Overleg gebruiker:Maximillian2017

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Maximillian2017 in het onderwerp Artikel Serge
Coachingsprogramma
Coachingsprogramma

Maximillian2017 volgt het coachingsprogramma. De coach is mattiasvle.

Verwijder dit sjabloon alstublieft niet zonder eerst mattiasvle op de hoogte te stellen.

Hallo Maximillian2017, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.775 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Drumingman (overleg) 7 nov 2021 15:21 (CET)Reageren

vraag over kladblok Serge Heederik[brontekst bewerken]

Hoi Drumingman,
Ik ben nieuw hier;) Ik heb zojuist een artikel geschreven over de - door zinloos geweld omgekomen - kunstenaar en filosofiestudent Serge Heederik. Zou je close reading kunnen doen op de tekst en willen kijken of het een congruent verhaal is, taalkundig goed en of de bronvermeldingen akkoord zijn?
NB: mocht je nog andere op- of aanmerkingen hebben dan zie ik ook wat dat betreft graag je reactie tegemoet.
Alvast bedankt!
Groeten,
Max Maximillian2017 (overleg) 8 nov 2021 12:01 (CET)Reageren
Het gaat overigens om dit kladblokartikel: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Maximillian2017/Kladblok Maximillian2017 (overleg) 8 nov 2021 12:02 (CET)Reageren
Hoi Maximillian2017, ik denk niet dat Drumingman jouw vraag heeft gezien. De meeste mensen zetten bij alleen het plaatsen van een welkomstbericht namelijk die overlegpagina niet op hun volglijst. Ik heb zojuist ook een "ping" geplaatst, hopelijk zal Drumingman wel reageren. Dqfn13 (overleg) 8 nov 2021 16:43 (CET)Reageren
Hoi ik heb het gezien hoor ben er mee bezig groetjes van Drumingman (overleg) 8 nov 2021 16:45 (CET)Reageren
Beste Maximillian2017. Laat ik als eerst zeggen dat ik het fijn vind dat je mee wil helpen op Wikipedia. Ik wens je veel succes met artikels schrijven. Nu je vraag.
Laat ik het zo zeggen. Zoals het artikel nu is, zou ik het nog niet doen. Omdat het artikel nu vooral gaat om zijn gewelddadige dood en privé leven. Wikipedia is een encyclopedie, geen nieuws site of krant.
Volgens mij is het beter om vooral te richten bij wat deze man heeft gedaan als kunstenaar, filosoof etc. Bijvoorbeeld welke schilderijen hij heeft geschilderd, (de belangrijkste zou ik uitdiepen,) de boeken die hij heeft geschreven. Dat is encyclopedisch interessanter. Zijn gewelddadige dood en privé leven zal ik zo klein mogelijk houden. Als tip kijk eens bij WP:TIPS en ook bij soortgelijke artikelen hoe ze zijn opgebouwd.
Wat ik vooral af vraagt of deze man als persoon wel encyclopedisch relevant is voor Wikipedia.
Ook zijn de bronnen nog wel erg mager die gaan vooral richting zijn dood en privé leven.
Als laats kan ik zeggen dat ik hoop dat ik je niet te veel hebt ontmoedigd ga vooral aan de slag. TIP. kijk eens goed op het Welkoms-sjabloon boven. En denkt en schrijft encyclopedisch niet als een journalist dan moet het vast wel goed komen. Met vriendelijke groeten van Drumingman (overleg) 8 nov 2021 17:26 (CET)Reageren
Ps. Mocht je nog vragen hebben kan je ze ook stellen op de helpdesk. Misschien is een coach ook een idee? Met vriendelijke groet Drumingman (overleg) 8 nov 2021 17:48 (CET)Reageren
Dank voor je snelle en eerlijke reactie. Je ondersteunt je punten van kritiek over het algemeen met goede argumenten. Dank daarvoor! Ik staarde me op een gegeven moment een beetje blind op de inhoud van het artikel, vandaar de vraag om overleg;)
Jouw opmerkingen over 'encyclopdische relevantie' en magere bronnen vind ik echter arbitrair. Ik zal uitleggen waarom. Als het gaat om Encyclopedisch relevant: bij WP:TIPS staat over encyclopedische relevantie: "... In het algemeen geldt: als over een onderwerp geen (betrouwbare) onafhankelijke bronnen beschikbaar zijn, zal het onderwerp niet relevant genoeg zijn voor een eigen artikel."
Nou kan je debatteren over onafhankelijkheid. Pure onafhankelijkheid bestaat namelijk niet. Niet in de wetenschap. Niet in de journalistiek. Maar door de bank genomen mag je ervan uitgaan dat er bij traditionele kwaliteitskranten zoals Trouw en de Volkskrant onafhankelijkheid en objectiviteit wordt nagejaagd. En juist díe kranten hebben bericht over Serge Heederik. Dus in dat licht snap ik werkelijk niet waarom je twijfelt over de encyclopedische relevantie van de persoon Serge Heederik.
Over de bronnen: ik heb vooral bronnen gebruikt van Trouw, Digibron en L1 (Omroep Limburg). Ik zal mijn bronnen op basis van jouw advies zeker aanvullen met andere 'zwaardere' bronnen zoals SBS 6 en de Volkskrant. Maar hoeveel afzonderlijke bronnen heb ik volgens jou nodig voor een relatief kleine Wikipedia-bijdrage als deze?
Serge Heederik was een jonge, veelbelovende en productieve, kunstenaar en een filosofiestudent. Hij is omgekomen door zinloos geweld. Zijn achtergrond in combinatie met zijn onfortuinlijk overlijden en de relatief geringe publiciteit (zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de doodslag op Joes Kloppenburg) is voor mij genoeg grond voor een Wikipedia-artikel voor de persoon Serge Heederik. Waarom wél een Wikipedia-artikel over Joes Kloppenburg en niet over Serge Heederik?
Ten slotte nog dit: Ik zal een coach binnen Wikipedia benaderen voor tips en tricks. Dank voor de tip! En in alle eerlijkheid: jouw reactie op mijn kladblok-artikel vond ik in eerste instantie confronterend en ontmoedigend. Maar waarschijnlijk zegt dat meer over mij dan over jou;)
Voel je niet verplicht te reageren hoor. Beschouw dit bericht anders gewoon maar als een reactie. Ik zal deze vragen anders wel neerleggen bij de mij aangewezen coach, mocht je niet de behoefte hebben te reageren:)
Vriendelijke groeten,
Max! Maximillian2017 (overleg) 9 nov 2021 09:25 (CET)Reageren
Hoi Maximillian2017, ik ben nog aan het meelezen en zag dus ook jouw vraag waarom wel een pagina over Joes Kloppenburg?. Die pagina is er niet, want die verwijst meteen door naar het artikel over zijn moord (doodslag). Ik denk dat een artikel over de doodslag op Serge Heederik meer kans maakt dan een artikel over de man zelf. Heederik is namelijk alleen (in Limburg) bekend geworden door zijn overlijden, daarvoor was hij blijkbaar nog onvoldoende opgevallen als kunstenaar. Dan kan je je toch gaan afvragen of hij als persoon wel van encyclopedisch belang is. Kijk daarvoor ook naar de bronnen: van wanneer zijn die en wat is de aanleiding geweest voor het maken van het item. Als alle artikelen van na zijn overlijden zijn, dan is dat een enorme aanwijzing voor de relevantie van of Heederik of dat het toch om zijn overlijden moet gaan. Dqfn13 (overleg) 9 nov 2021 10:04 (CET)Reageren
Hoi Dqfn13,
Dank voor je reactie!:) Ik ben het met je eens. De doodslag op Serge Heederik heeft wellicht een zwaardere 'encyclopedische relevantie' dan de persoon Serge Heederik zelf. Maar de keuze over wat wel en niet op Wikipedia hoort blijft in mijn beleving altijd een punt van discussie.
Want regionale nieuwsbronnen zijn ook gewoon bronnen: betrouwbaar, verifieerbaar én onafhankelijk. L1 heeft bijvoorbeeld aandacht besteed aan de schilderijen van Serge Heederik. Zelfs de Volkskrant heeft dat gedaan. Op grond daarvan kan de informatie over zijn schilderkunst m.i. op Wikipedia worden gepubliceerd, desnoods onder Trivia - uiteraard ondersteund met bronnen.
Ik heb zelfs een voorbeeld van een Wikipedia-artikel Hooge Paaschberg dat louter is gebaseerd op regionale bronnen. Het artikel over de moord op Joes Kloppenburg heeft overigens maar een enkele bron. En je kan je afvragen of die bron wel relevant is, want die verwijst niet door naar informatie over Joes Kloppenburg zelf. Natuurlijk kan je speuren op internet naar relevante bronnen over Joes Kloppenburg. Maar toch, Wikipedia zou daar in moeten voorzien. Op grond daarvan zou ik zeggen dat er dan met twee maten wordt gemeten;)
We kunnen er lang of kort over sparren: sec gezien voldoet (de moord op) Serge Heederik aan de voorwaarden voor publicatie op Wikipedia: er zijn genoeg onafhankelijke - zelfs landelijke - bronnen die de relevantie bevestigen. Los van het feit dat ik inhoudelijk nog heel wat aanpassen aan het artikel. Het is immers nog maar in een kladblok-fase:) Maximillian2017 (overleg) 9 nov 2021 11:13 (CET)Reageren
Sorry dat ik je hebt ontmoedigd dat was juist niet de bedoeling. Ik ben ook nog maar pas een paar maanden echt actief op Wikipedia. Al bestaat mijn account al 12 jaar. Ik heb in die korte tijd ook veel moeten leren en ook kritiek moeten slikken ik was ook dan ook best wel eens ontmoedigd daardoor. zie mijn overlegpagina archief. Bij nader inzien denk ik dat Dqfn13 gelijk heeft en is zijn gewelddadige dood encyclopedische interessanter dan Serge als persoon. Ik hoop dat je een goede coach mag gaan vinden. Met vriendelijke groeten van Drumingman (overleg) 9 nov 2021 16:53 (CET)Reageren
Dank voor je reactie. Geen probleem! Sparren en opbouwende kritiek krijgen is altijd goed en daar zet ik graag mijn ego voor opzij!:) Maximillian2017 (overleg) 10 nov 2021 12:47 (CET)Reageren

Verzoek om coach[brontekst bewerken]

L.S.,

Ik hoop dat er iemand van u bereid is mij te begeleiden bij de opstartfase van mijn Wikipedia-avontuur. Iemand die bereid is mij, op opbouwende wijze, de mores van Wikipedia-bijdragen bij te brengen. Ik heb een artikel in mijn kladblok staan dat ik graag zou willen publiceren. Maar uiteraard niet zonder feedback en begeleiding. Het laatste wat ik wil is Wikipedia 'vervuilen'. Mijn plan is vooral om over personen of geschiedenisgerelateerde gebeurtenissen te gaan schrijven waar voldoende onafhankelijke bronnen van beschikbaar zijn.

Ik zie je reactie graag tegemoet!

Vriendelijke groet,

Max – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Maximillian2017 (overleg · bijdragen)

Beste,

Had u graag nog een coach gehad? Mattiasvle (overleg) 14 nov 2021 18:59 (CET)Reageren

Hoi Mattiasvle,
Excuses voor de late reactie. Het zou fijn zijn als je kritisch zou willen kijken naar een artikel dat ik heb geschreven over Serge Heederik (staat in mijn kladblok). Op advies van een andere Wikipediaan werd ik getipt om een coach in de armen te nemen.
Ik zie je reactie graag tegemoet!
Groeten,
Max Maximillian2017 (overleg) 18 nov 2021 08:20 (CET)Reageren
Beste,
Ik kijk even Mattiasvle (overleg) 21 nov 2021 12:50 (CET)Reageren

Artikel Serge[brontekst bewerken]

Hey Max,

Ik heb net heel je artikel gelezen en wil graag beginnen met het volgende. Ik las jullie discussie hierboven en vraag mij nu af of het jou bedoeling was over Serge zelf te schrijven of over zijn dood? Naar mijn idee was het over zijn dood.
Nu mijn opmerkingen bij je artikel:
  • De zin "kwam Serge op 25 jarige leeftijd om het leven" vond ik beter als de huidige, die zin loopt beter.
  • Tussen de haakjes naast de eerste keer zijn naam (vetgedrukt) wordt normaal de geboortedatum geschreven en niet de leeftijd.
  • Je kan ik het kopje media aandacht best veranderen naar "kreeg na 20 jaar toch media aandacht"
ik blijf je volgen ;) Mattiasvle (overleg) 21 nov 2021 13:36 (CET)Reageren
Dank je voor je reactie en inhoudelijke tips Mattiasvle! Ik heb jouw tips ter harte genomen en direct verwerkt in het artikel.
Vriendelijke groeten,
Max Maximillian2017 (overleg) 22 nov 2021 09:56 (CET)Reageren
Hey,
Ik zag dit (nu pas waarvoor mijn excuses). Het ziet er zeer goed uit. Mattiasvle (overleg) 29 nov 2021 17:58 (CET)Reageren
Geen probleem en dank voor je reactie! Fijn dat je de moeite genomen hebt om naar het artikel te kijken en me van tips te voorzien. Dat waardeer ik enorm:) Maximillian2017 (overleg) 1 dec 2021 08:27 (CET)Reageren