Overleg:Sotsji

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als ik kijk op Wolgograd dan lees ik dat dat de op één na langste stad in Europa is, na Sotsji. Ik lees dat Sotsji op één na langste stad ter wereld is.
Tot zover Europa. Maar kennelijk is er buiten Europa nog één stad die langer is. Maar ik vind nergens welke dat is. Wie weet het? Erik Wannee (overleg) 5 jul 2011 18:36 (CEST)

Op dit Oekraïense blog lees ik dat Mexico-Stad met 200 kilometer de langste is. De lengte van Groot-Sotsji (dus niet de stad in enge zin) zou 148 kilometer zijn. Wolgograd kan zich alleen beroepen op het feit de tweede van Rusland te zijn (90 km). In Oekraïne ligt Kryvy Rih (Krivoj Rog) met 126 kilometer. Dat is de op een na grootste van Europa. Of je dit blog mag geloven weet ik uiteraard niet zeker. --hardscarf (overleg) 16 jul 2011 13:51 (CEST)


Onderdeel van Georgië[bewerken]

Ik zou even willen zeggen dat het grondgebied Abchazië van de 6de tot de 10de eeuw werd geregeerd door Abchazische koningen (zie eerste zin derde alinea van Voorgeschiedenis), vanaf 978 eigenlijk door een Georgische Koning. Als men zou vergeten dat de Anchabadze familie in het begin Georgiërs waren (maar hierover wel ik zeker geen discussie over beginnen). Ik zal dit veranderen naar 6e tot 10e eeuw, mocht er iemand zijn die toch denkt dat de Bagrationi's Abchazen waren mag je het weer veranderen van 6e tot 15de eeuw. Ik kan nergens een bron vinden dat zij weer onafhankelijk werden (tot 20 jaar gelden dan toch) dus ga ik daar geen nog een ander datum voor zoeken (hierover wel ik ook geen discussie over beginnen). GiorgiTu (overleg) 16 jul 2011 11:04 (CEST)

Volgens die redenering is Nederland nog steeds Duits/Spaans/Frans of Oosterijks, al naar gelang je historische interesses. Misschien wel Romeins! Over België wil ik het dan nog helemaal niet hebben.Kleuske (overleg) 16 jul 2011 11:13 (CEST)
Kleuske, ik wel zeker niet arrogant doen maar "Hierover wel ik geen discussie over beginnen"? Het is juist je mag niet zeggen dat zij een onderdeel van Georgië zijn omdat ze ooit onder Georgische bewind stonden, maar je kan je onafhankelijkheid ook niet rechtvaardigen door te zeggen dat je ooit al onafhankelijk was, maar dit is zeer offtopic en heeft niets te maken met mijn verandering, maar wat ik wou zeggen is dat de Abchazische koningen in het artikel 5 eeuwen langer aan het regeren waren dan in de realiteit en dit heb ik verandert. Dit >"Ik kan nergens een bron vinden dat zij weer onafhankelijk werden (tot 20 jaar gelden dan toch) dus ga ik daar geen nog een ander datum voor zoeken"< heb ik bij neergeschreven om te bewijzen dat die 15e eeuw niet klopte. We zouden hier beter geen discussie over beginnen, zeker niet op een artikel die bijna niets met Abchazië te maken heeft (nu toch niet meer). GiorgiTu (overleg) 16 jul 2011 12:38 (CEST)

Betekenissen van "Sotsji"[bewerken]

"Sotsji" is een gebied van 3.502 km², dat lijkt me wat te groot en te dun bevolkt om een stad te noemen. Verder kan "Sotsji" betekenen District Tsentralny (Sotsji), althans ongeveer die locatie (er is daar bijvoorbeeld een station dat zo heet), en misschien kan "Sotsji" ook betekenen de aaneengesloten bebouwing aan de kust (dat wordt gesuggereerd door enerzijds te stellen dat Krasnaja Poljana ten oosten van Sotsji ligt, en anderzijds dat het Olympisch Park Sotsji‎‎ in Sotsji ligt). We hebben dus twee of drie termen nodig om alles uit elkaar te houden, bijv. "Groot-Sotsji" en "het eigenlijke Sotsji". Suggesties? - Patrick (overleg) 25 dec 2013 21:33 (CET)

Gezien het feit dat "Groot-Sotsji" een agglomeratie en een lange stad wordt genoemd lijkt me dit de naam van de middelste (qua grootte) van de drie betekenissen. De bestuurlijke regio Sotsji bestaat dan uit Groot-Sotsji plus het achterland. - Patrick (overleg) 25 dec 2013 23:39 (CET)

Spelling: Sochi[bewerken]

Wordt het niet eens tijd dat we ons aanpassen aan de spelling Sochi ipv Sotsji? Dit is de internationale standaard en ook hoe de stad het zelf spelt in ons alfabet. Daarbij zijn er inmiddels echt niet veel nederlanders meer die moeite zullen hebben met de uitspraak van ch als tsj ipv g. PizzaMan (overleg) 22 jan 2014 13:10 (CET)

De stad houdt de Angelsaksische transcriptie aan omdat Engels nu eenmaal de lingua franca van de wereld is. Op de Nederlandse Wikipedia wordt het Nederlandse transliteratiesysteem gebruikt zoals vermeld in de Wikipedia:Transliteratie- en transcriptiegids, dat ook in veel Nederlandse media wordt gebruikt. Dat sluit m.i. ook beter aan bij de Nederlandse taal. hardscarf (overleg) 22 jan 2014 13:58 (CET)
Sowieso kloppen de beweringen niet: Sochi is absoluut niet de internationale standaard als je naar de interwiki's kijkt en we spellen immers ook geen Berlin, Paris of Munich bijvoorbeeld. Velocitas(↑) 14 feb 2014 16:07 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Sotsji. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 sep 2017 21:33 (CEST)