Overleg:Syndroom van Korsakov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heeft iemand verstand van dit onderwerp? Een korte zoektocht op google leert dat het syndroom van Wernicke niet hetzelfde is als de Korsakoff-psychose. Kort gezegd: Korsakoff = geheugenstoornis zonder dementie, Wernicke = motorische stoornis. Bij het syndroom van W-K is sprake van beide. Maar ik weet hier te weinig van om het artikel correct te kunnen redigeren. Een liefhebber? Fruggo 29 aug 2003 16:46 (CEST)

Zo beter? {het is antErograad, maar retrograad, zonder E.) Is dit overigens wel copyrightvrij Fruggo? Bart Evanherk 29 aug 2003 17:21 (CEST)

Ziet er een stuk beter uit. Copyrights heb ik niet heel actief gecontroleerd. Artikel is geplaatst door anonieme gebruiker. Gezien het aantal taalfouten dat er in zat, kan ik me niet goed voorstellen dat het ergens van overgenomen is. Fruggo 29 aug 2003 17:36 (CEST)
wellicht komt de inspiratie van http://www.hersenletsel.net/overzicht/artikelen/korsakov.htm ? Willem 29 aug 2003 20:17 (CEST)

confabulaties[bewerken]

Aanvullende informatie, bij het syndroom van Korsakov nemen de confabulaties in de loop der tijd af.

Bedankt voor uw opmerking, echter, bij het onderdeel 'Belangrijkste symptomen' stond al (als tweede punt):
"Confabulaties (nemen af in de loop van de tijd)"
Het lijkt me daarom niet nodig het artikel wat dit betreft te herzien. Robotje 17 dec 2004 05:39 (CET)Auteursrechten[bewerken]

Deze tekst lijkt wel letterlijk overgenomen van http://www.stoppen.be/wiki_Korsakov.htm MethoxyRoxy 1 mrt 2005 13:30 (CET)

Overname[bewerken]

Het tegendeel vermoeden is dat deze de site het overgenomen heeft van deze pagina. Gr JdG

Tekort aan vitamine B1, maar wel aanwezig in gist[bewerken]

Een tekort aan vitamine B1 is een onderdeel van het ontstaan van het syndroom, maar vitamine B1 zit o.a. in gist en granen, 2 ingrediënten van bier. Is dit een tegenstrijdigheid, of kan bierconsumptie gewoon niet leiden tot het syndroom van Korsakov?


een belgische site zegt daarover het volgende: "Bij een matige inname kan bier een bijdrage leveren aan de vitamine-behoefte. Anderzijds is het niet zo dat bij overdadig alcoholgebruik een goede reserve aan vitaminen wordt aangelegd. Integendeel, hoe meer bier men drinkt, hoe groter de vitamine (vooral vitamine B1) behoefte wordt.

(http://www.bierengezondheid.be/index_nl.jsp?Page=Dos33&Doc=brouwen

OK bedankt, ga het toevoegen voor de duidelijkheid. Evanherk 16 mei 2006 10:26 (CEST)

5k model[bewerken]

Tegenwoordig is er een 5e k aan toegevoegd.

De 5e K staat voor Kreatief, waarmee bedoelt wordt dat je in je benadering op een creatieve manier met de client omgaat en ook met eventuele oplossingen van de problemen die zich bij de korsakovcliënten kunnen voordoen.

met vriendelijke groet, Jeroen Scholte
– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.26.192.237 (overleg · bijdragen) 15 jan 2010 13:52 (CET)

landelijk platform korsakov.[bewerken]

De site van het "landelijk platform korsakov" bestaat niet meer. Deze site is opgegaan in het korsakovkenniscentrum (KKC) Dus de twee externe links verwijzen naar dezelfde site. met vriendelijke groet, Jeroen Scholte

Ik heb de link verwijderd. Bedankt voor de oplettendheid! Met vriendelijke groet, MrBlueSky (overleg) 9 feb 2011 20:35 (CET)

Apathie[bewerken]

Tegenwoordig wordt ook gebruikt van de empathisch directieve aanpak om mensen te activeren. Is de apathie bij Korsakov ook niet een belangrijk symptoom? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.169.87.148 (overleg · bijdragen) 2 dec 2011 12:17‎

Bedankt voor uw opmerking. Voeg gerust uw kennis toe aan het artikel, liefst met bron. Vr. groet, --JanB (overleg) 2 dec 2011 13:03 (CET)

Lindenhoff - De vier K's[bewerken]

Naar aanleiding van dit verzoek om bronvermelding: Met een zoekopdracht in Google kom ik dit PDF-bestand tegen waarin gesproken wordt over de instructievideo "De vier K's" uit 1990, gemaakt door Fred van Aubel en Henny Strijbos. Volgens het stuk presenteren in deze video "de B-verpleegkundige Hans Lindenhoff en ergotherapeute Barry Nugteren, beiden werkzaam op een afdeling met Korsakovpatiënten in Psycho-Medisch Centrum ‘Vijverdal’ in Maastricht (…) hun methode (…) van de vier K's": kort, konkreet, konsekwent en kontinu. Uit het feit datt dit de enige plaats is waarin Barry Nugteren wordt genoemd, maak ik op dat de vier K's vooral uit de koker van Lindenhoff komen. Of hij het principe van de vier K's ook elders, op schrift, heeft gepresenteerd wordt niet duidelijk. In de afstudeerscriptie 'Beloning als stimulans bij Korsakov' van Marga ten Wolde wordt een bron (Jenny Palm - Veranderd leven, 1991) opgevoerd, waarin in de vier K's op schrift zijn gesteld. In de scriptie staat verder dat Haex en van Noppen (2003) in het blad Denkbeeld daar een 5de K aan hebben toegevoegd, deze staat voor Kreativiteit. Dat er een vijfde K is toegevoegd, staat ook al drie kopjes hierboven genoemd.
Met vriendelijke groet, Itsme (overleg) 21 apr 2016 20:56 (CEST)