Overleg:Witte haai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel is gebaseerd op de bron die auteursrechtelijk beschermd is, en gebaseerd op eigen bronnen. Dit artikel is nu vrij van auteursrechten. Naar mijn weten is een hai geen zoogdier maar een vis. Geef een gil indien het incorrect is!!! Jürgen 24 jan 2004 12:33 (CET)

klopt toch? verder: als een tand afbreekt wordt die tand vervangen maar dat gebeurt al vanzelf. de witte haai wisselt voortdurend tanden. dus niet alleen als er een afbreekt.

en sommige haaien hoeven niet te blijven zwemmen. denk maar aan tapijthaaien. ook zie je soms op tv haaien die stil liggen.


foto's[brontekst bewerken]

Voeg alstublieft nog wat foto's toe!!!!

tropische?[brontekst bewerken]

in het artikel staat vermeld dat de witte haai in tropische zeeen voorkomt? naar mijn weten klopt dit niet. de tijger haai komt wel in tropisch water voor maar de witte haai niet. als je kijkt naar bijvoorbeeld australie dan komt de witte haai alleen in het zuiden voor waar het water koud is. in de winter zwemt hij tot aan frasier island voor de jaarlijkse walvissen trek maar verder als dat komt hij niet aangezien het water daarna te warm is!! kan iemand mij dit voro mij misschien bevestigen of ontkrachten?`

in het artikel staat dat ze voornamelijk in koudere en gematigde zeeen voorkomen en dat is ook zeker het geval. Echter komen ze wel degelijk voor in warmere wateren zoals bijvoorbeeld de middenlandse zee (waar ze voornamelijk jagen op dolfijn en tonijn) eind jaren 90 heeft de noord-oost kust van italie (adriatische zee dus eigenlijk) zelfs erg veel last gehad van de great white. een exemplaar van 6 meter plus zat toen zelfs nog verstrikt in een visnet van een visser. Grootste levende great white wereldwijd ooit gevangen, is gevangen vlakbij malta voor zover ik me kan herrineren. 7.48 meter. Naar verluid schijnt er zelfs een kraamkamer te zijn bij malta, maar dit is wetenschappelijk nooit bevestigd.....helaas wordt de great white steeds minder gesignaleerd in de middenlandse zee. Menno m

Foutieve informatie[brontekst bewerken]

Het is onjuist dat in de laatste 30 jaar slechts vier witte haai aanvallen met dodelijke afloop hebben plaatsgevonden. Alleen al in 1998 zijn vier mensen overleden door een aanval van een witte haai!!! Zie: http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/White/Decade.htm

Ik vind die pagina niet helemaal duidelijk. Dezelfde website (http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/statistics/species2.htm) geeft aan dat tussen 1580 - 2007 64 aanvallen plaatsvonden met fatale afloop. Dat is gemiddeld 1 slachtoffer per 6 jaar. Wimmel 30 mrt 2008 21:36 (CEST)


2 ton???[brontekst bewerken]

Kan iemand de bron achterhalen waarin staat dat een witte haai 2000 kg weegt? Bij mijn weten is 1000 kg een veel betere schatting voor het gemiddelde gewicht. Ik denk zelfs niet dat er veel meldingen bestaan van witte haaien die veel zwaarder waren dan een ton.

--Rikske V. 20 nov 2008 22:08 (CET)

Ik heb het wat aangepast en er bronnen bijgezet. -B kimmel 21 nov 2008 14:29 (CET)

Bron achterhalen niet, er circuleren namelijk inderdaad veel verschillende berichten over het net, qua gewicht en afmeting. er zullen vast uitschieters bij zijn, maar uiteindelijk zal de waarheid van het gemiddelde ook daadwerkelijk wel ergens in het midden liggen. denk dat je met het gemiddelde van rond de 1000 KG dus helemaal niet zo ver bezijdens de waarheid zit. wat wel algemeen bekend is, is dat er bij dyer island Zuid-Afrika voornamelijk kleinere exemplaren voorkomen met een gemiddelde van tussen de 3,50 en 4,50 meter. maar er zijn ook exemplaren gespot van boven de 5 meter, die inderdaad richting de 1,5 tot 2 ton gaan. De grotere exemplaren komen voor bij Zuid Australie en bij Los angeles california. hier schijnen de gemiddelden toch echt een stuk hoger te liggen, met uitschieters naar boven de 6 meter! alsof er een bus voorbij zwemt zeg maar. lijkt het erop dat de greatwhite langzaam aan het verdwijnen is in de middenlandse zee, wordt deze top predator steeds vaker gespot voor de kust van Mexico, waar inmiddels een gezonde populatie schijnt te ontstaan....menno m

Bijtkracht[brontekst bewerken]

Volgens dit wikipedia-artikel Bijtkracht wordt bijtkracht uitgedrukt in kg/cm2. Het Witte Haai-artikel heeft het over 1800 kg zonder te melden over welke oppervlakte dat gaat. Er wordt ook melding gemaakt van een bijtkracht bij de mens van 80 kg, bovenstaande link echter zegt 80 kg/cm2. Ik durf echter niets te wijzigen omdat een ander artikel http://www.glapbta.com/BFBP.pdf duidelijk onderscheid maakt tussen bijtkracht en bijtdruk. Maar er zit iets scheef. -- W.D. Sparling 20 jun 2010 17:18 (CEST)

Inderdaad, hier is veel verwarring. Heeft volgens mij te maken met geknoei met eenheden. Ik vond bij de vertaling van een boek over haaien voor de bijtkracht van de witte haai 600 pound per square inch. Ik had mijn twijfels over deze waarde, maar bij het zoeken naar mogelijk betere getallen, trof ik onderling enorm verschillende waarden. Ik maakte toen maar van die 600, 42 kg force per centimeter omdat 1 kgf/cm^2 gelijk is aan 14,22 pound/inch^2. Misschien kan iemand reageren die praktische ervaring heeft met de manier waarop bijtkracht in de praktijk gemeten en uitgedrukt wordt?--HWN 21 jun 2010 10:36 (CEST)
De engelse pagina great white shark heeft het over een "bite force" van 18.000 newton. Officieel wordt kracht uitgedrukt in N of in kgf. Als het om kgf/cm2 gaat is het wellicht beter te spreken van "bijtdruk". Ik heb een soortgelijke vraag gesteld op de overlegpagina van bijtkracht, dus ik wacht maar af. (W.D. Sparling 22 aug 2010 00:31 (CEST))

Bepaalde leeftijd[brontekst bewerken]

"Witte haaien veranderen van levensgewoonten als ze een bepaalde leeftijd bereiken". Een anonymus reageerde hierop door achter deze zin "Maar welke dan?" te schrijven. Dat heb ik verwijderd, maar het is wel een goede vraag. W.D. Sparling (overleg) 18 feb 2014 11:57 (CET)

Vaag en onduidelijk taalgebruik[brontekst bewerken]

Behalve dat er nogal wat typefouten instaan (spaties en komma's) staat het lemma vol met zinnen als "het schijnt dat" en "naar verluidt", enzovoorts. Ook vibd ik verschillende kaartjes niet duidelijk (de afmetingen alsook de verspreidingskaart (waarom alleen de kustgebieden aangegeven als ze ook ver in de oceanen voorkomen? Misschien kan @Wikiklaas: het lemma wat verduidelijken / van meer bronnen voorzien. - martix (overleg) 6 jun 2017 18:27 (CEST)

Dat kaartje is een keuze. Er is ook deze. De IUCN geeft een gesloten range (kan even duren voordat de kaart geladen is); FishBase geeft zowel de theoretische verspreiding als een kaart met waarnemingen (klik op "native range" of "point map"). Die laatste lijkt verdacht veel op de kaart die nu in ons artikel staat. In de tekst stond en staat ook dat de haai een sterke voorkeur heeft voor kustwateren van gematigde streken, vooral omdat daar een van z'n prooien veel voorkomt. Theoretisch komt de haai ook in de open oceanen voor maar daar is de dichtheid aan prooien bijzonder laag, en de meeste grote prooien (dolfijnen, marlijnen) zijn hem in open water te snel af. Er is bekend dat ze soms een oversteek maken, maar voor een witte haai kan het niet uit om lang in de open oceaan te blijven: dan verhongert ie. De keuze voor het ene of het andere verspreidingskaartje wordt dus bepaald door wat je ermee wilt laten zien: de plek waar je ze theoretisch kunt tegenkomen, of het gebied waarin ze leven. Ik kijk nog naar de onduidelijkheden in de tekst. WIKIKLAAS overleg 6 jun 2017 20:12 (CEST)
Dank je wel weer - er staat in het artikel onder meer dat naarmate de haai ouder wordt, deze in dieper water voorkomt.. Het lijkt meer dat sommige claims uit het artikel in perceptie in tegenspraak zijn. Ik wacht af! - martix (overleg) 6 jun 2017 20:16 (CEST)
NB: ik doel ook op:
Aanhalingsteken openen

Verschillende haaien, van groot naar klein Megalodon (maximale grootte), Megalodon (minimale grootte), walvishaai, witte haai.

Aanhalingsteken sluiten
bij de afmetingen.. daar staan 4 haaien omschreven en ik zie er maar 2 getoond (t.o.v. de mens) - martix (overleg) 6 jun 2017 20:23 (CEST)
Wikiklaas, bedankt voor je vele en snelle verbeteringen. Ik weet niet of je al klaar was, maar m.b.t. breaching, kennen we daar in het Nederlands niet gewoon het woord "breken" voor (van "door het (water)oppervlak breken")? Hebben we daar per se een leenwoord voor nodig? - martix (overleg) 7 jun 2017 12:32 (CEST)

Bijtkracht[brontekst bewerken]

NB:Bijtkracht in kg zegt ook niets als er geen oppervlakte bij staat (kg/m2 of kg/cm2) - martix (overleg) 6 jun 2017 21:28 (CEST)

Verspreiding[brontekst bewerken]

Als de haaien zich voornamelijk toch ophouden rond dezelfde plaatsen, is er dan ondertussen geen genetisch verschil tussen de populaties meetbaar? - martix (overleg) 6 jun 2017 22:30 (CEST)

@Hobbema: Dank voor het aanpassen van (onder meer) het verspreidingskaartje; Hierboven stond al een vraag t.a.v. die van een tijd geleden m.b.t. die verspreiding, die dan meer gebaseerd zou zijn op de waarnemingen(?), maar dat laat volgens mij ruimte voor een ambivalente interpretatie die (volgens mij dan) niet strook met de werkelijkheid. Groeten, -- martix (overleg) 23 jan 2019 00:37 (CET)
Op de duitse wikipedia staat nog een ander kaartje, waarin ook het 'Hauptvorkommen' wordt aangegeven. Misschien is dat (nog) beter? Hobbema (overleg) 23 jan 2019 20:32 (CET)
@Hobbema:Ik weet helaas niet zoveel op dit gebied als dat ik zou willen[noot 1], maar het Duitse artikel is wél een etalage-artikel, en dat zegt denk ik wel wat.[noot 2] Het is aardig op dat kaartje in het Duitstalige artikel – voor zover ik dat eruit begrijp/kan opmaken – zowel de waarnemingen als het (daadwerkelijke/veronderstelde/aan zekerheid grenzende waarschijnlijke?) verspreidingsgebied is weergegeven (of wat misschien door indirect bewijs het aangetoonde verspreidingsgebied is). Maar ik ben dus niet kundig genoeg en het Duits niet genoeg machtig om een antwoord te geven; ik denk dat Wikiklaas een beter antwoord kan geven (zoals hij eerder heeft gedaan m.b.t. dit en andere artikelen)? Groeten -- martix (overleg) 23 jan 2019 23:17 (CET)


Voetnoten bij het bovenstaande kopje
  1. Wat ik wel weet, is meestal al lang in de artikelen vermeld, en wat ik (zelf) nog niet weet, zou ik graag te weten willen komen door het lezen van (biologie-)artikelen als deze.
  2. Vergelijk bijvoorbeeld het toch wat korte "Perzische leeuw" met het Duitstalige "Asiatischer Löwe"; het artikel op de nl-wiki kan ook flink verbeterd worden, want(/maar) Duits leest voor mij lang niet zo lekker weg en subtiele details ontgaan me snel.

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Witte haai. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 15 jul 2017 14:50 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Witte haai. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 okt 2017 20:52 (CEST)