Overleg Wikipedia:Wikiproject/Film

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Film Portaal Film
Hoofdpagina Overlegpagina Richtlijnen Actielijst Werkplaats Gerelateerde overlegpagina's:
- Overleg portaal
- Overleg richtlijnen
- Overleg infobox film


Dit is de overlegpagina van het Filmproject. Hier kan over allerlei zaken gepraat worden die met het project of met andere filmzaken te maken hebben.


Archief
Berichten worden na 3 maanden automatisch gearchiveerd en staan dus opgeslagen in kwartaalpagina's:
2018VOEG EEN NIEUW BERICHT TOE


Korte films geproduceerd in opdracht van NTR Kort![bewerken]

NTR Kort! is onderdeel van een filmfonds dat (nieuwe) filmmakers subsidieerd met het maken van een korte film. De films krijgen standaard een vertoning op de Nederlandse televisie en staan op de NTR Kort! website. Sommige van deze korte films worden later opgepikt door film festivals en sommige winnen zelfs grote prijzen. De meeste echter niet. Deze films blijven buiten NTR Kort en de bijbehorende websites onopgemerkt. De enige bronvermelding is dan NTR Kort! zelf en deze is niet onafhankelijk. Er zijn nu een tal van dit soort onopgemerkte Kort! films op wiki zonder bronvermeldingen. Mijn vraag is dan ook, is louter een NTR Kort! film voldoende relevant om standaard een wikipagina te maken?

  • Indien ja, kunnen we Kort! verder aanvullen. We zijn dan wel de NTR Kort database een-op-een aan het overnemen.
  • Indien nee, dan zullen er een tal naar TBP moeten gaan voor heroverweging.

Graag uw mening. HM Wilburt (overleg) 12 jun 2019 14:11 (CEST)

Eerste tip: de relevantie-criteria op WikiData zijn (enorm veel) lager. Daar kun je sowieso iedere kortfilm aanmaken, met alle bekende properties. Edoderoo (overleg) 12 jun 2019 15:00 (CEST)
Als ik een petscan doe op de cats Film_uit_20XX en Korte film is het resultaat dat de enige korte films op nl.wikipedia.org van NTR Kort! komen. De rest zijn buitenlandse korte films. Er zijn werkelijk geen Nederlandse korte films op onze wiki die niet via NTR Kort zijn binnengekomen. De andere worden elke keer voor TBP klaargezet. Ik maak mij nu ook zorgen over de NTR Kort! criteria en de TBP uitvoering op niet NTR Kort! korte films. HM Wilburt (overleg) 13 jun 2019 07:17 (CEST)
We zijn te vaak een encyclopedie van winnaars, van de week werd bij een film nog geroepen niet landelijk vertoond, daarmee worden we meer een concurrent van Rotten Tomatoes, dan een naslagwerk waarin je iets kunt opzoeken. Als je wint, heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden. Toch sprong de goede man van het dak. Edoderoo (overleg) 13 jun 2019 08:00 (CEST)
Het is wat mij betreft simpel: een onderwerp dat in geen enkele onafhankelijke bron beschreven is, is hoe dan ook niet relevant voor een encyclopedie. We hoeven van mij geen NTR Kort-database 2.0 te worden. Encycloon (overleg) 13 jun 2019 11:36 (CEST)
Op zich is het inderdaad eenvoudig en moet je elk artikel gewoon op zijn eigen merites beoordelen. Er zijn zoveel programma's op TV, zonder dat die ooit enige aandacht krijgen in 'de bronnen'. Of ga je een artikel schrijven dat in feite alleen op een verkapte databasevermelding is gebaseerd? Dat past niet bij de grondregel van Wikipedia. Thieu1972 (overleg) 13 jun 2019 12:41 (CEST)
De vraag is dan, zien wij de NTR Kort! en NFF websites welke als toekenning van deelname aan NTR Kort! gemaakt worden als onafhankelijke bronnen? HM Wilburt (overleg) 13 jun 2019 17:42 (CEST)
Nee. Als je een film maakt in opdracht van en gesubsidieerd door een fonds en TV-programma, dan zijn dat fonds en TV-programma niet onafhankelijk. Alleen als de aldus verkregen films dermate veel aandacht krijgen dat ook andere (onafhankelijke) media erover gaan berichten, wordt het een ander verhaal. Sowieso is het krijgen van geld en zendtijd geen reden om iets automatisch encyclopedisch te bestempelen, en dat is wat je hier in feite doet: een fonds geeft geld, een omroep regelt zendtijd, en het product is dus per definitie EW? Thieu1972 (overleg) 13 jun 2019 17:53 (CEST)
Ik denk dat je hier de kwestie perfect omschrijft. Kunnen wij consensus vinden dat geld krijgen voor maken van een NTR Kort! met de daarbij behorende uitzending/vertoning op hun platformen onvoldoende zijn tenzij de NTR Kort aanzienlijke media aandacht krijgt, een prijs wint (bijv. Gouden Kalf), of geselecteerd wordt bij onafhankelijke festivals? HM Wilburt (overleg) 13 jun 2019 21:23 (CEST)
Consensus vind je niet met 3 man op een hoekje van nl-wiki, daarbij zijn er nog wel meer mogelijke redenen dat iets toch wel voldoende is voor een encyclopedie, zonder dat ze aan de drie voorwaarden die je hier noemt. Hierboven werd trouwens maar 1 voorwaarde genoemd: dat is het subclubje "alleen maar bronnen, geen bronnen is weg", die hebben daarmee min of meer maling aan een Gouden Kalf, hoewel de staande praktijk zal zijn dat een Gouden Kalf garant zal staan voor media-aandacht, en daarmee bronmateriaal, maar we zijn hier met een hypothetische discussie bezig. Edoderoo (overleg) 13 jun 2019 22:14 (CEST)
Eens met Edo: consensus van een paar man op een pagina die al jaren stil is, is geen consensus. Thieu1972 (overleg) 14 jun 2019 07:02 (CEST)