Overleg gebruiker:Eekii-81

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Eekii-81 in het onderwerp Vlag van Hindeloopen
Hallo Eekii-81, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia! Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English
Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.980 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels
Portaal:Hulp en beheer
Algemene handleiding van Wikipedia
Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik
Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken
Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen
Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia
Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt
Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen
Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel
Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Vlag van Hindeloopen[brontekst bewerken]

Beste Eekii-81, ik kan online werkelijk nergens een bron vinden voor de bewering dat de vogel op de vlag van Hindeloopen ook maar iets met de Garoeda te maken heeft. Kun je een bron voor die bewering geven? Zo niet, dan zal ik de bewering verwijderen. Op Wikipedia kunnen geen bronloze beweringen worden toegelaten. Het enige dat ik over deze vogel kan vinden dat algemeen wordt aanvaard is dat de herkomst ervan oosters is. Quistnix (overleg) 2 sep 2019 22:33 (CEST)Reageren

Dat de vogel op de vlag een Garuda is is in Hindeloopen een algemeen begrip, zo hebben we onder andere een wedstrijdsloep en een dartploeg met de naam Garuda en werd het vroegere voetbalclub blad ook de Garuda genoemd .

Ik leg deze vraag voor aan Museum Hindeloopen met de vraag of ze ook brondocumentatie kunnen tonen. Stadsbewoners hebben al vaak geklaagd over de foute afbeelding die op Wikipedia werd getoond (de gans), vandaar dat ik heb ingegrepen en een correcte versie van de vlag op Wikipedia. Dit is echter de eerste keer dat ik een contributie lever aan Wikipedia, dus sorry voor eventuele fouten.

2 sep 2019 23:05 (CEST) Wordt vervolgd... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Eekii-81 (overleg · bijdragen)

Een encyclopedie beroept zich uiteraard op feiten, een feit is bijvoorbeeld dat het artikel over de vlag van Hindeloopen gaat over de gemeentevlag die in 1958 werd ingesteld. deze, deze en deze kranten uit 1957 noemen het zonder uitzondering slechts "vogel". Online vind ik hoofdzakelijk een vlag met daarop een witte vogel met rode contouren, zoals deze afbeelding. Tot zover de feiten. In Hinderloopen kent men een Hindelooper vogel, die veelvuldig voorkomt in de Hindelooper kunst, zie bijvoorbeeld deze en deze foto. Deze vogel is deel gaan uitmaken van de plaatselijke folklore. Het Museum Hindeloopen wijdt er een aardig artikel aan. Dat die schilderkunst is geënt op een Orientaalse oorsprong staat buiten kijf. Echter dat de vogel op de vlag een Garuda zou zijn bljft zonder gezaghebbende bron een open vraag. Evenals het ontwerp van een bonte vogel, zoals deze nu geplaatst is. Gaat het hier om een moderne variant, of was de originele gemeentevlag uit 1958 al voorzien van een bonte vogel? Dat lijkt me vlaggenkundig gezien niet aannemelijk, temeer de vlag een ontwerp is van vlaggenkundige Sierksma. Als na het opheffen van de gemeente een variant op die vlag is ingevoerd, zou dat naast de oorspronkelijke vlag getoond kunnen worden, maar lijkt het me tevens van belang om duidelijk te vermelden wie precies meent waarom de vogel een Garuda zou (moeten) zijn, en dat die hedendaagse vlag derhalve een verbetering is op de oorspronkelijk ingestelde vlag. Want daar gaat het artikel in hoofzaak over. De officieel ingestelde vlag, een eventuele gecorrigeerde moderne versie die nadien ingevoerd en in gebruik is zou imo apart vermeld mogen/kunnen worden, zolang maar geen indruk wordt gewekt dat er reeds in 1958 sprake was van een Garuda, terwijl die naam niet in het geheel voorkomt in de officiële beschrijving van de vlag. Er zou wmb een duidelijke uitleg bij mogen wanneer men vastgesteld heeft dat het om een Garuda zou handelen, en wie dat precies bepaald heeft en hoe. MVG Arch (Overleg) 3 sep 2019 08:25 (CEST)Reageren

Het is inderdaad goed om alle feiten boven water te krijgen, er wordt nu naar gekeken door personeel in Museum Hindeloopen. Ter referentie heb ik hier de vlag die in ieder Hindelooper huishouden aanwezig is. Het voorbeeld wat hierboven werd genoemd is een vrije interpretatie van Rimas, een grafisch ontwerper, hij heeft meer varianten ontworpen om de vogel te 'moderniseren'. Mijn versie is gebaseerd op de vogel die de voetbalvereniging sinds 1966 in gebruik heeft De kranten knipsel worden zeer gewaardeerd, ik zal deze doorsturen naar het Museum. Iedere Hindelooper (waaronder ikzelf) heeft van kleins af aan meegekregen dat we een Garuda op de vlag hebben, dit is natuurlijk geen hard bewijs en mogelijk is deze omschrijving in de loop der tijd ontstaan. De vogels op het Hindelooper schilderwerk wordt meestal een Paradijsvogel genoemd, tevens vindt de Hindelooper schilderkunst zijn oorsprong in Scandinavië, niet uit het oosten. De auteur in het krantenknispel gaat er vanuit dat de vogel met de schilderkunst te maken heeft, er staat geen citaat van de ontwerper of een officiële functionaris, dat is dus een aanname en geen feit.

Zodra ik uitsluitsel heb van het Museum zal ik de tekst ZSM updaten naar hun bevindingen.

De gans die nu een aantal jaar op Wikipedia stond afgebeeld was zeer zeker nooit een variant van de Hindelooper vlag, dus als de maker beweert dat datnaar het ontwerp van dhr Sierksma is gemaakt is zeker geen feit.

De vlag zoals ik hem nu heb geupload is nagenoeg gelijk aan onze huidige vlag en dat is ook een feit.

Zodra ik een duidelijker beeld heb van de vlag zoals dhr Sierksma die had ontworpen (op de foto van de krant lijkt hij af te wijken van onze huidige vlag) zal ik die ook digitaliseren en uploaden.

Eekii-81 (overleg) 3 sep 2019 10:09 (CEST)Reageren

Ik heb de afbeelding met het detail van de vogel alvast op de pagina geplaatst (dank voor de upload!) ik zal zometeen een reconstructie afbeelding van de vlag uit 1650 erbij zetten. Ik zal ook zien of er iets in archieven te vinden is. Alvast bedankt voor de moeite! MVG, Arch (Overleg) 3 sep 2019 13:34 (CEST)Reageren

De reconstructie ziet er goed uit :-) (alleen is op de afbeelding de middelste baan doorzichtig ipv wit)

In het boek van Sierksma spreekt hij over een Hindelooper vogel van wit en rood, welke ook voorkomt in de Hindelooper kunst, geen vermelding van de Garuda/Garoeda. Hier (1966) wordt gesproken over de oprichting van de voetbalclub waarbij ze de Garoeda van de vlag verwerken als embleem. Hier (1954) Wordt vertelt over Hindelooper kunst, waarbij alle vogels Garuda's zijn. In dit verhaal komt ook duidelijk naar voren dat de Hindelooper schilderkunst een combinatie is zowel Scandinavische, Russische als Indonesische stijlen.

D'Arch heeft dus gelijk in dat de Hindelooper vogel op de vlag inderdaad is gebaseerd op de Hindelooper kunst, want dit wordt letterlijk in het vlaggenboek vermeld "Deze vlag is op 7 mei 1958 bij gemeenteraadsbesluit bevestigd. De gegevens voor de vlag zijn namelijk in twee bronnen gedocumenteerd: Hesman's vlaggenboek uit 1708, nl. de vierbanige vlag-zonder-meer, en het Napolitaans vlaggenboek uit 1667, met een rood-wit-blauwe vlag waarin hert (thans in het gemeentewapen) en vogel (veel voorkomende in de bekende Hindelooper stijlmeubelen en volkskunst). In de vlag zijn beide elementen verenigd.", en zoals in het krantenartikel veelvuldig naar voren komt worden die Hindelooper vogels Garuda's genoemd.

Omdat de huidige vlag een voortvloeisel is uit de vlag met alleen de 4 banen uit de 17e eeuw en de vlag die D'Arch heeft gereconstrueerd zou ik qua opmaak van het artikelpagina die 2 vlaggen voor de duidelijkheid bij elkaar zetten, hoe denken jullie er over?

Er wordt nog steeds gezocht naar de oorspronkelijke vlag van 1959, zover ik kan zien wijkt die ook enigzins af van de hedendaagse vlag. Iemand heeft bij de omschrijving van de huidige vlag ook (1958 - 1984 gemeentevlag) neergezet, maar in principe zou het de Stadsvlag van heden moeten zijn, en de 1959-versie zou dan de omschrijving van gemeentevlag moeten krijgen.

Eekii-81 (overleg) 3 sep 2019 22:42 (CEST)Reageren

Ik heb enkele van de verzamelde bronnen toegevoegd die de lading zullen dekken, tevens heb ik de geschiedenis in chronologische volgorde geplaatst, dwz de 17e en 18e eeuwse geschiedenis bovenaan. Daarnaas idd de historische vlag onder geplaatst, zodat ook daar een chronologisch overzicht is ontstaan. Het zou mooi zijn als er nog eens een origineel Sierksma ontwerp bij zou komen, maar dat heeft geen haast, lijkt me. Het artikel is in elk geval uitgebreid met een interessante geschiedenis. Ik weet niet welke bron Gebruiker:Dyfsunctional gebruikt heeft, volgens mij heeft hij de Engelse Wikipedia als thuishaven, hij is echter 6 jaar geleden gestopt, we kunnen het niet langer vragen. Mooi dat het na al die tijd dan toch nog in orde is gekomen Glimlach MVG, Arch (Overleg) 4 sep 2019 06:31 (CEST)Reageren

Er komt nog langzaam aan informatie binnendruppelen, dus ik zal de pagina nog wel een aantal keer wijzigen. De orginele vlag is nog steeds niet boven water, mogelijk is hij compleet verloren gegaan in een brand, maar ik blijf zoeken en navragen. Ook als de vlag niet meer fysiek aanwezig is zou er toch ergens nog wel beeldmateriaal moeten zijn. Is het ook mogelijk om de gans afbeelding te hernoemen of compleet te verwijderen? Aangezien die nog steeds prominent in zoekresultaten voorkomt en nog steeds voor verwarring kan zorgen. Eekii-81 (overleg) 6 sep 2019 12:31 (CEST)Reageren

Vandaag een afbeelding van de vlag gekregen van de Fryske Rie foar Heraldiek, deze omgezet naar SVG en op de juiste plek neergezet. Eekii-81 (overleg) 15 sep 2019 19:33 (CEST)Reageren