Overleg:The Wrecking Crew (studiomuzikanten)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Muijz in het onderwerp Reactie op bovenstaande

Versienummer verbeterd[brontekst bewerken]

Toelichting bij deze wijziging: ik heb onder andere een passage onzichtbaar gezet omdat deze weinig met het onderwerp heeft te maken (wat mij betreft kan de passage geschrapt).

In het sjabloon voor vertaling vanaf de Engelstalige Wikipedia waren op 23 maart de titel en het versienummer (oldid) van de Duitstalige versie toegevoegd.(bron) (Die Duitstalige was eerder al voor vertaling gebruikt). Ik heb dit aangepast, onder gebruikmaking van de opgegeven datum van overname. Muijz (overleg) 23 jun 2019 09:21 (CEST)Reageren

Hoi Muijz. Prima, goed dat er aan gewerkt wordt! Duim omhoog Heb nu even wat minder tijd. Zelf heb ik wat moeite met producers kopje. Het lijkt alsof de enige producer Phill Spector was. Inmiddels ontdekte ik dat er veel meer (ook zeer bekende!) producers van de Crew gebruik maakten (waaronder Brian Wilson, inderdaad Beach Boys, die zich snel ontwikkelde tot uitstekend producer. e.v.a.) Ik schrijf aan tekst hierover.
Ik verbaas mij wat over jouw vraag naar feiten betreft het geponeerde feit (...) dat er aanvankelijk vooral veel jazz- en klassieke muzikanten in de first-call groep zaten. Hal Blaine, Ray Pohlman, Carol Kaye, Joe Osborn, Earl Palmer- lees hun biografie elders, maar ook het stukje over (een deel van) hen in het lemma, en je ziet dat de stelling wel klopt. Kijk (luister) anders ook naar de video's waarnaar verwezen wordt. Overigens aanrader: veel (oorspronkelijke) verwijzingen uit VS-versie zijn erg leuk om te checken!
Betreft de Danillo bass: de Danillo was (1955) de eerste, toen nog zes-snaren bass, die fabrieksmatig geproduceerd werd. Hij gaf blijkbaar een wat lelijk dof plof geluid, zonder veel 'sustain'. Kort erna kwam Fender (1957/58) met zijn viersnarige jazzbass (die nog steeds gebouwd wordt). Ik heb jarenlang met mijn Fender jazzbassgitaar in bandjes gespeeld. Hoewel ik alleen nog maar op nylongitaren speel, heb ik nog steeds wat met een bass. Misschien zijn details overbodig, doch 'n beetje bassist vindt dat gewoon mooi Glimlach Het is hier ook niet eens volstrekt irrelevant: andere vergelijkbare groepen elders in die tijdstonden nog aan een upright bass te plukken.
Het detail betreft Carol Kaye: zij plakte haar snaren werkelijk AF! Ergens vertelt ze dat ze die plakstroken niet te lang kon laten zitten: ze gaven plakplaatsen op de lak. Wanneer je zelf bassgitaar speelt, probeer het eens, met eventueel een stuk schuimplastic onder de snaren bij brug. Geeft (gecombineerd met pick) heel erg het geluid wat Carol in die dagen produceerde. Erg aardig om te ontdekken! Maar, ja... - het IS een 'encyclopie', geen lesboek. Het blijft jammer dat dergelijke leuke details verdwijnen. Want WIE kijkt nu al die opnamen af? (Ook het lemma Carol Kaye ben ik aan het herschrijven/uitbreiden. Misschien krijg ik het daarbij Lach) Genoemde details vergeleken met andere gedetaileerde zaken in de tekst, kunnen nog veel meer werkelijk overbodige zaken verdwijnen! (Maar... ongetwijfeld vinden bv. producers de hierin genoemde details weer bar interessant) Desniettemin: is je argument dat het hier een encyclopedie betreft, heb je gelijk! Hoewel ik dan gelijkertijd vele (100en) artikelen aanwijzen waar dan zeker een fors aantal stofkammen doorheen moeten. Verrast
PS: Muijz, je ziet vast dat ik altijd bass(dubbel ss)gitaar schrijf. Een bassgitaar is een Amerikaans apparaat. Jazz, in ons Nederlands zou jaz volstaan. Maar het is een Amerikaanse muziekstijl. Ik vind het raar om bas te schrijven: dat is een beetje lage zangstem voor mij! Beetje eigenzinnigheid moet er toch in de wereld zijn??? Rollend op de grond
Erg benieuwd wat je van mijn opmerkingen vindt. Neem vooral niets persoonlijk, Muijz, het is maar mijn/een mening Rollend op de grond. Ben echt allang blij dat er goed door de tekst gekamd wordt: in mijn haast wil ik nog wel eens wat zaken door elkaar plakken en knippen, dan is correctie gewenst!Gezicht met bril

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Allardo (overleg · bijdragen) 23 jun 2019 17:47

Reactie op bovenstaande[brontekst bewerken]

"Ik verbaas mij wat over jouw vraag naar feiten betreft het geponeerde feit (…)."

Ik vraag naar bronnen. Wat op Wikipedia wordt geschreven moet verifieerbaar zijn - niet alleen voor mij, maar voor iedere lezer. Je "lees hun biografie elders, maar ook het stukje over (een deel van) hen in het lemma" is onvoldoende; Wikipedia is niet zelf een bron.

"Betreft de Danillo bass: de Danillo was (1955) de eerste, toen nog zes-snaren bass, die fabrieksmatig geproduceerd werd. Kort erna kwam Fender (1957/58) met zijn viersnarige jazzbass (die nog steeds gebouwd wordt)."

Ik neem aan dat je Danelectro bedoelt. Danelectro maakte vanaf 1956 een zesjarige basgitaar. (Fender volgde in 1961 met de Fender VI.) De Fender Jazz Bass is van 1960. (Dit was niet de eerste basgitaar van Fender; de Fender Precision Bass kwam in 1951 uit.)
M.i. is niet van belang dat het een basgitaar van het merk Danelectro betreft. Hoogstens dat het een zessnarige basgitaar betrof.

Overigens lijkt Carol Kaye op de door jou opgegeven sessie gitaar te hebben gespeeld; de basgitarist was Wallick Dean, en James Bond (sic) speelde contrabas. (bron) Kaye geeft zelf ook aan dat ze gitaar speelde. (bron)

"Het detail betreft Carol Kaye: zij plakte haar snaren werkelijk AF! Ergens vertelt ze dat ze die plakstroken niet te lang kon laten zitten: ze gaven plakplaatsen op de lak."

Carol Kaye dempte haar snaren af met vilt over de snaren. Dat vilt plakte ze vast. (bron) Andere basgitaristen uit die tijd dempten hun snaren af met een stuk schuimrubber onder de snaren. Fender heeft ook een tijdje een soort 'demper' geleverd in de beschermkap die over de brugzadels ging.

"Hoewel ik dan gelijkertijd vele (100en) artikelen aanwijzen waar dan zeker een fors aantal stofkammen doorheen moeten."

Dat wil ik best aannemen. Mijn tijd is helaas beperkt. (Ik heb duizenden passages opgeslagen die eigenlijk verbeterd moeten worden.)

"Muijz, je ziet vast dat ik altijd bass(dubbel ss)gitaar schrijf. Een bassgitaar is een Amerikaans apparaat. (…) Ik vind het raar om bas te schrijven: dat is een beetje lage zangstem voor mij! Beetje eigenzinnigheid moet er toch in de wereld zijn??? "

De Nederlandse spelling luidt basgitaar. De zangstem is bas. Het akoestische instrument dat Leo Fender wilde vervangen door de basgitaar heet contrabas.
Eigenzinnigheid is prima, maar niet op Wikipedia. Het is een collectief project en je zult je dus moeten aanpassen aan de overige gebruikers/medewerkers.

Muijz (overleg) 30 jun 2019 13:30 (CEST)Reageren


P.S. Je was je ondertekening vergeten.