Perzische leeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perzische leeuw
IUCN-status: Bedreigd[1] (2008)
leeuwin
leeuwin
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Felidae (Katachtigen)
Geslacht:Panthera (Grote katten)
Soort:Panthera leo (Leeuw)
Ondersoort
Panthera leo persica
(Meyer, 1826)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Perzische leeuw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Perzische, Indische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica) is een ondersoort van de leeuw. De dieren zijn slechts iets kleiner dan de Afrikaanse leeuwen en hebben een huidplooi midden over de buik. De manen van de mannelijke leeuw zijn eveneens kleiner. De familiegroepen zijn ook kleiner, meestal twee verwante vrouwtjes met hun jongen.

In het begin van de jaartelling leefde de Perzische leeuw in een min of meer aaneengesloten leefgebied van Griekenland via Turkije en Syrië naar Irak, Iran en van Pakistan tot in Noord-India. De aantallen van deze leeuwensoort zijn enorm geslonken door vernietiging van hun habitat alsook door plezierjacht tot er rond 1900 nog maar 15 leeuwen overbleven. De laatste jaren stijgt het aantal exemplaren. In 2010 waren er 411 Perzische leeuwen (vgl. 359 in 2005, 327 in 2001). Ze leven allemaal in het Gir Forest National Park in Noordwest-India.

Relatie met de mens[bewerken | brontekst bewerken]

Meestal wordt in dierentuinen de Afrikaanse leeuw gehouden, maar men kan de Aziatische leeuw op één plek in Nederland aantreffen: Blijdorp. Ook in België leven er nog Perzische leeuwen in het dierenpark Planckendael nabij Mechelen.

In religie en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Alexander de Grote op leeuwenjacht, een van de aan hem toegeschreven daden.

De leeuw waar in de Bijbel over gesproken wordt (denk aan 'Daniël in de leeuwenkuil') is een Perzische leeuw. En ditzelfde geldt voor de afbeelding van Alexander de Grote met een leeuw. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat de leeuwen die in de Romeinse arena's werden gehouden om te vechten met gladiatoren, maar ook om christenen te doden, voor een belangrijk deel Perzische leeuwen waren.