Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:BMO

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Erik Wannee in het onderwerp Saskia Temmink
Hallo BMO, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.884 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Saskia Temmink[brontekst bewerken]

Dag BMO, ik zie dat u een nieuw lemma Saskia Temmink heeft aangemaakt. Daarop heeft u in korte tijd 14 wijzigingen aangebracht. Bij Wikipedia werkt het zo dat elke wijziging - ook al is het maar een spatie - betekent dat de nieuwe versie in zijn geheel wordt opgeslagen. Bij een grote hoeveelheid kleine wijzigingen betekent dat dat er veel geheugenruimte nodig is. Verder is het voor anderen lastig dat ze bij het doornemen van de geschiedenis van dit lemma, grote lijsten voor de neus krijgen. Het advies is dan ook om te proberen de wijzigingen zoveel mogelijk tegelijkertijd te doen. U kunt tussendoor even op 'Toon bewerking ter controle' klikken om te zien hoe het er uit komt te zien; dan wordt het nog niet definitief opgeslagen. Pas als u redelijk overtuigd bent dat het 'klaar' is, klikt u op 'Pagina opslaan'.

Veel plezier op Wikipedia, en het artikel ziet er voor een 'eerste artikel' niet verkeerd uit! Succes! Erik Wannee (overleg) 23 jun 2011 21:44 (CEST)Reageren

Dag meneer Wannee,
Allereerst natuurlijk bedankt dat u mijn pagina heeft gecontroleerd. Dit lemma is het eerste lemma van mijn hand en hopelijk kan ik nog meer bijdragen aan de online encyclopedie.
Tevens wil ik u bedanken dat u mij hebt gewezen op de manier van wijzigen van een lemma. Ik was hiervan nog niet op de hoogte, maar in het vervolg zal ik de normale 'procedure' daarvoor in acht nemen. Als nieuweling tussen alle ervaren schrijvers heb ik alleen nog een vraag betreffende de goedkeuring van nieuwe artikelen. Wanneer wordt een lemma goedgekeurd of wanneer zou het kunnen worden opgenomen in de verwijderlijst en zijn daarvoor specifieke criteria? --BMO (overleg) 24 jun 2011 10:56 (CEST)Reageren
Dag BMO, Nieuwe artikelen worden niet goedgekeurd. Ze zijn er gewoon, en ze kunnen door anderen verder verbeterd worden als dat nodig is. Het kan echter ook zijn dat een artikel erg minimaal is of om andere redenen naar mening van iemand niet op de encyclopedie thuis hoort. Dan kan diegene dat op de genomineerde pagina zelf aangeven met speciale codes en een vermelding maken op de verwijderlijst. Lees daar ook de uitleg over de criteria die gelden voor verwijdering.
Er is overigens een heel systeem van maatregelen om ongewenste pagina's te voorkomen: Er zijn allerlei filters die automatisch alarm slaan als er iets 'niet in de haak' lijkt, nieuw geplaatste pagina's worden door tientallen vrijwilligers handmatig doorgelopen op onregelmatigheden, zeker als ze zijn geplaatst door nieuwe mensen, mensen die niet zijn ingelogd of mensen die bekend zijn met vandalisme.
Als je zorgvuldig en te goeder trouw deugdelijke pagina's aanmaakt zul je daar zelden mee te maken krijgen, alhoewel het mij aan het begin een paar keer is overkomen dat een door mij trots aangemaakt artikel voorgedragen werd voor verwijdering, en zelfs echt verwijderd werd. Dat doet soms pijn. Maar op de lange termijn krijgen we wel een prachtige encyclopedie.
Ik zou zeggen: Lees voor verdere informatie gewoon af en toe wat artikelen op het gebruikersportaal; als je ergens niet uit komt kun je je vraag zetten op de helpdesk of op de overlegpagina van een specifieke gebruiker als je verwacht dat diegene je verder kan helpen. Over het algemeen zijn wikipedianen zeer behulpzaam, alhoewel er natuurlijk - net als in het echte leven - een paar trollen tussen zitten.
Vriendelijke groet en succes, Erik Wannee (overleg) 24 jun 2011 21:00 (CEST)Reageren