Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:84.104.158.167

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Abrikoos
Hallo, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.162.203 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Abrikoos[brontekst bewerken]

De naam van een organisme is in wezen een betekenisloos ding, dat dient als label om een groep van organismen (soort, geslacht, familie) aan te duiden. Aan de vertaling ervan kunnen geen conclusies worden verbonden. Met name veel oude namen (18e eeuw) zijn gegeven omdat men veronderstelde dat een soort een bepaalde eigenschap had of ergens vandaan kwam. Er zijn legio voorbeelden waarbij die veronderstelling naderhand werd gefalsifieerd. Het Latijnse bijvoeglijk naamwoord armeniacus (vrouwelijk armeniaca) kan overigens verwijzen naar Armenië maar betekent in de botanie ook "abrikooskleurig". De naam was kennelijk al in zwang voordat Linnaeus die definitief aan de soort gaf.

De manier waarop je de inleiding van het artikel aanpaste, past niet in Wikipedia. Je maakte er een soort polemiek van, niet het neutrale stukje dat we onze lezers willen voorzetten. Je veranderde bovendien de betekenis van de inleiding ingrijpend zonder een bron aan te geven waaruit je die informatie putte. Verder begaf je je in een bewerkingsoorlog met Toth. Iedere keer andermans verandering terugdraaien zonder in overleg te gaan is niet de bedoeling, en kan zelfs als resultaat hebben dat je bewerkingsrechten worden opgeschort. Het niet zoeken van overleg kan overigens ook Toth worden aangerekend.

Het artikel is nu voor een dag beveiligd, wat betekent dat je het niet kunt bewerken. Ik raad je aan om niet in herhaling te vallen als de beveiliging er morgen weer af gaat. Als je meent te weten dat wat er nu staat niet correct is, dan zul je dat op een encyclopedische manier moeten aanpakken: citeer je bronnen. In deze tijd moet het geen heel groot probleem zijn om een wetenschappelijk artikel te achterhalen waarin de oorsprong van de abrikoos is uitgezocht aan de hand van DNA-analyses. Prunus is een belangrijk fruitbomengeslacht, en daar is ongetwijfeld al lang onderzoek naar gedaan. Je baseren op een vertaling van de wetenschappelijke naam is echter volkomen nonsens. Daarmee wek je hooguit de indruk dat je weinig inzicht in de betekenis en het gebruik van die namen hebt maar ik laat me graag verrassen als je het tegendeel bewijst.  Wikiklaas  overleg  16 mrt 2014 23:19 (CET)Reageren