' niet meer dan een schijnvertoning en misten zodoende alle legitimiteit."
  • "Mugabe geeft hier echter geen gehoor aan en beantwoordt de kritiek met "jullie moeten je vuile bek houden"."
  • "In 1996 trouwde Mugabe met Grace Marufu voor de rooms-katholieke Kerk. Dit kerkelijk huwelijk was omstreden."

--Mathonius 1 mrt 2010 14:55 (CET)

ja, maar je kunt het toch allemaal moeilijk ontkennen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.207.163.194 (overleg · bijdragen) 23 nov 2011 19:40‎

Inmiddels worden deze feiten schoorvoetend erkend. Laten we de volle waarheid aan het licht komen, of doen we mee met een bekrompen politiek correct "denken"?

Onteigening[bewerken]

"Toegevoegd door Skelm" In 1890 kwamen de pioniers dit land binnen. Er woonden toen 400.000 mensen op een oppervlakte van 9 maal Nederland. De Mashona's bestonden uit vele substammen (300.000), de Ndebele's (100.000) waren een homogene stam die in 1840 vanuit Zuid Afrika binnen trok. Naast een paar kleine landbouw grondjes, bstond er geen landbouw en als de grond was uitgeput, trokken ze door naar een volgend stuk grond. Er bestaan geen "mooiste" stukken grond in de natuur. Landbouwgrond moet ontgonnen worden en dat is hard werken en herinvesteren in het land. Omdat blanke boeren (die ook Zimbabweanen zijn) dit constant hebben gedaan, werd hun land, goed landbouwgrond. Maar "landbouwgrond" bestaat niet in de natuur. Op deze boerderijen woonden ook veel landbouwarbeiders met hun gezinnen. Ze werden betaald, hadden onderdak en kregen gratis voedsel. In totaal zijn er nu meer dan 2.5 miljoen zwarte landbouwarbeiders dus dakloos en werkeloos geworden. De boerderijen liggen er nu kaal bij en de natuur maakt weer bezit van dit land, er groeien bomen op die nu 12 jaar oud zijn. De nieuwe eigenaren (de grootste dieven) zijn ministers en Rechters en Leger officieren. Ze verbouwen 0,0% voedsel. [1]

De onteigening begon in 2000, 20 jaar na de onafhankelijkheid. De rede was dat de meerderheid van de bevolking tegen het referendum had gestemd waarmee president Mugabe totale macht zou krijgen. Hij verweet de blanke boeren er van de plattelands bevolking beïnvloed te hebben om tegen te stemmen. De wraak van Mugabe was totale onteigening van de commerciële boeren (er waren ook zwarte commerciële boeren)waardoor alle landbouwarbeiders werkeloos werden en moesten overleven in de bush. Vele van hen zijn gedood en verhongerd.

Er is honger in Zimbabwe en het volk lijdt er onder. 4000 commerciële boeren hebben meer dan 40 miljoen mensen gevoed want mais werd geëxporteerd naar de buurlanden. Ook leuk om te weten dat de buurlanden deze blanke boeren met open armen ontvangt, als ze maar voedsel produceren. 80% van deze boerderijen zijn gekocht nadat Mugabe aan de macht kwam en ze kregen goedkeuring met "geen interesse" van de regering. Niets is gestolen in het verleden, hoe kun je stelen als er niemand woont? De tijd dat men met tien geiten en een halve acre met wat mais en tomaten heeft, is voorbij. Hiermee voed je geen natie met 10 miljoen inwoners. Skelm (overleg) 12 jan 2012 12:26 (CET)

Robert Mugabe is nog niet officieel afgezet: voorbarige conclusie over einde presidentschap![bewerken]

Plat gezegd is Robert Mugabe niet afgezet vanwege zijn politiek beleid, maar zijn zijn bevoegdheden opgeschort vanwege zijn slechte gezondheid. Hij is door zijn leeftijd klaarblijkelijk niet meer in staat als volwaardig staatshoofd te functioneren. Ik hoop persoonlijk dat hij dat zelf inziet en vrede zal vinden voor hij overlijdt, wat nog jaren kan duren. Met Fidel Castro is het allemaal wat minder stroef gelopen indertijd. Fidel heeft zich op tijd laten vervangen. Helaas heeft Robert dat niet willen inzien.Amand Keultjes ([[Overleg gebruiker:Amand Keultjes|overleg]]) 16 nov 2017 23:40 (CET)

Bovenstaand is inmiddels achterhaald. Hij heeft wel degelijk getekend waarmee een einde is gekomen aan zijn bewind. Klaas `Z4␟` V:  22 nov 2017 10:18 (CET)